24 Aralık 2012 Pazartesi

İÇ PİLAVLI KAZ ETİ

 Malzemeler:

Kazın Pişmesi İçin Malzemeler:
* 1 tane temizlenmiş kurutulmuş Kars'tan gelen kaz
* Düdüklü tencere
* Su
* 5-6 tane tane karabiber
* 1 tane bütün soğan
* 1-2 diş sarımsak

Kaz Etinin kavrulması İçin:
* 1 yemek kaşığ tereyağ
* 1 tane defne yaprağı
* Kekik,pul biber, karabiber

İç Pilav İçin Malzemeler:
* 2 su bardağı pilavlık pirinç
* 1 tane incecik doğranmış kuru soğan
* 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
* 1 yemek kaşığı kuş üzümü ( dolmalık üzüm)
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
* 1/2 demet kıyılmış dereotu
* 1 çay kaşığı dolma baharatı
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı toz şeker
* Tuz

Yapılışı:

Kazın Pişirilmesi:  Öncelikle kazınızı  temin edin , temin edilen kazınızı sıcak su içinde 20 dk bekletin, daha sonra bolca yıkayın,( tuzlanmış bir ürün olduğundan çok iyi yıkanmalıdır) kazınızı düdüklü tencerenize üzerini geçecek kadar su koyun,, soğanı sarımsakları ve defne yaprağını ilave edin  1- 1,5 saat pişirin, düdüklü tencereden çıkardığınız kazın kemiklerini ve derisini ayıklayın, tava içinde tereyağ koyarak güzel kavurun, pul, kekik,karabiber koyun pilav pişince pilavın üzerine koyun sıcak sıcak servis yapın.

İç Pilavın Yapılışı: 2 su bardağı pirincinizi sıcak suda 1 saat ıslatın iyice yıkayın ve süzün, pilav tencerenize tereyağınızı koyun içine soğanı koyun kavurun, fıstıkları ilave edin kavurun daha sonra süzülmüş pirinci koyun ve iyice kavurun,ıslatılmış ve yıkanmış kuş üzümlerini koyun, pirincinize göre suyunu (kaz suyu) koyun baharatları ve yeşillikleri ilave edin pişmesini sağlayın. Bir kek kalıbının dibine etleri koyun üzerine dinlenen pilavı koyun, ters çevirin ve servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..



NOT:

* Kaz eti Ülkemizde çok fazla tüketilmeyen bir et türüdür.
*Fransızlar Çokça tüketmektedirler.
* Ülkemizde daha çok Kars yöresinin geleneksel bir yemeğidir.
* Kars Yöresinin Kazları tercih edilmektedir.
* Kars 'tan gelen kazlar ayazda tuzlanarak kurutulmaktadır.
* Soğuk hava depolarında dondurularak kullanılan kazlar mevcuttur.
* Kaz eti tuzlanarak kurutulduğu için, yemek yapmadan önce çok iyi yıkanıp tuzdan arıtılmalıdır.
* Kazı haşlarken tuz koymayın, 
* Pilavda kaz haşlama suyu kullanacaksanız tuzu ona göre koyun.
* Haşlarken kaz etinin iyi pişmesi gerekir.
* Kaz eti yağlı bir ettir.
* Pilava haşlama suyu kullanacaksanız yağ miktarını azaltın.
* Baharat , yağ miktarları size kalmıştır.
* İsteyen bulgurla da pilavı  yapabilir.


GÖRGÜSÜZDEN HAMUR ALACAĞINA, EĞİL YERDEN ÇAMUR AL.

8 yorum:

NzlGl dedi ki...

Karslı dostlarımız sayesinde bir kere yedim kaz etini. TAdını unutmam mümkün değil. Çok güzel bir lezzet. Sizinde elinize sağlık olsun, sevgilerimle

SİHİRLİ OKLAVA dedi ki...

hiç denediğim birşey değil ama o kadar nefis görünüyor ki..numarayı bir kenara not edeceğim...teşekkürler..

Feray kaygısız dedi ki...

Kaz eti yedim ama Kars kazı değildi,
Çok güzel görünüyor, ellerine sağlık canım..

nursen aksoy dedi ki...

BİZ KÖYDEKİ KAZLARDAN YAPIYORUZ,KAZ DOLMASINI..sENELERDİR YILBAŞINDA HİNDİ YERİNE KAZ DOLMASI YAPARIZ..KURUTULMUŞ KAZI İLK DEFA DUYDUM,NASIL OLUR MERAK ETTİM..pİŞMİŞ HALİ SÜPER ..ELLERİNİZE SAĞLIK..

Şeker Tadında dedi ki...

off off offff
bu ne ya ?
muhteşem
ellerine sağlık

** ZEL ** dedi ki...

Bu nasıl bir nefaset,nasıl güzel bir görüntü,bayıldım bayıldımmm:)
Rüyama girse de yesem diyorum :)
Ellerinize sağlık.
Sevgilerimle..

Red Riding Hood dedi ki...

Off Kars'tan gelen Kazmıı? Nasıl bulup yapıcaz şimdi bunu Allahımm :)) Ellerinize sağlık harrrika !

Vanilins dedi ki...

Merhaba,ben de baba tarafından Kars,Ardahan'lıyım..kazı rahmetli babam getirtirdi dediğiniz gibi oldukça tuzlu bir ettir KONTROLLÜ PİŞİRMEK GEREKİR..Görüntü nefis anlatım çok güzel..Bundan sonra takipteyim..Arzu ederseniz ben de beklerim.Sevgiler..