4 Mayıs 2012 Cuma

MERCİMEKLİ TAVA BÖREĞİ



 Malzemeler:
* 2 adet hazır yufka
* 2 yumurta
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 1/2 su bardağı süt
* 1/2 su bardağı yoğurt

İç Malzemesi:
* 1 çay bardağı yeşil mercimek
* 1 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* 1 yemek kaşığı krem haşhaş
* Tuz, karabiber
 Yapılışı: Öncelikle iç harcını hazırlayın, mercimekleri ve kuru soğanı tuz ve karabiberle birlikte su içinde kaynatmaya başlayın suyunu çekene kadar pişirin ve soğutun. içine  krem haşhaşı ilave edin.Diğer tarafta büyükçe bir teflon tavayı sıvı yağ ile yağlayın ilk yufkayı kenarları sarkacak şekilde tavaya serin,ikince yufka parçalara ayırarak üzerine yayın, üzerine iç malzemeyi yayın üzerine  (sütü,yoğurdu,yumurtayı ve sıvı yağı iyice çırpın) çırpılmış malzemeyi dökün kenarlardan sarkan yufkayı üzerine iyice kapatın, orta ateşte (ocağın üzerinde) kapağını kapatarak kızarana kadar pişirin  düz tabakla ters çevirin ve diğer tarafınıda kızartın pişince sıcak sıcak servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun...
 NOT:
*  Sıvı yağ yerine, erimiş margarin veya tereyağ konulabilir.
* Krem şeklindeki haşhaş(çekilmiş haşhaş) marketlerde bulunuyor.
* Aynı yöntemle iç harcını değiştirebilirsiniz.
* Bu börek Afyonluların yaptıkları mercimekli katmer böreğin taklididir.
* Mercimeğin faydaları saymakla bitmez.
* Mercimek bitkisel protein kaynağıdır.
* Haftada birgün mutlaka mercimek tüketilmelidir.
* Türk mutfağında mercimek çok değişik şekillerde tüketiliyor.
* Ispanak, bulgur ve kabakta, pilav ve böreklerde kullanılabilir.
 * Bu kolay böreği 15-20 yıl önce öğrenmiştim, yıllarca sabah kahvaltı menüsünün vazgeçilmeziydi.Bana çok değişik gelmişti herkese tarifini vermiştim.
* Evde herzaman iki yufkanız bulunursa, ani gelen konuklara hemen yapabilirsiniz.
* Ben difrizde yufka daima 2 yufka saklarım.Açılınca taze yufka gibi oluyor.
* Bu börek çok kolay olmasına rağmen çok lezzetlidir.
* İçini istediniz malzeme ile yapabilirsiniz.Hepsi güzel oluyor.
* Patatesli, kıymalı, ıspanaklı gibi..
* Pişerken kabarır o kabarması güzel olacağının belirtisidir.
Mutlaka üzerine kapak kapatarak pişirin.
* Pişince kapağını kapalı bekletneyin şiş hali iner.
KIRIL AMA EĞİLME

4 yorum:

derya dedi ki...

Bal ablam ellerine sağlık mercimek
li börekleri çok severim sevgiler.

okuyan dedi ki...

Enfes görünüyor, ellerine sağlık.
Tarif için de çok teşekkürler.
Sevgiler.

mutfaktaki rüya - Arzu- dedi ki...

nefis görünüyor,ellerinize sağlık...

annemineli dedi ki...

Çok teşekkür ederim....