30 Nisan 2013 Salı

PEYNİRLİ KEK VE MUFFİNLER

 Malzemeler:
* 3 yumurta
* 3 su bardağı elenmiş un
* 1 su bardağı sıvı yağ
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 büyük kase kırık peynir
* 1/2 demet kıyılmış dereotu
* 1 paket kabartma tozu
* Peynirin tuzuna göre tuz
* İsteğe göre kıyılmış maydanoz
 Üzeri İçin:
* Susam ve çörek otu
 Yapılışı: Unu, kabartma tozunu büyük bir kaba eleyerek koyun, başka bir kapta yumurtaları çırpın içine yağı yoğurdu, peyniri ve yeşillikleri ilave edin iyice karıştırın bu malzemeyi una ilave edin iyice karıştırın ister muffin kalıplarında ister kek kalıplarında 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.Kalıplardan çıkarın servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..

 NOT:
* Kolay ve çok lezzetli tuzlu bir kektir.
* İsteyen yağ ve yeşillik miktarını artırabilir.
* Tuzunuzu mutlaka peynirin tuzuna göre ilave edin.
* Yağlı kırık peynirler daha lezzet katıyor.
* Kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı karbonat koyabilirsiniz.
* Dereotu ile birlikte maydanozda koyabilirsiniz.
* İsterseniz içine baharat çeşitleri de koyabilirsiniz.


DOĞAN BÜYÜMEDE, ÖLEN IRAMADA

29 Nisan 2013 Pazartesi

EVDE KOLAY PİDE

 Malzemeler
* 4 su bardağı elenmiş un
* 1 su bardağı ılık süt
* 1 tane yumurta
* 1 paket yaş maya (40 gr.lık)
* 1 yumurtanın sarısı
* 1/2 çay bardağı sıvı yağ
* 1 dolu yemek kaşığı tereyağ(eritilmiş)
*  1 tatlı kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı toz şeker
 İç Malzemesi:
*  250 gr orta yağlı kıyma
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya sıvı yağ
*  2 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* 2 adet küçük doğranmış yeşil biber
* 1 tane incecik kıyılmış kırmızı biber
* 1 tane soyulmuş ve incecik doğranmış domates
* 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
* Tuz, karabiber, pul biber
 Yapılışı: Öncelikle mayayı ılık sütte eritin, içine hamur malzemelerinin hepsini ekleyin,yumuşak bir hamur elde edin, mayalanması için üzerini örtün bekletin,geniş bir tavada tereyağının içinde soğanı, biberleri kavurun içine kıymayı koyun kavurmaya devam edin kıyma kavrulunca domatesi baharatları,tuzu ve maydanozu koyun ocağın altını kapatın, soğumasını bekleyin, mayalanan hamuru 6 eşit parçaya daha küçük isterseniz 12 eşit parçaya ayırın ve beze haline getirin, masaya un koyun bezelerinizi pide şeklini verecek şekilde açın içine kıymalı harçtan koyun, fırın tepsisine dizin hamurun kenarlarına yumurta sürün, 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin, sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..
 NOT:
* Yemek kültürümüzde pide her yörede farklı şekilde olmak üzere her yerde vardır.
* Cantık,etli ekmek , lahmacun gibi değişik şekillerde sunulur.
* Kıymalı harç yerine içine istediğiniz harcı koyabilirsiniz.
* Beyaz peynir,kaşar peyniri, patates, kuşbaşı et, ıspanak, mantar, patlıcan gibi malzemelerle yapılabilir.
* Pide pişerken üzerine yumurta kırabilirsiniz.
* Piştikten sonra kenarlarına tereyağ süerebilirsiniz.
* Harcın içindeki baharat ve yağ miktarları size kalmıştır.
* İsteyen fırından aldığı hazır ekmek hamuru ilede yapabilirsiniz.
* İsteyen mayasız hamurla da pide yapabilir.
* Hamurun inceliğini kendiniz ayarlayabilirsiniz.
* Açmak için un dan yardım alınız.
* Ben küçük ölçülerde küçük pideler yaptım .
* Sizler ölçüleri değiştirebilirsiniz.


HİÇ BİR FIRTINA BÜTÜN GÜN SÜRMEZ, YAĞMUR DA BÜTÜN GECE SÜRMEZ.

26 Nisan 2013 Cuma

KABAKLI, HAVUÇLU, KIRMIZI BİBER SALATASI

 Malzemeler:
* 3 tane uzun uzun doğranmış havuç
*  3 tane uzun uzun doğranmış havuç
* 3 tane ince uzun doğranmış kırmızı biber
* 3-4 tane dövülmüş sarımsak
* 2-3 yemek kaşığı mayonez
* 1 büyük kase süzme yoğurt
* Tuz
*  Pul biber
* 1/2 demet kalın kıyılmış dereotu

Üzerini süslemek İçin:
* Ceviz
* Dereotu
* Pul biber
* Zeytinyağı
 Yapılışı: Havuç ve kabakların kabuklarını soyun, soyucu ile uzun uzun şerit şeklinde doğrayın, doğranan sebzeleri kendi suyuyla fazla yumuşamadan pişirin,kırmızı biberleri incecik uzun uzun doğrayın onları da başka bir tavada su ilave ederek biberler yumuşayana kadar pişirin, geniş bir kapta yoğurdu sarımsak ve tuzla iyice çırpın, soğuyan sebzeleri içine koyun, dereotunu ilave edin üzerini ceviz ve diğer malzemeler ile süsleyin servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..

NOT:
* Bu salatada sebzelerin şerit şerit şerit doğranması çok güzel bir görüntü veriyor.
* Süzme yoğurtla biraz normal yoğurdu karıştırabilirsiniz.
* Mayonez miktarı size kalmıştır.
* Yağ,tuz,ceviz,zeytin yağı miktarları size kalmıştır.
* Dereotunu içine dal dal koyarsanız daha hoş görünüyor.
* Üzerini zeytinyağı,pul biber, ceviz,dereotu ile süsleyin. 




KÖRÜN BAŞI YOKUŞUN BAŞINDA BİLE BULUR.




 

25 Nisan 2013 Perşembe

KISIR ( AKDENİZ BÖLGESİ)

 Malzemeler:
* 2 su bardağı yıkanmış ince köftelik bulgur
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 demet ince kıyılmış yeşil soğan
* 1 demet ince kıyılmış maydanoz
* 1 demet ince kıyılmış taze nane
* 1/2 demet tercihe göre ince kıyılmış dereotu
* 1 tane yemeklik kıyılmış kuru soğan
* 1 su bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ
* 10-15 tane ıslatılmış küçük küçük doğranmış kuru domates
* 8-10 tane küçük doğranmış salatalık turşusu
* 2 tane limonun suyu
* 2 yemek kaşığı nar ekşisi
* 1 tatlı kaşığı pul biber, karabiber,kimyon
* Tuz
* İsteyen 1 tatlı kaşağı kuru nane koyabilir

Yanında Yemek İçin:
* Bolca marul yaprağı
* Doğranmış domates
* Doğranmış salatalık
* Acı pul biber veya acı süs biberi
* Limon ilave edilebilir.
 Yapılışı: Bulgurun içine bütün baharatları koyun üzerini örtecek kadar sıcak su koyun üzerini kapatın, buharı ile iyicene şişmesini bekleyin, küçük bir tavada kuru soğanı bol yağ ve salçalarla birlikte iyice kavurun, şişen bulgura ilave edin iyice karıştırın, hatta ılındıktan sonra elinizle yoğurun, diğer bütün malzemeyi içine koyun nazikçe karıştırın kek kalıbına basın ters çevirin marul yaprakları ile servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..
 NOT:
* Kısır Akdeniz yöresine ait bir çeşit bulgur salatasıdır.
* Bol salçalı ve bol acılı yapılması makbuldür.
* Bazı yörelerde kuru soğan kavrulmadan konulabiliyor.
* Ben her zaman soğanı kavurarak koyarım.
* Bazı yörelerde içine küçük küçük doğranmış domates ve salatalık konulabiliyor.
* Limon az ise eritilmiş limon tuzu kullanabilirsiniz.
* Kimyon bulgurun gazını aldığından bütün bulgur çeşitlerine koyulmalıdır.
* Baharat,tuz, yağ miktarları damak tadınıza göre değişir.
* Kısır yapıldıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirirseniz daha parlak görünür.


TESTİDE NE VARSA DIŞARI O SIZAR.


24 Nisan 2013 Çarşamba

KURU FASULYE PASTASI (AYDIN YÖRESİ)

 Malzemeler:
* 1/2 kg haşlanmış kuru fasulye
* 2 yumurta
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı dövülmüş ceviz
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
* 1 tatlı kaşığı tarçın

 Üzeri İçin Sos malzemesi:
* 1/2 kg süt
* 40 gr kadar bitter çikolata
* 2 yumurta
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 paket vanilya
* 2 çorba kaşığı un
* 2 çorba kaşığı kakao

Üzerini Süslemek İçin:
* Kırık kestane şekerleri
* Hindistan cevizi

Yapılışı: haşlanmış kuru fasulyeleri robot yardımıyla tamamen püre haline getirin,yumurtayı ve şekeri iyice çırpın bu karışımı fasulye püresini ekleyin daha sonra karıştıra karıştıra diğer bütün malzemeleri ilave edin, yağladığınız kek kalıbına dökün,180 derecede ısıtılmış fırında pişirin, diğer tarafta bütün malzemeyi karıştırarak bir krema yapın, pişen keki kalıptan çıkarın, biraz soğuduktan kremanın yarısını dökün üzerine kestane parçalarını koyun kalan sosu dökün dolapta 1 saat dinlendirin, dilim dilim servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..
NOT:
* Kuru fasulye pastası veya keki en çok Aydın taraflarında yapılmaktadır.
* Kestaneli gibi bir lezzette kektir.
* Bazı tariflerde un koyuyorlar..
* Kremayı (sosu) değiştirebilirsiniz.
* Üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

HAYAT HAREKET , HAREKETSİZLİK ÖLÜMDÜR.


,

22 Nisan 2013 Pazartesi

ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI





KIYMALI PATATESLİ KÖMBE (BOLU YÖRESİ)

 Malzemeler:

Hamur Malzemeleri:
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 12 çay bardağı elenmiş beyaz un ( 500 gr)
* 3 yemek kaşığı yoğurt
* 1 paket kabartma tozu
* 2 tatlı kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı sirke
* 1 yumurta
* 4-5 çay bardağı ılık su

* Araları İçin:
* 250  gr kadar erimiş tereyağ veya  margarin

İç Malzemesi:
* 6-7 tane haşlanmış ezilmiş patates
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağı
* 2 tane incecik doğranmış kuru soğan,
* 500 gr az yağlı kıyma
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, pul biber
* İsteyen İnce maydanoz kıyarak ekleyebilir.

Üzeri İçin:
* Çırpılmış 1 tane yumurta
* 1 tatlı kaşığı susam


Yapılışı: Hamur malzemelerini karıştırın yumuşak bir hamur haline getirin ve yarım saat nemli bez altında dinlendirin, bir tencere içine iç malzemesinin yağını koyun soğanları kavurun içine kıymayı koyun ikisini birden yeniden kavurun, ezilmiş patatesleri baharat ve tuzu koyun iyice karıştırın ve ocağın altını kapatın, dinlenen hamuru iki bezeye ayırın her bezeyi büyük bir servis tabağı büyüklüğünde açın içine fırça ile bolca yağ sürün
bohça şeklinde kapatın ve buzdolabında yarım saat bekletin, hamurları yeniden açın ve yine yağlayın, yie dolapta bekletin, en son aşamada hamurlar tepsiniz büyüklüğünde açın birini altına arasına patatesli malzemeden koyun üzerine diğer hamuru kapatın, üzerine yumurta sürün 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin, dilimleyerek servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun..

NOT:
* KÖMBE Anadolunun her yöresinde yapılan bir börek çeşididir.
* Kömbe yöresine göre mayalı veya mayasız yapılabiliyor.
* Anadolu da saç üzerinde yapılmaktadır.
* Bazı yörelerde alt üst böreği deniyor.
* İçine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz.
* Yağ oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
* Tuz ve baharat miktarı size kalmıştır.
* İsteyen kıymalı patatese kıyılmış maydanoz ilave edebilirsiniz.


TARİH, KAİNATIN  VİCDANIDIR.






21 Nisan 2013 Pazar

ŞEKERSİZ DİYET MUFFİNLER

 Malzemeler:
* Küçük bir kase yulaf ezmesi
* 1 küçük kase sade kepek
* 1 küçük kase mısır gevreği
* 1 çay bardağı tam buğday unu
* 3 yumurta
*  2 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 su bardağı süt
* 1 paket vanilya
* 1 tatlı kaşığı toz tarçın
* 1 paket kabartma tozu
* 1 çay bardağı yaban mersini
* 1 çay bardağı doğranmış kuru kayısı
* 1 çay bardağı kuru çekirdekli üzüm

 Yapılışı: Bütün kuru malzemeleri karıştırın, başka bir kapta yumurta ve sütü çırpın yağı ekleyin, kuru malzemelere dökün karıştırın kağıtlara kaşık kaşık koyun 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
Afiyet Şeker Olsun.
NOT:
* Benim gibi şekerli arkadaşlara gönderiyorum.
* İçine koyacağınız meyveleri değiştirebilirsiniz.
* İsteyen şeker düzeyine göre bal,pekmez ilave edebilir.
* İsteyen taze meyvelerle de yapabilir.
* İsteyen ceviz,fındık,fıstık kırıkları ekleyebilirler.
* İsteyen mısır gevreği yerine pirinç patlakları da koyabilir.
* Başka cornflakes çeşitleri de koyabilirsiniz.



EĞRİNİN GÖLGESİ DE EĞRİDİR.

TAT ACI SOS

 D

 Domates ürünleri salça ve ketçap pazarının lideri TAT KONSERVENİN yeni ürünü olan sade acı sos ve sarımsaklı acı sos ile mutfaklarımıza yenilikler ile dolduracaktır.Değişik yeni iki sosu ilk olarak yaptığım makarnada denedim, makarnaya kattığı lezzet ile acı sevenlere şiddetle tavsiye ediyorum. Acı sevenlerin bütün yemeklerine ilave edeceklerine eminim.
Tat Konserveye yeni ürünlerini deneme fırsatı verdiği için teşekkür ediyorum.




20 Nisan 2013 Cumartesi

ŞEKERSİZ DİYET KURABİYE

 Malzemeler:
* 3 tane yumurta
* 1 su  bardağı kepek
* 1 çay bardağı tam bugday unu
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* 1 avuç kuru üzüm
* 1 avuç doğranmış kuru kayısı
Yapılışı: Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın, başka bir kapta çırptığınız yumurtayı,yağı ve meyveleri içine katın yoğurun ve kurabiye şekli verin 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.Ilıyınca servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..

NOT:
* Benim gibi şekerli arkadaşlara hediye olsun.
* Çok lezzetli ve dayanıklı bir kurabiye
* İsterseniz meyve çeşitlerini değiştirebilirsiniz.
* Yağı kendinize göre artırabilirsiniz.
* Yumurtalarınız büyükse un miktarını çoğaltmalısınız.
* İsteyen içine pekmez koyabilir.




APTAL, ATA BİNİNCE BEY OLDUM SANIR.

19 Nisan 2013 Cuma

TERBİYELİ İŞKEMBE ÇORBASI

 Malzemeler:
* 500 gr  temizlenmiş yıkanmış dana veya koyun işkembesi
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* 2 yemek kaşığı beyaz un
* Tuz


Terbiyesi İçin:
* 3 yumurtanın sarısı
* 1 tane limonun suyu
* 2 yemek kaşığı beyaz un
* Tuz


Üzeri için Terbiyesi

* 2 kahve fincanı üzüm sirkesi
* 6-7 diş iyice dövülmüş sarımsak
*Tuz


Üzeri İçin:
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* 1 tatlı kaşığı pul biber
 Yapılışı: Temizlenmiş yıkanmış işkembeyi büyük bir tencereye veya düdüklü tencereye koyun, iyice kaynıyan ve pişen işkembenin üzerindeki köpükleri alın işkembeleri doğramak için kenara çıkarın, başka bir tencerede unu ve yağı iyice kavurun işkembenin suyunu azar azar ilave edin topaklanmaması için devamlı karıştırın,bir taşım kaynayınca küçük küçük doğradığınız işkembeleri içine atın, biraz kaynayınca terbiye malzemesini pürüzsüz hale gelene kadar çırpın ve çorbanın suyundan içine koyarak ılıştırın ve yavaş yavaş çorbaya ilave edin ve karıştırın, bir taşım kaynatın, üzerine kızdırılmış pul biberli yağ sirkeli sarımsağı ilave edin, sıcak sıcak servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Çok lezzetli bir sakatat çorbasıdır.
* Sirkeli terbiyeyi isterseniz çorbanın tamına koyabilirsiniz.
* Yumurtalı terbiye konulduktan sonra bir taşım kaynatın, çok kaynatırsanız kesilir.
* Marketlerden temizlenmiş işkembeyi rahatça bulabiliyoruz.
* İşkembenin doğrama boyutları size kalmıştır.
* Ben çok küçük doğruyorum.
* Baharat, yağ,sirke, sarımsak miktarları damak tadınıza kalmıştır.
* İster kızarmış yağı çorba tenceresine dökün, ister tabaklarda servis yapın..
* Üzerine kızarmış ekmek ilave edebilirsiniz.



GÜVENİLMEK, SEVİLMEKTEN DAHA İYİDİR.

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ




Yeni sosyal sorumluluk projemiz için yeni yıl eğlencemizde bir fikir sunmuştu Zehra Abla: Bursa'daki yetiştirme yurtlarını ziyaret etme konusunda. Kolları hemen sıvadım ama malum bürokrasi biraz yavaş işliyor.Anca çözüme ulaştırdım.27 nisan cumartesi günü öğleden sonra saat 15.00'da Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürümüz Dr. Sunay Hanım'ın da katılımıyla bir etkinlik gerçekleştirmeyi planlıyoruz.Bu yurtta 20-30 tane 12 ila 18 yaş arasında genç kızımız yaşıyor.Biz bu etkinlikte onlara bırakabileceğimiz el işi malzemeleri ve ev yapımı ikramlıklarımızla ziyarete gidip birlikte yaptığımız malzemeleri ve geçirilen güzel zamanları anılarına kaydetmelerini sağlamak niyetiyle yola çıkıyoruz.benim ulaşabildiğim ve katılmayı planlayan arkadaşlarımı sırayla yazmayı düşünüyorum ki birbirimizden haberimiz olsun:

Müracaat :  Şehr-i Bursadan