7 Temmuz 2013 Pazar

OSMANLI MUTFAĞINDAN TERKİB-İ ÇEŞİDİYYE


Malzemeler:
* 500 gr kuzu kuşbaşı et
* 150 gr kuzu kıyma
* 100 gr kuru kayısı
* 100 gr kuru erik
* 100 gr kavrulmuş soyulmuş badem
* 2 tane soyulmuş yarım ay şeklinde doğranmış elma
* 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
*  1 yemek kaşığından biraz süzme bal
* 1 tatlı kaşığı nişasta
* 1-2 damla gül suyu
* Tuz
 Yapılışı: Terkibi-i Çeşidiyye yemeği Osmanlı mutfaklarının baş taçı yemeklerindendir. Bu yemeği yapmak için öncelikle kuşbaşı kuzu etini bir tencerede üzerini örtecek kadar su koyun ve suyunu çekene kadar pişirin,bir su bardağı ılık su içinde balı ve nar ekşisini iyice karıştırın,etlere tuz ve karışımı ilave edin ve tekrar kapağı kapalı ve kısık ateşte pişirin, suyu azaldıkça su ilave edin,kıymayı tuz ile küçük küçük köfte yapın et pişince içine köfteleri,kayısıyı, bademi ve eriği atın pişmeye bırakın,meyveler yumuşayınca elmaları ilave edin, yemek pişmeye başlayınca, bir bardak içinde suyla nişastayı çözün gül suyunu ilave edin yemeğin üzerine dökün, yemek bağlanmış oldu, tuzuna bakın ve sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..
NOT:
* 15. yüzyılda Osmanlı mutfağının en önemli yemeklerindendir.
* Herkesin damak tadına uymayabilir.
* Bol meyveli bir Osmanlı yemeğidir.
* Vitaminli ve besleyici göze hoş görünen bir yemektir.
* Yemeğin Tuz ve baharat miktarları size kalmıştır.
* Sizler yemeği denemek isterseniz daha az meyve katın.
* Elmaları en son yemeğin üzerine koyduğumuzda elmalar dağılmaz.
* Ekşi sert elma tercih etmelisiniz.
* Yemeğin suyunu nişasta ile koyulaştırabilirsiniz.
* Yemeğe ilave yağ koymadık, etlerin yağı yetecektir.
* İsterseniz nişasta yerine azıcık krema koyabilirsiniz.
* Meyveleri zedelemeden çok az karıştırarak servis yapın.


ACIKAN DOYMAM, SUSAYAN KANMAM SANIR.





1 yorum:

Nursevin Sönmez dedi ki...

meyveli yemek hiç yapmadım. aslında çok merak ediyorum. güzel görünüyor. ellerinzie sağlık