17 Ocak 2012 Salı

BURGU BAKLAVA (HIRTLEVİK)

Malzemeler:
* Un (alabildiği kadar)
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 250 gr tereyağı veya sıvıyağ
* 1 yumurta
* 1 çay bardağı yoğurt
* Yarım çay bardağı sirke
* 1 paket kabartma tozu
* 1 çay bardağı su


İç malzeme:
* 250-300 gr kadar kavrulmuş dövülmüş ceviz veya fındık,fıstık
* 1 çay bardağı toz şeker

Şerbet için
* 6 bardak toz şeker
* 5-6 bardak su
* Yarım limonun suyu

Yapılışı:Hamur malzemeleri birbirine karıştın iyice yedirin, un ilave edin poğaça hamuru
kıvamında bir hamur yapın dinlenmesi için üzerini örtün 1 saat bekletin, diğer tarafta su ve şekeri karıştırın, şerbet ocak üzerinde kaynatın ravaklaşma başlarken limon suyu ilave edin, şerbeti ılıması için bir kenarda bekletin. Bir kap içinde cevizi toz şekerle karıştırın, dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın, oklava ile incecik açın içine erimiş tereyağını ve cevizi serpin, açılan yufkayı ortadan ikiye kesin, yufkanın ucundan siğara böreği sarar gibi incecik sarın ve elinizde her iki tarafdan büzerek burma şerit halinde tepiye kol böreği şeklinde dizin, bütün yufkaları yapın ve tek tek tepsiye dizin,kalan tereyağını kızdırın ve üzerine dökün 185 derecede ısıtılmış fırında iyice nar gibi kızarana kadar pişirin, baklava ılıyınca ılık şerbeti dökün...
Afiyet Şeker Olsun....
NOT:
* Baklavalık un farklı olur, marketlerde baklavalık un diye ayrılarak satılır..
* Çorum yöresi unları baklava ve hamur işleri için çok iyidir.
* İsterseniz hazır baklava yufkası kullanabiliriniz.
* Baklavaya tereyağ her zaman daha çok lezzet verir.
* Nişaşta hamurun açılmasını kolaylaştırır.
* Baklava nar gibi kızartılmalıdır.
* Şerbetinin kıvamı biraz koyu olmalıdır.
* Şerbete ilave edilen limon şekerlenmemesini önler.
* Şerbetni baklavaya dökülme zamanı ve ısısı çok önemlidir.
* Normal baklavadan daha kolay yapılır.
* Lezzetine doyum olmuyor.
* Daha güney doğu ve Şanlı Urfa'da sıra gecelerinde sunuluyormuş.
* Daha kalın şeklinede HIRTLEVİK adı veriliyormuş

KORUK YEMEDİM Kİ? KARNIM AĞRISIN



37 yorum:

Nes-Kayfee / Nesli dedi ki...

Ellerinize sağlık, muhteşem görünüyor. Sevgiler

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Mmmm nefis, ellerine sağlık canım. Sevgiler...
(Yemek Sevdam)

YeMeK vAkTi dedi ki...

ımmm harika görünüyor çıtır çıtır ellerine sağlık:)

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

emeğine ellerine sağlık.
çoook güzel harika olmuş.
:)
bana da beklerim.

lezzettabağı dedi ki...

Canım öyle bir anlatmışsın ki üstelik birde resimlemişsin ki daha ne diyeyim bu lezzet her yerde bulunmaz . gelsemde tatsam o güzelliklerden . annecşiğimde bvöyle baklavaları felç olmadan önce çok çok güzel yapardı benim iki kızımda anneannem gibi kimse güzel baklava yapamıyor diye hayıflanıtrlar. yapanın elleri dert görmesin, kocaman sevgiler.

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Ellerıne sağlık bereketi bol olsun..

umutluhayat dedi ki...

mımmmm enfes görünüyor.mest oldum ekran karşısında ellerine sağlık canım..nerde bende bu marifett...

mutfagabuyrun dedi ki...

offf offf.harika.canım istedi ama.napacaz şimdi.

Tümay Öztürk dedi ki...

Amanın bu nasıl bir tepsidir böyle Reyhan! aç aç bu hamurları yiycek hal bırakmaz insanda diycem ama manzara süper yedirir:)) Ellerine sağlık cnaım.

Tümay Öztürk dedi ki...

Ayyy Zehra anne pardon ya sana reyhan dedim:)Reyhan diye bir müşteri ile konuştum sana yorum yazdım yazarken Reyhan dedim hahaha:))) Tam sarışınlığım tuttu yani:) Tüm yorumumu Zehra annem olarak değiştiriyorum . Ellerine sağlık:)

ANNEMİNELİ dedi ki...

Nesliciğim bloguna ulaşamadım,
Elifciğim seninde yorum yerinde kelime doğrulama çıkmıyor.sevgilerrr..

fatosun mutfagından... dedi ki...

yok artık:))bu nedir ya..Allah aşkına vallaha şişecem..süpeerr olmuş..süper..harika..bayıldımmmm...

Narince dedi ki...

Gözüm döndü, muteşem! Ortasından isterim!

sibelyalcincom dedi ki...

Muhteşem görünüyor:))ellerinize sağlık...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok teşekkürlerrrrr...

Nes-Kayfee / Nesli dedi ki...

Merhabalar Zehra Hocam Facedeki Bursalı blog yazarları sayfasına tabiki de katılırım. İş yerinde face engelleniyor. Akşam evden girerim. Haber verdiğiniz için çok teşekkürler. Öptüm sizi, sevgiler

tania@mykitchenstories.com.au dedi ki...

This looks incredible, wonderful, crunchy and delicious

Ayşegül dedi ki...

Nefis bir görüntü
Doğru tatlıcıya gitme isteği uyandıracak kadar baştan çıkarıcı ayrıca:)
Ellerinize sağlık

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok teşekkürlerrrr..sevgilerrrr..

Barbara dedi ki...

That is absolutely beautiful! I'd love to try that...you are very talented!

Rosa's Yummy Yums dedi ki...

What a fabulous treat! Now, I'm drooling...

Cheers,

Rosa

tinyskillet dedi ki...

What a stunning presentation! I wish I could try some and take a bite right now!

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok teşekkürlerrrr..sevgilerrrr...

Tina dedi ki...

Lovely photo. Sure would love a slice now.

durutarifler dedi ki...

Oy oy oy ne denebilir ki buna.
Nefis vallahi
Ellerine emeğine sağlık
Sevgiler

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok teşekkürlerrrrr...

Gloria Baker dedi ki...

This baklawa look amazing!!! love it!

ANNEMİNELİ dedi ki...

Teşekkürlerrrrr...

Erica (Irene) dedi ki...

....these look so delicious.

Cok Guzel. :-)

grace dedi ki...

this is so impressive! it's like you've taken my favorite dessert and caused me to love it even more. :)

ANNEMİNELİ dedi ki...

Bloguma bıraktığınız güzel sözcüklere gönülden teşekkürlerrr,sevgilerrrr.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Bloguma bıraktığınız güzel sözcüklere gönülden teşekkürlerrr,sevgilerrrr.

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

nasıl lezzetli görünüyor:) ben böyle yapabilmek için kırk fırın ekmek yemem lazım:) ellerine emeklerine sağlık...

Böğürtlen Taneleri dedi ki...

Harika görünüyor.Ellerinize sağlık.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Teşekkürlerrrr...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Merhabalar; hamur işlerinde Çorum unlarını kullanıyorum....

seyabb dedi ki...

Muhteşem tarifler elinize sağlık