30 Mayıs 2012 Çarşamba

REÇEL YAPMANIN PÜF NOKTALARI


Tatlımı tatlı, güzelmi güzel, kokulumu kokulu, renklimi renkli, kilerlerinizin, dolaplarımızın, kahvaltı sofralarımızın baş taçı REÇELLERİMİZ... 

Günümüzde bütün meyvelerden reçel ve marmalet yapılabiliyor. Özellikle her mevsimde özel, tadına doyulmaz meyveleri korumak ve geçen bir mevsimin ürünlerinin keyfini sürdürebilmek için reçel yaparız. Kadınların en önemli marifetlerinden biridir reçel yapmak ve reçel yapamayan bayana iyi ev hanımı gözüyle bakmazmış eskilerimiz.
Sakın korkmayın bu söylediklerimin üzerinden yıllar geçti... Şimdi marketlerde en güzel raflarda reçeller endamla salınıyorlar. Yani reçel yapmaya artık gerek kalmadı ama bendeniz hala yapmaya devam ediyorum. Sizler yapmasanızda ben yine de reçel yapmanın püf noktalarını vereyim istiyorum belki bir gün birilerinin işine yarar....

PÜF NOKTALARI:
* Reçel yapmak, bazı meyve ve sebzelerin şekerli ve limonlu su içinde saklanması demektir.
* Öncelikle yapacağınız meyvelerin ve sebzelerin olgun, çürüksüz ve beresiz olması gerekir.
* Meyveler mevsiminde reçel için kullanılmalıdır.
* Reçel bütün veya parça meyvelerden yapılır,Marmelat ezme ve rende meyvelerden yapılır.
* Meyveler bol suda yıkanmalı ve ayıklanmalıdır.
* Meyvelerin çekirdekleri itina ile temizlenmelidir.
* Meyveler yıkandıktan sonra mutlaka ya şekere yatırmalı yada hemen pişirilmelidir.
* Bazı meyveler reçel yapılırken kirece koyularakta yapılabilir. (bal kabağı reçeli gibi)
* Reçele konan şeker meyvenin tatlılık durumuna göre hesap edilir.
* Çok tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1 kilo şeker, Az tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1,5 kilo şeker, Ekşi meyvenin 1 kilosuna 2 kilo şeker konulur.
*Reçellerde şeker oranı yüzde 60 civarındadır.
* Reçel ayrıca güneş ışığında bekletilerekte yapılabilir.
* Reçelin piştiğini anlamak için şerbeti baş parmağınızın tırnağına damlattığınızda tırnak üzerinde duruyorsa, reçel kıvamına gelmiş demektir.
* Reçelin piştiğini anlamak için bir başka yöntem de, kaynamakta olan reçelden bir kaşık alıp porselen bir tabağa yayın ve biraz soğuduktan sonra parmağınızla bastırarak ikiye ayırın. Eğer parmağınızın açtığı yol kapanıyorsa reçelin kıvamı gelmiş demektir.
* Reçeli ister soğuduğu zaman kavanozlara pay edin isterseniz sıcakken kavanozlara koyup sıcak sıcak kapağını kapatıp ters çevirerek soğumasını bekleyin.
* Reçellerinizi güneş görmeyen kiler veya dolaplarda saklayınız.
* Reçellerinizi tam kıvamında yapamazsanız, şekerlenir, küflenir, kararır veya sertleşebilir.
* Bu aksiliklerin nedeni genellikle az kaynatmak, az şeker koymak, kapaktan hava alması gibi nedenlerden olur.

* Reçel yaparken meyveler, yumuşak ve sert meyveler olmak üzere ikiye ayrılır.

-- Yumuşak meyve reçellerini iki yöntemle yapabiliriz;
a) Kıvamlı şurup hazırlanıp yumuşak meyveler ( vişne, çilek, vb...) şurubun içine atılır. Ocaktab ineceğine yakın içine 1/2 limon sıkılıp bir taşım daha kaynatılır.
b) Yumuşak meyveler bir kap içinde üzerine toz şeker konularak bir gece bekletilir. Ertesi gün hiç su koymadan, kendi suyuyla pişirilir ve olmasına yakın limon suyu koyup bir taşım daha kaynatılır

--Sert meyveler ise;

a) Sert meyveler biraz su içinde kaynatıldıktan sonra orta yumuşaklığa gelince şeker eklenip kaynatılır.
b) Ayva ve elma gibi bir başka şekliyle, Portaka ve Turunç gibi haşlanıp yumuşayan meyveler kıvamlı şuruba atılıp kaynatılır.
c) Reçeli kaynatırken ilk oluşan köpükler mutlaka bir kaşıkla alınmalıdır.

DOSTUNA SORARLARSA İYİ SÖYLER, DÜŞMANINA SORARLARSA KÖTÜ SÖYLER

9 yorum:

queen_ff dedi ki...

ne kadar güzel bir post olmuş.Ellerinize sağlık.bende reçel yapmaya yeni başlayanlardanım :) Henüz kivi reçeli yaptım sadece ;)
Bu bilgileri öğrendiğim iyi oldu ;)

Nilhan - Küçük Mucizem dedi ki...

ilk çilek reçelimi yaktım.
ikincisi portakal reçeliydi şekeri az olduğundan küflendi.
bu notlar çok işime yarayacak. tşk ederim.

annemahsustan dedi ki...

Bir güzel okudum, ama geç kalmışım okumakta: )
Geçen gün dedim ki hadi kadınlığımı konuşturayım, evdeki çileklerle reçel yapayım. Demez olaydım. Onca şekerime acıdım walla: )
Bir gün önceden yatırdım şekere güzel güzel çileklerimi, ertesi gün de ocağa koydum ama tabii ben bıraktım işime döndüm, mutfaktan da bir güzel kokular geliyor, sardı evi, o koku eşliğinde çoştum tabii ben, bir bakayım dedim reçelime, demez olaydım, ocak almış başını gitmiş. Sonuç marmelat gibi tencere dibinde kalmış çilekler ve kokulu ağdalaşmış bir ocak...

Noblesse dedi ki...

bu değerli bilgiler için teşekkürler:)))

hanife dedi ki...

Çok güzel bir paylaşım reçel yapma zamanı geldi..Bloğunu izlemeye aldım sevgiler..

annemineli dedi ki...

Teşekkürlerrrr..

Follow_me dedi ki...

püf noktaları öğrendim artık yapmam lazım:) Bende bloğuma beklerim. www.bakbuharika.blogspot.com

MadamB Fashion dedi ki...

Canım kalkıp kahvaltı yapmak sitedi buları görünce :)
blogunu takibe aldım bende beklerim
madambfashion.blogspot.com

annemineli dedi ki...

Reçel yapanlara kolay gelsin, güzel yorumlara gönülden teşekkürlerrr...