18 Eylül 2013 Çarşamba

ÇITIR ÇITIR ÇARŞAF BÖREĞİ


Malzemeler:

Hamur Malzemeleri:
* 1 kg elenmiş böreklik un
* 2,5 su bardağı musluk suyu
* 1 su bardağı zeytinyağı
* Tuz

Üzeri için Malzemeler:
* 2 su bardağı  zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı tereyağ


İç Malzemesi:
* İstediğiniz içi kullanabilirsiniz
* Peynir,patates,patlıcan,mercimek,kıyma,pırasa ,sucuk,pastırma gibi
* Benimki mercimekli kıymalı


Kıymalı mercimekli  için malzemeler:
* 500 gr haşlanmış yeşil mercimek
* 300 gr yağsız dana kıyma
* 2 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* Tuz,baharat


İç Harcının Yapılışı: Doğranmış soğanı geniş bir tencerede sararana kadar kavurun,kıymayı ilave edin kıymayı da iyice kavurun en son haşlanmış mercimeği ilave edin ve kavurun tuzu, baharatlarını koyun karıştırın ve ocağın altını kapatın,ılımaya bırakın.


Böreğin Yapılışı: Hamur malzemelerini karıştırın güzelce yoğurun sert bir hamur elde edin, 8 tane avucunuz büyüklüğünde beze yapın bir tepsiye dizin bezelerin üstüne bolca zeytinyağı koyun üzerini kapatın ve 1 saat dinlenmeye bırakın, dinlenen bezeleri tek tek elinizle açmaya çalışın,sonra temiz bir örtü (çarşafın) üzerine koyun kenarlarından çekiştire çekiştire hamuru büyütün, hamurun yırtılması önemli değil, iyice büyüyen hamurunuzun uç kısmına iç harcınız dan koyun ve silindir şeklinde yuvarlayın isteğiniz şekli vererek(gül veya kol böreği) yağlanmış fırın tepsisine dizin, bütün hamurlara aynı işlemi uygulayın, şekil verilmiş hamurların üzerine erimiş tereyağ ve zeytinyağı karışımından bolca sürün yağlı olarak 10 dk. dinlendirin 180 derecede ısıtılmış fırında çıtır çıtır olana kadar pişirin, sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Bu böreği yapmak zor gibi görünmüş olabilir ama inanın çok kolay
* Ben yapabiliyorsam hepiniz yapabilirsiniz.
* Püf noktaları kaçırmayın.
* Hamur ölçüsü tam ölçüdür,isterseniz yarım ölçü yapabilirsiniz.
* Hamuru çok iyi yoğurun en az 15 dk.
* Hamuru iyi yoğurduğunuz da börek daha iyi açılır.
* Hamuru bezelere ayırınca bol zeytinyağ içinde mutlaka 1-1,5 saat üzeri kapalı dinlendirin.
* Hamurla oynamayı öncelikle sevin.
* Bezeleri tek tek elinizde önce büyüterek açın.
* Sonra temiz bir örtü üzerinde açmaya çalışın.
* Örtü üzerinde örtüyü ve hamuru birlikte tutarak kenarlarından çekin ve hamuru büyütün.
* Örtü üzerinde yapamıyorsanız masa üzerinde çeke çeke hamuru büyütün.
* Hamur yırtılırsa önemli olmaz.
* Hamurunuzun bol yağlı olması en önemli püf noktasıdır.
* Yağ hamurun açılmasını sağlıyor.

* Açılan her hamurun incecik olması gerekir.
* Açılan hamurun bir ucuna iç malzemenizden koyun.
* Çarşafın bir ucunu tutarak silindir şeklini verinin.
* İsterseniz iç harcı koyun elinizle silindir şeklinde yuvarlayın.


* Yuvarlanan hamurunuza ister gül böreği ister kol böreği şekli vererek dolayın.
 * Şekil verilen hamurlarınızı yağlı tepsiye dizdikten sonra üzerine bolca (tereyağ ve zeytinyağ ) yağ sürün.


* Tereyağını eritin üzerine zeytinyağ ilave ederek hamurlara sürün.
* Fırında çıtır olana kadar pişirin.
* Fırınınızı 180-200 derecede iyice ısıtın ve börekleri öyle pişirin.
* Herkesin fırını farklı olabilir, fırınınızı tanıyın.


AĞARAN BAŞ VE AĞLAYAN GÖZ GİZLENEMEZ


2 yorum:

tintirişin zembili dedi ki...

Ellerinize sağlık Hemen deneyeceğim Selam ve Sevgiler

tatlı sefam dedi ki...

bunun tadı hıc hazır yufkaya benzemez elıne sağlık