4 Ocak 2013 Cuma

PEKMEZ PELTESİ ( PEKMEZ PALUZASI)

Malzemeler:

Pelte İçin :
* 1 su bardağı üzüm pekmez
* 2 su bardağı su
* 4-4,5 çorba kaşığı bugday nişastası

Üzeri İçin:
* Dövülmüş ceviz veya çeşitli çerez türleri
* Yarım cevizler
* Hindistan cevizi
* İstediğiniz süsleme malzemesi
Yapılışı: Üzüm pekmezini, suyu, nişastayı derince bir tencerede iyice karıştırın, kısık ateşte koyulaşana kadar pişirin, karışımı istediğiniz sunum kaplarına boşaltın, üzerini istediğiniz şekilde süsleyin ve servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun..
NOT:
* Rahmetli annem ve eskilerin evde tatlı olmayınca hemen yaptıkları tatlıdır.
* Pekmez peltesi dendiği gibi Pekmez Paluzası da denir.
* Bazı yörelerde ''Dolaz'' da denirmiş.
* Paluzayı pekmezsiz suylada yapabilirsiniz.
* Trakya yöresine ait denmesine rağmen Anadolunun her yerinde yapılmaktadır.
* Üzerini krem şantiyle, kremayla istediğiniz her şeyle süsleyebilirsiniz.
* Ben doğal haliyle ve cevizle seviyorum.
* Pekmezin faydaları saymakla bitmez..

YAZIN BAŞI PİŞMEYİN, KIŞIN AŞI OLMAZMIŞ

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık ama 4- 4,5 su bardağı nişasta ile pelte olmaz sanırım, taş gibi bişey olur diye düşünüyorum. Nişasta oranında yanlışlık olabilir mi acaba?

Özlem

Nurşen Aksoy dedi ki...

Canım halam yapardı..Niğdede çok sık yapılır..Çok güzel olur..ellerinize sağlık..nefis görünüyor..

Nilgün Komar dedi ki...

ellerine sağlık

Canan Demirbağ dedi ki...

Çok sağlıklı bir tatlı olmuş,ellerinize sağlık.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Merhabalar adsız arkadaşım uyarı için teşekkürler, çorba kaşığı yazacağıma bardak ölçüsü vermişim..,Sevgilerrr..