Malzemeler:
* 1 kg kalın kabuklu portakalın kabuğu
* 1 kg toz şeker
* 1-2 damla limonsuyu
* Yeterince kalın kürdan
* 1-1,5 litre su
* 1 çay kaşığı tereyağ
Yapılışı: Portakalları üzerini ayırarak dilim dilim soyun, çıkan kabukları daha küçük dilimlere ayırın (resimdeki gibi) portakal kabuklarını bol su içinde her gün suyunu değiştirerek 4-5 gün su da bekletin, bekleme sonunda kabukları süzün geniş bir tencereye tekrar su koyun kabukları içine atın 10 dk. kadar haşlayın, haşlanan kabukları süzgeçte süzün soğuduktan sonra elinizle iyice suyunu sıkın, sıkılan her kabuğu elinizle yuvarlayın kürdanın yarısını batırın yuvarlak yuvarlak kabuklar elde edin,başka bir tencerede suyu ve şekeri koyun kaynatın biraz koyulaşmaya başlayınca sarılı kabukları içine atın reçel kıvamına gelince limon damlasını ve tereyağını içine atın 2 dk. bekleyin, kavanozlara doldurun.
Afiyet Şeker Olsun..
NOT:
* Portakal mevsimi gelmek üzere çok lezzetli ve güzel görünümlü reçel şiddetle tavsiye edilir.
* Portakal kabuklarının değerlendirilmesi açısından çok ucuza geliyor.
* Reçelin en önemli püf noktası su içinde bekleme süresidir.
* Suyun içinde bekleyen kabuklar acısını atar.
* Şeklini isteyen ipe dizerek verebilir.
* Kürdanla sunumu daha şık oluyor.
* Ben kalın kürdanları ikiye kırarak kullanıyorum.
* Kavanozu sıcak sıcak yeni kapakla kapatırsanız daha uzun süre saklarsınız.
* Reçelleri küçük kavanozlarda saklamanızı tavsiye ederim.
* Kahvaltı sofralarınıza görsel bir şölen olur.
* Reçel yapmanın püf noktaları için Tık Tık.
ADIMI GÜVEÇ KOY AMA OCAK ÜSTÜNE KOYMA
4 yorum:
Harika görünüyor. Bende yapıyorum portakal kabuğu reçeli ama jülyen ve incecik keserek yapıyorum senin farklı olmuş ve görüntü süper ellerine sağlık :)
Dün gece yaptım desem inanır mısın? Ben kışın kabukları bu şekilde ipe dizip deep-frize kaldırıyorum. Veya küçük , minicik şeritler halinde.
Yazın reçeli yapıyorum. Bu yaz yapamamıştım, yani biraz geç kaldım. Yapımda küçük farklılıklar var benimki ile. Şöyle ki eski bir tarif olan benim uyguladığım da kabuklar akşamdan bir taşım haşlanıp o suyun içinde sabaha kadar soğumaya bırakılıyor ve bu 3- 4 gün tekrar ediliyor. Bekleme süresinde kabuklar acılığını atıyor. Sonra hazırlanan şurupda 10 dk birlikte kaynatılınca hazır oluyor. Limon tuzu da katılabilir.
Güzel tesadüf oldu bu :)
Sevgiler.
http://www.heppaylasimvar.blogspot.com/
ama bu muhteşem bişey :)
Yorum Gönder