31 Temmuz 2012 Salı

BURSA VİP DERGİSİ RÖPORTAJI

 Seçkin insanların farklı çizgilerini yansıtan Bursa Vip dergisi benimle röportaj ve resim çekimleri için
geldiler. Kendilerine gönülden teşekkür ediyorum.
 Sayın Salih ORAN' la sohbet tarzında geçen röportaj görüntülerimiz.
 Bursa VİP dergisi 16. yılını kutlayan Bursa'nın köklü dergilerindendir.


BAKMAKLA İŞ ÖĞRENİLSE KEDİLER KASAP OLUR

30 Temmuz 2012 Pazartesi

KEREBİÇ (Antakya ve Mersin yöresi)

 Kerebiç ,Antakya ve Mersin yöresine ait ramazan aylarında daha çok yapılan farklı ve güzel bir tatlı.Bana hediye geldi.
Sizler için tarifini buldum ve yayınlıyorum...
 1. Tarif
Malzemeler:
* 2 çay bardağı zeytinyağı
* 1 çay bardağı su
* 1 paket kabartma tozu
*  Az biraz şeker
* Aldığı kadar un
* Ceviz( şam fıstığı)
* Tarçın
Yapılışı: Bir tepsi içinde 2 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı su, az miktarda şeker,1 paket kabartma tozu ve aldığı kadar un ile karıştırılır. Kulak memesi kıvamına gelene kadar çok iyi yoğrularak hamur elde edilir. Ceviz büyüklüğünde alınan parçalar avuç içinde yuvarlak hale getirilir. İşaret parmağı yardımıyla açılan oyuğun içine, daha önce hazırlanana cevizli, tarçınlı karışımı doldurulur. Ağzını kapatılarak mekik şekli verilir. Tepsiye dizilen kerebiçler fırına verilir. Arzu edilirse beyaz köpükle de yenilebilir. Fırından çıktıktan kerebiçlerimiz servise hazırdır. 
  2. Tarif :Kerebiç Mersin’e özgü bir tatlı çeşidi.Ramazanların olmazsa olmazı.

Malzemeler:
2 yumurta,
1 ç.b.sıvı yağ,
100 gr,eritilmiş margarin,
1/2pk.kabartama tozu,vanilya,
1/2 çb. irmik,
1 ç.b.pudra şekeri,
alabildiği kadar un.
İç Malzemeleri:
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi ve tarçın.
Hazırlanışı:
Malzemelerimizi yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.
Dolapta 10 bekletiyoruz.
Daha sonra hamurdan cevizde iri parçalar koparıp içli köfte gibi açıp içine harcımızdan koyup kapatıyoruz.
Toz şekere bulayıp fırın tepsisine diziyoruz.
180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Eğer bulabilirsek orijinal köpüğe,yoksa koyu kıvamlı krem şanti hazırlayıp içine kerebiçlerimizi atıyoruz ve buzdolabında bir süre dinlendirip afiyetle yiyoruz.


 Malzemeler
:1 su bardağı şeker (pudra şekeri kullanılırsa daha iyi olur fakat yarım su bardağından biraz fazla şeker yeterli olacaktır)
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ayçiçek yağı (kilisliler içerisine genellikle ayçiçek yağı değilde zeytinyağı kullanırlar)
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (6-6,5 su bardağı aldı benimkisi. kilislilerinki gibi bir tat istiyorsanız unla birlikte 1 su bardağı kadar irmik ekleyebilirsiniz, ben eklemedim)
İç Malzemesi:
2.5 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 yada 1.5 tatlı kaşığı damak zevkinize göre tarçın
yarım su bardağı susam (bunu eklemedim)
yarım çay bardağı da hindistan cevizi
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı:
bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içli köfte yapar gibi içini oyup karıştırdığımız iç malzemesinden 1 yada 1.5 kaşık ilave edip ağzını kapatın.
daha sonra yaptığınız bu kurabiyeleri kalıbın tam ortasına koyup elinizle hafifce bastırın. kalıptan çıkarmak içinde kalıbın ucunu bir tahta yada pişireceğiniz tepsiye hafifçe vurarak çıkartın.
tüm hamuru aynı işlemle hamur bitinceye kadar tekrarlayın.hafif yağladığınız tepsiye kurabiyeleri dizip üstü kızarmayacak şekilde pişirin.(püf noktası üzerileri kızarmayacak) kurabiyeler piştikten sonra hafif soğumasını bekleyip üzerini tamamen kaplayacak şekilde pudra şekeri dökülüp servis yapılır.
 çöven kreması için: 
2 adet çöven otu
5 su bardağı pudra şekeri
kurabiye için: 1 cay bardağı sıvıyağ
100 gr. erimiş ılık margarin
1 cay bardağı pudraşekeri
2 yumurta
yarım cay bardağı irmik (eklemeyebilirsiniz)
aldığı kadar un
içine: 
toz antep fıstıgı vb.

Hazırlanışı

Çöven otunu yıkayıp tencereye alın. 4 bardak su ilave edin. Bir gece suda bekletin. Sabah çöven otunu 2 saat kaynatın suyu azalırsa kaynarken 1,5 su bardağı su ilave edin. Kaynayan çöven otunu süzün. Sıcakken şekerini ekleyin, karıştırarak eritin. Biraz ılıtın. Mikser ile köpük olana kadar çırpın, kıvamı koyulaşınca olmuş damaktır. ( 1 saat çırpın mikseri arada dinlendirin). 

NOT: 
* Tarifler Google'dan alınmıştır. 
* Mamül adı verilen tatlıya çok benzeyen bir tatlıdır.
* Tatlımızın içine şam fıstığı,ceviz gibi malzemeler koyabilirsiniz.
* Yöreye özgü krem şanti gibi bir köpükle ikram ediyorlar.
* Köpük özel yöntemlerle yapılıyor.
* Köpüğe Çöven kreması deniyor.





DEVE ÜSTÜNDE KUDUZ DALARMIŞ

28 Temmuz 2012 Cumartesi

ANNEMİN TARHANA TARİFİ

 Malzemeler:

* 1 kg kırmızı biber
* 3 kg domates
* 2 tane ekmek hamuru
* 1 kg doğranmış soğan
* 2 kg süzme yoğurt
* 1 su bardağı zeytinyağı
* Kekik, tuz, pul biber
* 4 kg un
 Yapılışı: Kırmızı biber, domates, soğan, zeytinyağı ve baharatı iyicene pişirin, soğuduğu zaman üzerine ekmek hamuru , süzme yoğurt ve unu ilave edip iyicene yoğurun. Bunların hepsini büyükçe bir kap içinde 1 hafta mayalanmaya bırakıp zaman zaman yoğurun. Mayalanma oluşunca, masa üzerine yayılan temiz bir çarşaf üzerine küçük lokmalar halinde atın. Kurumasını bekleyin ve kuruduğu zaman un gibi olana kadar elekten geçirin. Bez bir torba içinde kış için saklayın.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Sebzeleri küçük küçük doğrayabilirsiniz.
* Sebzeleri kabukları ile kullanın (soğan hariç)
* Annemin zamanında robotlar olmadığından elinde doğrardı, şimdi robottan geçirebilirsiniz.
* Mayalanma süresinde taşabilir. O yüzden sık sık yoğurun.
* Kurutmayı güneşte yapmayın, gölgede kurutun.
* Küçük tarhana parçalarının kuruduğunu elinizle ufalayarak anlayabilirsiniz.
* Elekten geçirirken elinizin ortası ile bastıra bastıra yapın.
* Baharatları göz kararı ayarlayabilirsiniz.
* Bazı yörelerde farklı yapılış yöntemleri vardır.
* Bez torbalarda kuru karanlık kilerlerde uzun süre saklanabilir.
* Buzdolaplarda daha uzun süre saklanabilir...
* Marketlerde,köy pazarlarında ev tarhanası bulabilirsiniz.
* Bu yöntem benim rahmetli Annemin yapma şekliydi.



SAMANLIK SARAY, AVRATLIK KOLAY

25 Temmuz 2012 Çarşamba

AMELİYAT SONRASI NEKAHAT DÖNEMİ

Canım arkadaşlarım, ablamın ameliyatı çok iyi geçti, sizlerin duaları sayesinde bu günlere ulaştık.Hepinize ilgilerinizden dolayı çok çok teşekkür ederim. Şimdi bakım zamanı ve tedavi...
Sevgi ve saygılar...

19 Temmuz 2012 Perşembe

REFAKAT ZAMANI

Sayğıdeğer takipcilerim teyzemin kızı yani ablam gögüs kanseri ameliyatı olacağından
 kısa bir süre sizlerden uzak kalacağım.


Hepinize hayırlı ramazanlar diliyorum....

17 Temmuz 2012 Salı

MALEZYA PALM YAĞI BÜYÜK ÖDÜLLÜ YARIŞMASI

Büyük Ödüllü Yemek Yarışmamız bildiğiniz üzere geçen hafta sona erdi.. 

Öncelikle değerli zamanlarını ve emeklerini bizlerle paylaşan tüm katılımcılarımıza çok teşekkür ederiz.

Kompozisyonlarınızı ve her biri birbirinden lezzetli tariflerinizi değerlendirme aşamasında da oldukça keyifli vakit geçirdiğimizi özellikle belirtmek isteriz.

Daha özel bir final olması amacıyla jürimiz finalde yarışacak katılımcı sayısını 10’dan 6’ya düşürme kararı aldı.
Bu arada finale seçilmemiş olan katılımcılar ise kesinlikle üzülmesin bizi takip ettiğiniz sürece önümüzdeki günlerde birçok eğlenceli yarışma ve oyunlar sırada sizleri bekliyor olacak!

Şimdi finale kalanları açıklama zamanı!

Finale kalan yarışmacılar:
1. Banu Savaş - Istanbul
2. Neriman Turan - Istanbul
3. Alper Bayır - Istanbul
4. Kübra Yaman - Istanbul
5. Cahide Dedeşah - Gaziantep
6. F.Zehra Şener - Bursa

Final yemek yarışması 1 Eylül Cumartesi saat 13.00’da gerçekleşecektir.
Lütfen tarihlerinizi ayarlayın; detaylı bilgiler için sizinle irtibata geçeceğiz.

Yakında görüşmek üzere, mutlu pişirmeler!






GÜNEŞ BATTIĞINDA KÜÇÜK YILDIZLAR PARLAR







16 Temmuz 2012 Pazartesi

AYRAN ÇORBASI ( LEBENİ)

Malzemeler:
* 1 büyük kase haşlanmış aşurelik buğday ( dövme)
* 1 kğ yoğurt
* Tuz, pul biber, su, buz
* Taze nane
* Üzerine  kuru naneli yağ(isteğe göre)

 Yapılışı: Aşurelik buğdayı akşamdan  ılık su ile ıslatın,ertesi gün üzerini örtecek kadar su koyun düdüklü tencerede 20-30 dk helmeleşene kadar pişirin. Pişen buğdaya iyice çırptığımız az sulandırılmış yoğurdu,tuzu ekleyin iyice karıştırın. soğuduktan sonra üzerine bol taze nane kıyın soğuk soğuk servis servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
 NOT:
* Doğu bölgelerinde değişik şekillerde yapılmaktadır.
* Bizim tarif en kolay ve pratik tariftir.
* Yaz günleri içilecek en güzel çorbadır.
* Soğuk çorba diyebiliriz.
* Koyun yoğurdu ile yapılması tavsiye edilir.
* Koyun yoğurdunu pişirerek bu çorbayı yapabilirsiniz. Koyun yoğurdu kesilmez.
* İnek yoğurdu çabuk kesilir.
* Bu çorbayı o yüzden fazla kaynatmadık.
* İsteyen üzerine kızgın zeytinyağ ve kuru nane koyabilir.
* Zeytinyağını çiğden üzerine koyabilir.
* İsteyen haşlanmış nohut koyabilir.
* Taze nane çok yakışıyor.
* Ayran aşıda denir.
* Buğday her yemekte her çorbada kullanılabilir.
* Ayran çorbasını buz ilave ederek içebilirsiniz.
* Çok besleyicidir.


EĞRİ OLANIN GÖLGESİ DE EĞRİDİR.

14 Temmuz 2012 Cumartesi

FIRINDA MAKARNA

 Malzemeler:
* Bir gün önceden kalmış makarna
* 2 yumurta
* 1su bardağı süt
* 1 fincan sıvı yağ
* Tuz, baharat
 * Bir kase kavrulmuş ıspanak
* 1 kase rende kaşar
* 1 tane kelepçeli kalıp

 Yapılışı: Daha önce verilen tariflere göre makarnayı yapın, diğer malzemeleri ilave edin, kalıba dökerek fırında pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
 NOT:
* Bir gün önceden kalan makarnaları istediğiniz malzemeyi ekleyerek değerlendirebilirsiniz.
* Difrinizde bulunan ıspanak, peynir, garnitür gibi malzemeler koyabilirsiniz.
 * Makarna haşlarken bol tuz ve su gerekir.
* Makarnayı damak zevkinize göre pişirin.
* Fırında tekrar pişecek makarnalar daha az haşlanmalıdır.
KARNI AÇLARDAN ÇOK, KALBİ AÇLARA ACIRIM

13 Temmuz 2012 Cuma

YASSI İÇLİ KÖFTE( ORUK)

 Malzemeler:

Köfte için:
* 500 gr ince köftelik bulgur
* 2 yumurta
* 1 çay bardağı irmik
* 2-3 su bardağı un
* 3-4 yemek kaşığı biber veya domates salçası
* Tuz, kimyon

İçi için:
* 500 gr orta yağlı koyun kıyması
* 5-6 tane büyükçe kuru soğan (robatta incecik doğranmış)
* 2 yemek kaşığı biber salçası
* Yarım paketten biraz fazla margarin
* 1 demet ince kıyılmış maydanoz
* Tuz, karabiber, kimyon, pulbiber


 İçinin Yapılışı: 
Soğanlar genişce bir tavada iyice yağın içinde kavrulur. Kıyma ilave edilip tekrar kavurmaya devam edilir. İçine maydanoz ve baharatlar konur ve altı kapatılır. İç harcın iyice donması saglanır. Gerekirse bir gece dolapta bekletilmelidir.
 Köftenin yapılışı:
Bulgur, yumurta, irmik ve diğer malzemeler karıştırın. Ilık su yardımıyla harçı devamlı yoğurun. Malzeme köfte yapılacak hale gelinceye kadar yoğurmaya devam edin. Köfte hamur kıvamına gelince avuç içi kadar koparın.İç harcından içine koyun yassı
köfteler yapın, ister yağlı kağıt serilen fırında 180 derecede kızartın veya kızğın yağda
kızartın. Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun....

NOT:
* Malatya yöresine iç koymadan kızartılır.
* İçine iç konduğu zaman daha lezzetli oluyor.
* İster fırında pişirin.
* İster suda haşlayın,
* İster yumurtaya bulayıp kızartın, yumurtasızda kızartabilirsiniz.
* Bazı bölgelerde sacda pişiriliyor.
* Malzemeniz varsa dışına da kıyma koyabilirsiniz.
* Normal içli köfte yapılıp şekli değiştiyoruz.
 * İçli köfte yaparken dış harcının çok iyi yoğrulması gerekir.
* Dış hamur iyi yoğrulursa köfteler iyi şekillenir.
* Aynı malzemeleri tepsiye döşeyerek yaparsanız sini köfte olur.


DİL İLE DÜĞÜMLENEN, DİŞ İLE  ÇÖZÜLMEZ

12 Temmuz 2012 Perşembe

ET SOTELİ HUMUS

 Malzemeler:

* 500 gr beyaz nohut(akşamdan ıslatılmış)
* 100 gr tahin (küçük bir kavanoz)
* 2 tane limonun suyu(limon tuzu da olabilir)
* 7-8 diş dövülmüş sarımsak
* Azıcık kimyon, tuz

 Sosu için:(Normal humus sosu)
* 100 gr tercihe göre sıvıyağ veya tereyağ
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* Sucuk veya pastırma
* 1 tatlı kaşığı sumak
* Maydanoz (ince kıyılmış)

Üzeri İçin:
* Bol yağla yapılmış et sote

Et Sote:
* 250 gr. kuzu şişlik et veya dana şişlik et
* 1 tane incecik doğranmış kuru soğan
* 1 tane küçük küçük doğranmış domates
* 1 yemek kaşığı yağ (tereyağ, sıvıyağ veya katı yağ)
* 4-5 diş sarımsak
* 1 tatlı kaşığı soya sosu
* 1-2 yaprak defne yaprağı
* 1 çay kaşığı kekik
* Tuz, karabiber, pul biber
 Yapılışı: Akşamdan ıslanan nohutu bol su ile düdüklüde iyice pişirin sonra nohutları robottan gecirin. İçine tahin, limon, sarımsak, kimyon ve tuz koyun kaşıkla devamlı karıştırın  bir tencere içinde pişirin. İyice ezilen pişen nohut ezmesi, bir tabağa ince bir tabaka şeklinde konulur.Üzerine sote yapılmış eti bolca dökün, sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun.
 NOT:
* Nohut robottan çekildikten sonra içine haşlama suyu konularak inceltilebilir.
* Robotta çekilen nohut kaşık ile devamlı karıştırılıp, pürüzsüz hale getirilmelidir.
* İçine limon yerine limon tuzu da konulabilir.
* Kimyon nohutun gazını alır.
* Haşlandıktan sonra nohutun kabukları soyulması gerekir. Benim robotum bunu yaptığı için ben soymuyorum.
* Üzerine bol yağ dökülmelidir.
* Yağın içine sucuk, pastırma koymadan da yapılır.
* Humus çok besleyicidir.
* Bir tabak humusla bir ekmek yenilebilir.
* Tarsus'da Kervan denilen humuscuda yedim çok güzeldi ve benimkinin de o kadar lezzetli olduğuna garanti veririm:)
* Nohut tozu ile de humus yapılabiliyor -benim tercihim değil.
 *Sote yaparken antrikot gibi yumuşak etler kullanmak daha iyi netice verir.
* Kullandığınız kuzu eti şişlik, yağlı olursa dana tercih edebilirsiniz.
* Sote yapılan yemeklerde içerisinde başka malzemelerde olduğu için, etler çok iyi pişmelidir.
* Öncelikle etler pişirilmeli sonra diğer malzemeler katılmalıdır
*Sotenize isteğiniz sebzeyi ilave edebilirsiniz.
*Sotelerde kuşkonmaz, biber, brokoli, soğan, bezelye, mantar gibi çabuk pişen sebzeleri tercih etmelisiniz.
*Tavaya yağ koyup malzemeleri bir-iki dakika orta ateşte pişirin. Malzemeleri eklemeden ısının iyi olmasına dikkat etmelisiniz.
*Malzeme tavaya değdiği anda cızırdamalı.
* Orta ısıda sürekli karıştırarak pişirilmelidir.
*Soya sosunu dikkatli ilave etmelisiniz aksi takdirde soteniz tuzlu olabilir. Tuzu en son tadına bakmadan ilave etmeyin.

* Meşhur humusu ben biraz değirşirdim.
* Et soteli humus ta çok lezzetli
* İster tavuk sote ile de yapabilirsiniz.
* İster kıyma kavurması ile yapabilirsiniz 


NANKÖRLÜK SEVGİNİN MEZARIDIR
,

11 Temmuz 2012 Çarşamba

SAİTABAT KÖYÜNDE KAHVALTI

KÖYÜN TANITIMI:  1893 yılında Artvin bölgesinden göç eden atalarımız, bu bölgeye yeşilliği, havası, suyu ve şelalesinden ötürü kendilerini daha yakın görerek yerleşmişlerdir. Yıllar boyu, nesilden nesile, geleneğimizi, kültürümüzü, dayanışmamızı ve birlikteliğimizi aktarmaya çalıştık. Devam Et..
Eski çağlardan günümüze el değmemiş güzelliğiyle şelalesi, doğal güzellikleri, kültürel geçmişi, izdüşümleriyle birlikte tamamen yaşanılası ve doğal bir köydür. Her köy gibi; adetleriyle örf ve gelenekleriyle kendini bugünlere kadar getirmiştir. Kendine özgü yöresel yemekleriyle, yaşanılası 4 mevsim iklimiyle, suyu havası ve doğasıyla bambaşka bir yerdir bizim köyümüz. 

Uzun yıllar boyunca, çeşitli kültürlere tanıklık etmiş, Bursa'nın ve Uludağ'ın eşsiz güzelliğiyle bozulmadan ve kültürel ve doğal güzelliğini kaybetmeden bugünlere kadar gelmiştir. 

Bizlerde ülkemizin dört bir yanındaki gibi doğal kalmış cennet vatanımızın değerini bilerek, değerlerimizi ve doğallığımız kaybetmemek için, bütün bu güzellikleri yeni nesillere aktarabilmek için tüm gücümüzle çalışmaktayız.

Sizde birgün Saitabat köyüne gelin, eşsiz doğasıyla, yöresel lezzetleriyle, geleneksel şenlikleriyle, tarihi şelalesiyle tanışın...


 Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Resmi Web Sitesine Hoşgeldiniz. Köyümüzden detaylı haberleri, çalışmalarımız hakkında bilgileri, köyümüz ürünlerini, derneğimiz faaliyetlerini, derneğimiz ve köyümüzle ilgili bilgi alış verişini buradan takip edebilirsiniz.
Kuymak

9 Temmuz 2012 Pazartesi

HALK TV ÇEKİMLERİ

 Kabaklı Ali Nazik
 Kabaklı Ali Nazik

 Yufkada Pilavlı Köfte
 Çekim hazırlıkları
 Fırından gelen kokular kamerayı bile cezbetti..
Kendimizi kaybettik.

 Mutlu olmak yüzüme yansımış..

 Konuklarımızla..
Çekim sonrası kontrol...


DÖT ISLANMADAN BALIK TUTULMAZ