21 Şubat 2014 Cuma

MAYALI HAMURDAN YAPILAN KIYMALI HAMUR KIZARTMASI (ANADOLU)


Malzemeler:
* 4 su bardağı elenmiş beyaz un veya kepekli un
* 1 paket kuru maya veya 1/2 paket yaş maya
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı toz şeker
* Ilık su


Kızartmak İçin:
* Büyükçe bir kızartma tenceresi
* Bol miktarla sıvı yağ veya zeytinyağı



İç malzemesi:
* 300 gr dana kıyması
* 1 adet çok ince kıyılmış kuru soğan
* 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
* 1 yemek kaşığı sıvı yağ veya su
* Tuz, karabiber, pul biber


Hamurun Yapılışı:  Unu, tuzu,şekeri yoğurma kabına alın iyice karıştırın üzerine azar azar ılık su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın ve iyice yoğurun, hamurun üzerini örtün ve bir poşete koyun 1-1,5 saat kadar mayalanması için bekletin.


Kıymalı İç Malzemesinin Yapılışı: Kıyılmış soğanı bir kap içinde elinizle yoğurun üzerine kıymayı ve baharatları, maydanozu,tuzu ve baharatları koyun karıştırın içine biraz su veya sıvı yağ ekleyin iç malzemesi hazır olmuştur.


Yapılışı: Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde un yardımı ile oklavayla yemek tabağı büyüklüğünde açın içine kıymalı harçtan koyun yarım ay şeklinde kapatın kenarlarını bastırın kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..


NOT:
* Anadolu'da her bölgesinde yapılan bir börektir.
* Mayalı hamurdan yapılan bu börek çok lezzetli oluyor.
* Baharat ve tuz miktarları size kalmıştır.
* İç malzemesini kendinize göre değiştirebilirsiniz.
* İsteyen kıymayı ve soğanı kavurarak koyabilirsiniz.
* Patatesli,ıspanaklı,pırasalı,soğanlı,peynirli yapabilirsiniz
* Yağ çok kızgın olmalıdır.
* Hamurlar un ile açıldığından yağ hemen unlanır o yüzden börekleri iyice çırparak yağa atın.
* Yağ unlanırsa yeni yağ koyun.


KEL DÜZELENE KADAR BAYRAM GEÇER

2 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Sabah sabah gözümüz gönlümüz açıldı,süper bir lezzet..sevgiler..

Sabiha dedi ki...

Çiğbörek değilmi bu,sadece hamuru mayalı,içi görünümü aynı.