22 Nisan 2013 Pazartesi

KIYMALI PATATESLİ KÖMBE (BOLU YÖRESİ)

 Malzemeler:

Hamur Malzemeleri:
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 12 çay bardağı elenmiş beyaz un ( 500 gr)
* 3 yemek kaşığı yoğurt
* 1 paket kabartma tozu
* 2 tatlı kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı sirke
* 1 yumurta
* 4-5 çay bardağı ılık su

* Araları İçin:
* 250  gr kadar erimiş tereyağ veya  margarin

İç Malzemesi:
* 6-7 tane haşlanmış ezilmiş patates
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağı
* 2 tane incecik doğranmış kuru soğan,
* 500 gr az yağlı kıyma
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, pul biber
* İsteyen İnce maydanoz kıyarak ekleyebilir.

Üzeri İçin:
* Çırpılmış 1 tane yumurta
* 1 tatlı kaşığı susam


Yapılışı: Hamur malzemelerini karıştırın yumuşak bir hamur haline getirin ve yarım saat nemli bez altında dinlendirin, bir tencere içine iç malzemesinin yağını koyun soğanları kavurun içine kıymayı koyun ikisini birden yeniden kavurun, ezilmiş patatesleri baharat ve tuzu koyun iyice karıştırın ve ocağın altını kapatın, dinlenen hamuru iki bezeye ayırın her bezeyi büyük bir servis tabağı büyüklüğünde açın içine fırça ile bolca yağ sürün
bohça şeklinde kapatın ve buzdolabında yarım saat bekletin, hamurları yeniden açın ve yine yağlayın, yie dolapta bekletin, en son aşamada hamurlar tepsiniz büyüklüğünde açın birini altına arasına patatesli malzemeden koyun üzerine diğer hamuru kapatın, üzerine yumurta sürün 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin, dilimleyerek servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun..

NOT:
* KÖMBE Anadolunun her yöresinde yapılan bir börek çeşididir.
* Kömbe yöresine göre mayalı veya mayasız yapılabiliyor.
* Anadolu da saç üzerinde yapılmaktadır.
* Bazı yörelerde alt üst böreği deniyor.
* İçine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz.
* Yağ oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
* Tuz ve baharat miktarı size kalmıştır.
* İsteyen kıymalı patatese kıyılmış maydanoz ilave edebilirsiniz.


TARİH, KAİNATIN  VİCDANIDIR.






1 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Mımm nefis görünüyor..memleketimizin her yöresinin ayrı bir güzel yemeği var..ellerinize sağlık..