24 Mayıs 2013 Cuma

HAMUR MAYALAMANIN PÜF NOKTALARI



* Mutlaka ölçülere ve kurallara uyun.
* Mayalamak için kullandığınız su veya süt ılık olmalıdır.
* Ununuzu mutlaka eleyin.
* Kullanacağız malzemeler oda ısısında olmalıdır.
* Yavaş mayalanmasını istiyorsunuz soğuk malzeme kullanabilirsiniz.
* Hemen mayalanmasını istemiyorsanız buzdolabında hamuru bekletebilirsiniz.
* Kuru mayaları direk olarak unun içine koyun.
* Aktif mayaları su veya süt içinde çözdürün.
* Yaş mayaları unun üzerine elinizle ufalayın.
* Hamuru karıştırdıktan sonra çok iyi yoğurun.
* Hamuru çeke çeke yoğurun.
* Ne kadar güzel yoğurursanız daha iyi netice alırsınız.
* Hamurunuz pürüz olmalıdır.
* 1 kg un için 10-15 dk. yoğurmayı öneriyorum.
* Mayalanma sırasında mutlaka üzerini ıslak bez veya streç ile kapatın.
* Üzerini örterek hava akımını engellersiniz.
* Ayrıca üzerini örtmezseniz üzeri kabuklaşır.
* Mayalanma süresi 1-2 saat olmalıdır.
* Hamur mutlaka kendi hacminden iki katı olmalıdır.
* Hamurun mayalanmasını anlamak için parmağınızı batırın boşluk aynı şekilde doluyorsa mayalanma olmuştur.
* Mayalanan hamurun üzeri parlak,esnek ve düzgün olmalıdır.
* Hamurunuzun kıvamı ne cıvık ne de sert olmalıdır.
* Yapacağınız çeşide göre hamur kıvamını ayarlayın.
* Hamurdan parçalar kopararak şekil verin.
* Hamur parçaları için elinizi yağlayın
* Hamur çeşidine göre un dan yardım alabilirsiniz.
* Mayalı hamurlarda yağ dan kısmamak gerekir..
* Mutlaka üzerine yağ veya yumurta sürün.
*Hamurdan yapacağınız malzemeleri fırın tepsisinde tepsi mayası için en az 30 dk. bekletin.Fırınızı mutlaka önceden ısıtın.
* Hamurunuzun piştiğini kürdan batırarak anlayabilirsiniz.
* Pişen malzemeleri üzerini örtün kurumasın.



DİKENDEN GÜL BİTİREN, KIŞI BAHARA DÖNDÜRÜR.

2 yorum:

Fatma Mermer dedi ki...

faydalı bilgilendirmelerin için teşekkür ederim teşekkürler
sevgiler

zehra dedi ki...

Çok güzel kabarmışlar, ellerine sağlık. Hele diğer yazındaki minik pidelere bayıldım.