15 Eylül 2013 Pazar

SARIMSAĞIN FAYDALARI

* Kastamonu ve yurdumuzun pek çok yöresinde  yetişen bir sebze, dayanaklı sarımsaklar Kastamonu da yetişir,Taşköprü ilçesi sarımsak cennetidir.
* Taşköprü sarımsağı beyaz,kışa dayanıklı,daha keskin kokulu,konserveye, turşuya dayanaklıdır.
* Kastamonu yöremizde Sarımsak festivali vardır.
* Sarımsak besin değeri ve vitamin açısından tam bir şifa kaynağıdır.
* Sarımsakta A,C,P,B grubu vitaminleri vardır.
* Kalsiyum,selenyum,magnezyum,potasyum gibi mineral açısından çok zengindir.
* Vücuda güç,enerji verir.
* İştah açar,hazmı kolaylaştırır.
* Balgam söktürür.
* Kabızlığı önler.
* Kalp ve damar hastalıkları için faydalıdır.
* Kanı temizler.
* Kuvvetli bir antibiyotiktir.
* Mikrop öldürücüdür.
* Kan dolaşımını dengeler.
* Damar sertliğini engeller.
* Damar tıkanıklığını engeller.
* Tansiyonu düşürür.
* Böreklerin düzenli çalışmasını sağlar.
* Basur,varis,astım,romatizma hastalıklarına iyi gelir.
* Şekeri dengeler.
* Sarımsağı çiğ olarak sürekli ve düzenli kullandığınızda faydalarını görürsünüz
* Bazı kaynaklarda pişmiş tüketmenin daha faydalı olduğu söyleniyor.
* Saçlara sürersek saçları besler ve güçlendirir.
* Zehirli hayvan ısırıklarına sürüldüğünde mikrobu öldürür.
* Sarımsak yağı cilde parlaklık verir.
* Sarımsak yağı eklem yerlere sürülünce ağrıyı keser.
 * Sarımsağı bütün yemeklerinize 2-3 diş koymanız tavsiye edilir.
* Zeytinyağlı yemeklerin hepsine koyun.
* Turşuların olmazsa olmazlarıdır.
* Pizzalara, ekmeklere,soslara özel olarak ilave edilir.
* Köftelere konulur.
* Kabukları ile ızgarada pişirilip yenmesi tavsiye edilir.
* Sarımsakları soyun poşet içinde dondurucuda saklayabilirsiniz.
* Günümüzde sarımsak tozları bulunmaktadır.
* Sarımsak yedikten sonra ağzınızda maydanoz,nane,kakule,karanfil çiğnerseniz ağzınızın kokunu alır.
*Sarımsak yemeklere lezzet ve nefaset katar.


Anadolu da yaşayan insanların yıllar kullandığı sarımsak limon mucizesi reçetesini aşağıda veriyorum.
1. Reçete:

* 1 kg sarımsak soyulacak ve ezilecek
* 5 litrelik cam kavanoza konulacak
* Üzerine 1 lt su konulacak
* 5 adet limonun suyu konulacak,
* 1 lt. sirke konulacak
* Hepsi karıştırılacak
* Kavanozun kapağı kapatılacak
* Serin bir yerde 6-10 ay bekletilecek
* Günde bir tatlı kaşığı tüketilecek.

2. Reçete:
* 2 kg limonun suyu
* 40 diş soyulmuş dövülmüş sarımsak
* Cam kavanoza doldurun
* Karıştırın
* Ağzını kapatın
* Her gün çalkalayın
* Serin ve karanlık bir yerde bekletin
* 25 gün bekleyin
* Daha sonra aç karnına
* Yarım çay bardağı için.
* Mümkünse aynı saatte için.
* İçine ilave hiç bir şey koymayın (tuz,şeker gibi)





SARIMSAĞIN SEYREĞİ SIKINDAN İYİDİR.

SARIMSAĞI GELİN ETMİŞLER KIRK GÜN KOKUSU ÇIKMAMIŞ.

SİRKEYİ,SARIMSAĞI DÜŞÜNEN PAÇAYI YİYEMEZ.

1 yorum:

FunD@ dedi ki...

reçeteleri not ediyorum.saçlarada çok iyi geliyor uzamasını ve çıkmasını sağlıyor