2 Mart 2010 Salı

Kıymalı Lahana Sarması

İster klasik yöntemle sarın..... İsterseniz muskaya benzeyen bir üçgen şeklinde, Malzemeler:
* 1 tane sarmalık beyaz lahana
* 1 su bardağı dolmalık pirinç
* 500 gr. orta yağlı koyun kıyması
* 1 büyük kuru soğan
* 3-4 diş sarımsak
* Yarımşar demet maydanoz, dereotu ve nane
* 2 yemek kaşığı margarin veya sıvı yağ
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* Tuz, karabiber, kuru nane


Yapılışı: Öncelikle lahanalar yaprak yaprak tuzlu suda haşlanır. Sarma yapmak için şerit şerit kesilir (normal sarmalık şeklinde de kesebilirsiniz) Büyükçe bir kabın içine yıkanmış pirinç, kıyma, yağ, incecik doğranmış soğan, sarımsak ve yeşillikler konulur. Baharatlar ve salçalar ilave edilir. Elle iyice yoğurulur, çok katı olursa biraz su koyabilirsiniz. Kesilen şeritlere bir tatlı kaşığı iç malzemeden konulup muska gibi(üçgen) veya sigara böreği gibi sarabilirsiniz. Tencereye sırayla dizdikten sonra üzerine düz bir tabak koyup suyunu ve tuzunu ilave edip pişirin.
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Lahana sarmasını bazen üçgen bazende sigara böreği gibi sararım.
* Tencerenin dibine yağ ve salça erittiğimde daha lezzetli oluyor.
* Dolma harcının içine ben margarin koyarım.
* Dolma harcına isterseniz biraz domates rendeside koyabilirsiniz.
* Dolma pişerken yağını üzerine de koyabirsiniz.
* Dolma yağlı olmazsa lezzetli olmaz.
* Elinizde varsa tencerenin dibine koyun kaburgası parçaları koyup sarmaları dizip öyle pişirirseniz çok lezzetli olur.
* Üzerine pişmesine yakın sarımsak, limon ve kuru naneli bir sos dökebilirsiniz.
* Dolma harcına konulan bütün malzemeler çok ince doğranırsa daha lezzetli olur.
* Lahanayı seçerken sarmalık olduğunu anlamak için üzerine bastırın yumuşak ise alın.
* Beyaz çeşit lahanalar çok lezzetli olur.
* Artan lahana parçaları ile kapuska yaptım, onuda daha sonra yayınlayacağım.
* Artan lahana parçalarından salata veya turşu da yapabilirsiniz.
* Artan lahanalar dolma tenceresinin dibine ve en üstüne dizdiğinizde dolmalarla birlikte çok lezzetli lahana parçalarına dönüşüyor.


SU UYUR DÜŞMAN UYUMAZ

20 yorum:

Bekriya dedi ki...

nası açım var ya offf olsada hepsini yesem :)

özlem dedi ki...

Lahana sarmasına bayılırım.Ellerinize sağlık.

FİLİZ dedi ki...

ellerinize sağlık.

Gönülünce dedi ki...

Lahana dolmasını öyle güzel anlatmışsınızki canım çekti...Güzel ip uçlarıda çok hoş...Ellerinize emeklerinize sağlık...
Sıcacık sevgiler...

annemineli dedi ki...

Lahana dolması gerçekten çok lezzetli bir yemek hemde çok vitaminli,güzel yorumlara teşekkürler.Sevgi ve saygılarrr....

DUSBAHCESI dedi ki...

En cok sevdigim yemek lahana sarmasidir. Hergun usanmadan yiyebilirim:)

Seda Yazıcı dedi ki...

ooh eline sağlık ,çok ama çok severim canım
sevgiler

umutluhayat dedi ki...

ellerine sağlık canım mükemmel görünüyor

Newbahar dedi ki...

ooof of, çok seviyorum yaaaa. Kokusu geldi valla.
Mis gibi görünüyor resimde de, iştah açıcı. Bi tencereyi yer newbahar :)

SeViL ( DenizFeneri ) dedi ki...

Ellerınıze sağlık afiyetler olsun bereketi ile..
Sevgilerle..

annemineli dedi ki...

Herkese teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarrrr....

Hafiye dedi ki...

Ya ben bir de hamileyim. Canım çekti şu güzelliği ama Istanbul'da böyle Çukurova usulü naneli ekşili yapan bir yer de yok :(

Tijen dedi ki...

Tariflerin altına birer atasözü eklemeniz ne güzel. İnsana ne çok şey anımsatıyor bu sözler!

annemineli dedi ki...

Canım halk dilinde kullanılan yerleşik sözlerin dikkatini çekmesi çok hoşuma gitti.Teşekkür ederim.
Canım hemşerim gel bana hemen yapayım,hamileliğin hayırlı uğurlu olsun,Bizde '' Allah Kurtarsın '' derler.Sevgi ve saygılarrrr....

sevgi dedi ki...

Sayın hocam ellerinize sağlık.Sitenizi çok beğendim.Sevgilerle.

hatsumomo dedi ki...

Allahım bu blog insani öldürebilir:=)
şahane yemekler :=)

annemineli dedi ki...

Canım güzel yoruma teşekkür ederim.

Nur dedi ki...

ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor

Adsız dedi ki...

Muhteşem bir tadı var lahana dolmasının yapılması da yenmesi de harika tavsiye ederim yapmayanlara da yemeyenlere de..

Adsız dedi ki...

Guzel tarif elinize sağlık. Bir sey sormak istiyorum kiymayi kavurmadanmi koyuy
orsunuz?