19 Eylül 2013 Perşembe

ISLAMA KÖFTE (ADAPAZARI YÖRESİ)



 Malzemeler:

Köftesi İçin:
* 500 gr az yağlı döş tarafından köftelik kıyma
* 1 tane rendelenmiş kuru soğan
* 1 tane yumurta
* 2 dilim ufalanmış bayat ekmek
* Ekmekleri ıslamak için 1 fincan soğuk süt
* Tuz, baharat çeşitleri

Islama Ekmek için :
* 10-12 dilim bayat ekmek
* 3 su bardağı et suyu veya ilikli kemikten çıkarılmış kemik suyu
* Toz kırmızı biber
* 1 yemek kaşığı tereyağ

Yanına konulacak malzemeler:
* Yuvarlak dilimlenmiş domatesler
* Sivri biberler
* Halka kesilmiş soğanlar 
* 1 baş sarımsak
Köftenin Yapılışı: köftelik malzemenin ekmek hariç hepsini karıştırın, ekmeği sütte ıslatın sıkın köfteye ilave edin iyice yoğurun en az 15 dk.köfte malzemesi hamur gibi olmalı,köfteyi buzdolabında 1 saat bekletin, çıkarın. El ayasın dan biraz küçük yassı köfteler yapın bir kenarda bekletin.Başka bir tarafta et suyunu veya kemik suyunu kırmızı toz biberi biraz ısıtın ılık olarak bekletin, Köfteleri mangalda, ızgarada veya teflon tavada arkalı önlü ızgara yapın.Bayat ekmekleri ılık kemik suyuna batırın ve ızgarada kızartın, servis tabağına 2 dilim ekmek üzerine köfteleri ve ızgara yapılmış biber,soğan,sarımsak ve domateslerle sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..


NOT:
* Islama köfte Adapazarı yöremize ait nefis bir yemektir.
* Et suyu ile ıslanıp ızgara yapılan ekmeklere doyum olmuyor.
* Köfteye koyacağınız tuz ve baharat miktarı size kalmıştır.
* Et suyu veya kemik suyunuz yağsız ise mutlaka tereyağ ekleyin.
* Yöresinde mutlaka kemik suyu kullanıyorlar.
* Kemik suyuna konulan tatlı toz biber ayrı bir lezzet katıyor.
* Köfteleri ve ekmeği mangalda kızartırsanız  daha lezzetli oluyor.
* Kişi başı 5 köfte  3 dilim ekmek yetiyor.
* Bizim malzemelerimizden 6 kişi doyuyor.
* Şiddetle herkese tavsiye ediyorum, ben hastasıyım..


AKÇA AKIL, ÖĞRETİR DON YÜRÜYÜŞ

 

1 yorum:

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

merhaba ellerinize sağlık babamın çok sevdiği köftedir