13 Şubat 2014 Perşembe

AYVA TATLISI


Malzemeler:
* 5 tane orta boy soyulmuş,ikiye ayrılmış ve içi oyulmuş ayva
* Her ayva için 1/2  fincan toz şeker
* 1 tane çubuk tarçın
* 10 tane karanfil
* 1/2 çay kaşığı lohusa şekeri (kızamık şekeri)
* 1/2 su bardağı kadar su

Ayvaların Kararmaması için:
* 1 büyük tencere su
* 1/2 limon suyu


Üzeri İçin:
* 150 gr kaymak
* Ceviz,fıstık,fındık gibi dövülmüş çerez


Yapılışı: İlk olarak derin bir kaba su ve limon suyunu koyun ayvaların kararmaması için soyduktan sonra hemen limonlu suya atın, ayva çekirdeklerini atmayın pişerken tencerenin içine atın ayvalara renk versin ,  ayvaların hepsinin soyulması ve içlerinin oyulması bitince ayvaları sudan alın geniş bir tencereye dizin her yarım ayvaya yarım fincan şekeri dökün karanfilleri tarçını, lohusa şekerini ve su ekleyin önce harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirin.Soğuduktan sonra çıkarın istediğiniz malzeme ile servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..


NOT:
* Ayva tatlısı fazla şekerli olmazsa çok lezzetli ve sağlıklı bir tatlıdır.
* Verdiğim tarif  fazla şekerli olmadığından tavsiye ediyorum.
* Lohusa şekeri boya olmadığından sağlıklıdır.
* Şeker miktarı size kalmıştır.
* İsteyen pişen ayvaları fırınlayabilir.
* Ayva çekirdekleri pişerken ayvaya çok güzel bir renk verir.
* Ayva çekirdeklerini ayvaların içine atarak pişirin.
* Tarçın ,karanfil,lohusa şekeri koymak istemeyen koymayabilir.
* Ayvaları isteyen kaymak ,  krem şanti ,dondurma ile servis yapabilir.
* Üzerine dövülmüş kuru çerezlerle süsleyebilirsiniz.
* Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi


ARPAYA KATSAN AT YEMEZ, KEPEĞE KATSAN İT YEMEZ

1 yorum:

nursen aksoy dedi ki...

En sevdiğim kış tatlısı,ellerinize sağlık..