* 2 su bardağı iri boy irmik
* 1 su bardağı şeker
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* 1 çay bardağı çok pekmez az su karışımı
Üzeri İçin:
* 1 kase soyulmuş yer fıstığı(badem, fındık)
* 3 su bardağı toz şeker
* 2 su bardağı su
* 1 limonun suyu
* 1 paket vanilya
Yapılışı: İrmik, vanilya, kabartma tozu ve şekeri iyice kuru olarak karıştırın, sonra yoğurdu ekleyin iyice karıştırın, borcamın dibini pekmez su karışımı ile iyice ıslayın, malzemenin tamamını dökün elinizi pekmezli su ile ıslayarak güzelce düzleyin, üzerine biraz daha pekmezli su sürün bıcakla dilimlere ayırın,180 derecede ıstılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin ve fırını kapatın..Soğuk şerbeti üzerine dökün kapattığınız fırına tekrar koyun ve 10 dk.fırında bekletin, soğuduktan sonra dilim dilim servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Şambali hem çok kolay hem çok zor yapılan bir tatlıdır.
* Fırında çok iyi pişmelidir.
* Dilimleme pişmeden önce yapılmalıdır.
* Piştikten sonra şerbeti ile bilikte sıcak fırında bekletilmelidir.
* Üzerine yarım yer fıstığı konulmalıdır.Badem veya fındıkta konulabilir.
* Şambali bir sokak tatlısıdır.
* Herkes mutlaka camekanlı tezgahtan sokak satıcılarından alarak yemiştir.
* İzmir tatlısı olarak bilinse de her yörede yapılmaktadır.
* İzmir'de bademlisi yapılır.
* Ben tepsiye ve tatlının üzerine pekmezli su sürüyorum, daha güzel kızarıyor.
* Bu tatlı unsuz ve yağsız yapılan bir tatlıdır.
* Bazı yörelerde ve tariflerde un ilave ediyorlar.
* Bu tatlı unsuz yapılmaktadır.
GİYDİM ESBABIN İYİSİNİ, TARDA GÖZÜM YOK, SARDIM YİĞİDİN DELİSİNİ YARDA GÖZÜM YOK
5 yorum:
Ellerinize sağlık sevgiler...
ELLERİNE SAĞLIK
nefis nefisss.ellerinize sağlık.sevgiler.
ellerine sağlık bende ramazanda denedim çok süper olmasa da beğenildi gibi geldi bana :)
muhteşemmmm
Yorum Gönder