22 Ocak 2014 Çarşamba

AYRAN AŞI ÇORBASI (ERÇİŞ YÖRESİ)


Malzemeler:
* 1 büyük kase yoğurt ( 2 su bardağı)
* 1 tane küçük küçük doğranmış yemeklik yeşil kabak
* 1 tane çırpılmış yumurta
* 1 yemek kaşığı un (tepeleme)
* 1/2 çay bardağı akşamdan ıslanmış ve haşlanmış aşurelik buğday ( Göce, Geçik, Yarma,Döğme gibi isismler alır)
* 1/2 çay bardağından az pirinç (isteğe göre)
* Yoğurdu açacak ayran kıvamına getirecek kadar su
* Tuz

Üzeri İçin:
* Kuru ve taze nane
* Zeytinyağı
* Pul biber
* 1 avuç kıyılmış kişniş otu veya taze maydanoz


Yapılışı: Yoğurdu çorbayı yapacağınız büyük bir tencereye koyun içine yumurtayı,unu,tuzu koyun iyice çırpın yavaş yavaş su ilave edin ayran kıvamına gelene kadar yoğurdu açın ve karıştırın karışıma küçük ve ince doğranmış kabağı, buğdayı, kişnişi koyun ve karıştıra karıştıra ocakta pişirin, kaynadıktan sonra karıştırmadan pişirin, pişen çorbanın üzerine nane,maydanoz(kişniş) zeytinyağ dökün ve servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Van Erçiş yöresine ve Doğu Anadolu'nun her yerinde yapılan bir çorbadır.
* İster soğuk ister sıcak servis yapılır.
* Çorba çok karıştırılarak pişirilmelidir.
* Kaynadıktan sonra fazla karıştırmayın kesilebilir.
* İsteyen içine pirinç ilave edebilir.
* İsteyen maydanoz veya kişniş otu ilave edebilir.
* Naneyi kuru veya taze tercih edebilirsiniz.
* Üzerine isteyen yağı kızdırarak dökebilir.
* Baharat,yağ ve tuz miktarları size kalmıştır.


ATIN BAHTSIZI ARABAYA DÜŞERMİŞ

1 yorum:

Şeniz Akgündüz dedi ki...

Döğmeli çorbaları çok severim. Nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.