10 Aralık 2013 Salı

ETLİ KURU SEBZE YEMEĞİ (ANADOLU YÖRESİ)


Malzemeler:
* 1 kase kurutulmuş patlıcan
* 1 kase kurutulmuş taze fasulye
* 1 kase kurutulmuş kabak
* 1 kase kurutulmuş domates
* 1 kase kurutulmuş biber
* 2 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
* 250 gr. kemikli kuzu eti
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı salça
* 6-7 diş sarımsak
* Tuz,karabiber


Yapılışı: Öncelikle kurutulmuş sebzeler haşlayarak yumuşatın, haşlanan suyunu dökün.Geniş bir tencereye yağ içinde soğanları iyice kavurun üzerine etleri koyun kavurun,salçayı koyun kavurun,sebzeleri ve sarımsakları ilave edin iyice çevirin hatta tencerenin kapağını kapatın yemek suyunu salsın, daha sonra tuzunu ve suyunu koyun tencerenin kapağını kapatın,etler pişene kadar pişirmeye devam edin.Pişen yemeği 10 dk. dinlendikten sonra servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...



NOT:
* Memleketimizin her yöresinde kış için kurutulan sebzeler çeşitli şekillerde yemek yapılıyor.
* Yemeği isteyen düdüklü tencerede pişirebilir.
* Kuru sebzelerin haşlanıp kara suyunun atılması gerekir.
* Çok lezzetli yemektir.
* İsteyen kıyma ile yapabilir.
* İsteyen kavurma ile yapabilir.
* Tuz,yağ ve baharat miktarları size kalmıştır.
* Kuru sebzelere lezzet katmak için bol yağlı ve etli olmasında fayda vardır.

* Sebzeleri ayrı ayrı haşlarsanız daha iyi netice alırsınız.
* Salçayı biber ve domates karışımı kullanabilirsiniz.
* Sebzeler yazın kurutulur ve bez torbalarda saklanır.
* Kışın elinizin altında bulunan kuru sebzeler hazır yemek gibidir.
* İsteyen kuru domatesle birlikte taze domates koyabilir.
* Kuru domatesleri fazla haşlamayın
* Haşladığınız sebzeleri bol soğuk suda yıkayın ve iyice sıkın
* Yemeğe iyi sıkılmış sebzeleri ilave edin.
* İsteyen eti önceden pişirip yemeğe ekleyebilir.


* İsteyen yemeğe bol kuru acı biber koyabilir,çok lezzetli oluyor.
* Yiyebilen herkese acılı tavsiye edilir.
* Kuru sebzeler baharatçılarda ve büyük marketlerde bulunuyor.
* Yemeği isteyen sarımsaklı yoğurt ile servis yapabilir.


ALAMADIĞIN ÖKÜZÜN KUYRUĞUNU TUTMA

3 yorum:

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Coook nefis bir yemek bu bencede,ben hic karisik denememistim,insan nedense görmeden denemek istemiyor sanirim,ellerinize emeklerinize saglik efendim,sevgiler..

selda nın mutfak defteri dedi ki...

Merhabalar,
Ellerinize emeğinize sağlık. Nefis görünüyor. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

NURCAN GÜRSOY dedi ki...

Bende kurutulmuş sebzelerimi bu sekilde değerlendirebilirim. Güzel bir tarif ellerinize sağlık :))