3 Aralık 2013 Salı

GAZİANTEP YUVALAMA ÇORBASI


Malzemeler:

Çorbası İçin:
* 500 gr kuzu incik veya kuzu eti
* 1 su bardağı geceden ıslatılmış  nohut
* 1 tane ince doğranmış kuru soğan
* 1,5 litre su
* Tuz,tane karabiber
* Düdüklü tencere


Köfteler İçin:
* 100 gr orta yağlı dana kıyması
* 1/2 su bardağı ılık suda ıslatılmış kırık pirinç
*  Çeyrek su bardağı un
* 1 çorba kaşığı ıslatılmış ince irmik
* Tuz,karabiber,
* Bir küçük kase sıvı yağ (elinizi batırmak için)

Yoğurt Sosu İçin:
* 300-350 gr süzme yoğurt veya kese yoğurdu
* 1 yumurta
* 1 çorba kaşığı tepeleme un
* 4 su bardağı su

Üzeri İçin:
* 1 yemek kaşığı kuru nane
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* Pul biber

Yapılışı: 

Çorbanın Yapılışı: Eti,nohudu,soğanı tuz ve karabiberi düdüklü tencerede 1,5 litre su koyun (düdüğünün kapatılması ve düdüğünün ötmesinden sonra) 15 dk. pişirin, ocağın altını kapatın tencere soğusun kapağını açın etleri tek tek ince ince didin ve süzgeçten geçirin sadece et suyunu tencerede ocağın üzerine koyun. katı malzemeleri bir kenarda bekletin.

Köftelerin yapılışı: Islatılan ve süzülen kırık pirinç ve irmiği robotta un haline getirin. Geniş bir kap içinde kıymayı, unu ve un haline gelmiş malzemeyi tuzu koyun iyice yoğurun yoğurulan köfte hamurunu dolapta 1 saat dinlendirin, dinlenen hamurdan nohut iriliğinde parçalar kopartın sıvı yağ yardımı ile küçük köfteler haline getirmek için yuvarlayın bir tarafta bekletin.

Birleştirme: Ocakta kaynayan et suyunun içine küçük top köfteleri atın 3-5 dk. haşlayın.

Sosun Yapılışı: Köfteler haşlanırken geniş bir kapta yoğurdu su ile açın içine unu yumurtayı  koyun iyice çırpın, kaynayan çorbanın suyundan 1-2 kepçe alın yoğurdu ılıştırın,bu karışımı yavaş yavaş çorbaya ilave edin karıştırın, en son etleri ve nohutları koyun 1-2 taşım kaynatın.

Üzerinin Yapılışı: Tereyağı kızdırın içine kuru nane ekleyin çorbaya dökün.

Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Çorbamız Gaziantep yöresinde yapılan nefis bir çorbadır.
* Yapılışı zor gibi olsa da adım adım takip ederseniz yapabilirsiniz.
* İsteyen köfte malzemelerini iki katına çıkarın yaptığınız köftenin yarısında buzlukta saklıyabilirsiniz.
* Üzerine isteyen pul biber atabilir.
* Baharat, tuz ve yağ miktarları size kalmıştır.
* İsteyen kırık pirinci ve irmiği ıslatmadan robottan un haline getirip ıslar.
* İsteyen kırık pirinci havanda döverek un haline getirebilir.
* Et kuzu eti olursa daha lezzetli olur.
* Çorbanın sosunu çorbaya ilave ederken ısı çok önemlidir.
* Çorbadan çok yemek gibi tüketilebilir.
* Bu malzemeden 5-6 kişilik çorba çıkar.


AĞANIN ALNI TERLEMEZSE, IRGADIN BURNU KANAMAZ.

4 yorum:

nisa Nisamla dedi ki...

hiç yemedim ama hep yapıp yemek istediğim bir lezzet elinize sağlık sevgiler..

Şükran Ünal dedi ki...

of ya offf bu ne güzel olmuş sanki bir an o yağda yakılmış nane kokusunu alır gibi oldum..çok sevdiğimiz b,ir çorbadır kendileri en kısa zamanda bu nane bu çorbaya yakılıp konacak. Eline sağlık güzel arkadaşım sevgiyle kal..

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok severim bu tarz çorbaları...

Pumpulininmutfagi dedi ki...

Bütün çorbalar bir yana bu çorba bu yana
Tarifi not alıyorum en yakın yemek davetimde yapıcam
Ellerinize sağlık
Sevgiler:)