9 Ocak 2013 Çarşamba

ISPANAKLI EKŞİLİ KÖFTE

Sevgili izleyici dostlarım bundan sonra yemekler hakkında kısa ve öz tanıtımlar yapacağım umarım hoşunuza gider. Ispanaklı ekşili köfte Malatya yöresine ait çok lezzetli bir yemek olmasına rağmen bütün doğu illerimizde yapılmaktadır.Ispanaklı ekşili köfteyi Malatya da yetişen ıspanaklarla daha lezzetli olduğuna eminim,ben yaptım oldu, inanın bütün yöresel yemekleri yerinde yapıldığı zaman daha lezzetli oluyor. İşallah hepimiz yörelerinde yemek yiyebiliriz.Aslında yurt içi uçak biletlerinin çok ucuzladığı günümüzde daha fazla seyahat edip, yerel tatları yerinde tanımak gerekir. Bir yemeği ait olduğu coğrafyada tanımak farklı bir heyecandır.

Malzemeler:

Köftesi İçin:
* 2 su bardağı ince köftelik bulgur
* 1,5 su bardağı ılık su ( bulguru ıslatmak için)
* 5-6 yemek kaşığı beyaz un
*Tuz, karabiber
* Elinizi ıslatmak için 1 kase su

Yemeği İçin:
* 500 gr kadar yıkanmış doğranmış ıspanak
* 200 gr kuşbaşı koyun eti( dana etide olur)
* 1 su bardağı haşlanmış nohut veya yeşil mercimek
* 1 tane incecik yemeklik doğranmış irice kuru soğan
* 1 yemek kaşığı salça
* 1 tatlı kaşığı erik ekşisi veya nar ekşisi
* 1 çay kaşığı sumak
* 10 tane kadar erik kurusu ( varsa)
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin ( zeytinyağıda olur)

 Yapılışı: Bulguru ılık suyla ıslatın üzerini kapatın ve bir saat bekletin, yumuşayan bulgurun tuzunu ve ununu koyun iyice yoğurun ( su yardımını almayı unutmayın) elinizle fındık büyüklüğünde köfteler yapın bir kenarda bekletin, diğer tarafta büyükçe bir tencerede yağı, salçayı,soğanı ve eti kavurun, üzerine tencereyi dolduracak kadar su koyun, et pişene kadar kaynatın,  içine haşlanmış nohudu ilave edin yemek biraz pişince ıspanakları ve bulgur köftelerini atın, tuzunu, ekşisini ilave edin, yemeğin pişmesini bekleyin, pişince sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..
NOT:
* Malatya yöresine ait yemeğimizin yapması biraz zahmetli ama çok lezzetlidir.
* Bulgur köftesi yapılırken yanınızda mutlaka su bulundurun.
* Köfteleri yaparken elinizi ıslayarak köfteleri yuvarlayın.
* Eti önceden pişirip ilave edebilirsiniz.
* Baharat ve yağ tercihi size kalmıştır.
* Ekşi miktarı ve çeşidi damak tadınıza kalmıştır.
* Acı pul biber çok yakışıyor.
* Bazı yörelerde haşlanmış nohut bazı yörelerde mercimek konuyor.
* Bazı yörelerde et koymuyorlar.
* Ben etlisini tercih ediyorum.
* Ben yemeğe hem mercimek hem de mercimek koydum..
* Bu yemeği Malatya da yemek dileklerimle..

ÜVEYE ETME, ÖZDE BULURSUN.

8 yorum:

ayamaya dedi ki...

Ooooh enfes görünüyor, olsa da yesek :)

Fatma Mermer dedi ki...

ellerinize sağlık canım çok severim kışın en sevdiğim yemektir çok güzel iki tabak yesem doymam bol erik ekşisi yanınada soğan salatası enfes olur
sevgiler selamlar:)

sonsuz dekorasyon dedi ki...

ellerine sağlık zehra abla ancak etiket bölümüne sadece "yöresel yemekler" yazarsan direk yöresel yemekler resminin içerisinde görünecek başına ve yazınca etiketlemeyi algılamıyorda:)

u.aydin dedi ki...

cok leziz gorunuyor ellerinize saglik,sevgiyle....

nursen aksoy dedi ki...

Ellerinize sağlık,nefis olmuş...yemeye doyamaz insan..yöresel yemekler baştacı bence..unutulmamalı,unutturulmamalı..

susamcorekotu dedi ki...

seni tebrik ederim maşallah :)
malzemesi çok, uğraştırıcı ve çok yararlı bir yemek olmuş
sevgiler

MAZES dedi ki...

tadını okurken bile aldım ,içinde yok,yok,hele kış için hasatlık koruyucu çorba derdim,ellerine sağılık canım,yazın çok güzel.

annemineli dedi ki...

Çok teşekkür ederim.sevgilerrr..