28 Ocak 2014 Salı

ŞEHRİYELİ TAŞLIK ÇORBASI (KARADENİZ YÖRESİ)


Malzemeler:
* 5-6 tane ince kıyılmış tavuk taşlığı
* 1 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* 1 orta boy ince kıyılmış domates
* 2-3 tane incecik kıyılmış yeşil biber
* Yarım yemek kaşığı salça
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 su bardağı kadar tel şehriye
* Tuz,karabiber



Üzeri İçin:
* Limon suyu
* İnce kıyılmış taze nane veya kuru nane
* Tercihe göre ince kıyılmış maydanoz


Yapılışı: Tavuk taşlıklarını yıkayın ve incecik kıyın çorba tenceresine tereyağının yarısını koyun ve taşlıkları kavurun üzerine 1 litre veya bir buçuk litre sıcak su koyun ve pişmesini sağlayın diğer tarafta bir tavada tereyağ içinde soğanı iyice kavurun üzerine biberleri koyun domatesleri koyun kavurun, kavrulan malzemeyi pişen çorbaya ilave edin 10 dk. daha pişirin ve tel şehriyeyi ilave edin şehriyelerle birlikte 10 dk. daha pişirin
altını kapatın 10 dk. dinlendirin üzerine istediğiniz malzeme ilave edin ve servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Karadeniz bölgesinde tavuk taşlığı çeşitli şekillerde tüketilmektedir.
* Çok ucuz bir protein kaynağıdır.
* Çok besleyicidir.
* Zengin mineral kaynağıdır.
* Tansiyon hastalarına tavsiye edilir.
* Çorbasını, kavurmasını,kebabı,ızgarası yapılmaktadır.

* Taşlığın çok iyi yıkanması ve ince kıyılması pişirmeyi kolaylaştırır.
* Taşlık çok iyi pişirilmelidir.
* İyi pişirmezseniz sert olur.
* Yağ,baharat ve tuz miktarları size kalmıştır.
* Üzerine maydanoz ve nane tercihe kalmıştır.
* Limon sıkarsanız lezzetli olur.




AĞIR TAŞ BATMAN DÖVER

1 yorum:

Şükran Ünal dedi ki...

güzel arkadaşım ne güzel bir tarif paylaşmışsın tavuk taşlık ve ciğerini zamanzaman alır kavururdun veya sote yapardıma ama bu çorba çok besleyici ve lezzetli olmuş em,inim öğleyin ulus halinde bir bakayım bulursam alıp deneyeyim..