5 Mayıs 2011 Perşembe

ISPANAK SARMASI


MERCİMEKLİ ISPANAK SARMASI

Malzemeler:
* 1 çay bardağı haşlanmış kırmızı veya sarı mercimek
* 500 gr.Büyük yapraklı ıspanak
* 2 tane orta boy haşlanmış patates
* 1 tane incecik doğranmış kuru soğan
* Tuz, karabiber, kimyon,pul kırmızı biber

Beşamel Sosu için:
* 2 yemek kaşığı un
* 2 su bardağı süt
* 1 yemek kaşığı sıvı veya tereyağ
* Tuz, karabiber(beyaz biber tercih edilir)


Üzeri için:
* 50 gr kadar rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı: Mercimeği, patatesi ve soğanı iyice haşlayın ve çatalla veya robotta iyice ezip karıştırın.ve baharatları ekleyin. Ispanak yapraklarını sıcak suda 1-2 dk. haşlayın,Mercimekli içten ceviz büyüklüğünde alarak haşlanmış ıspanak yapraklarına sarın, yağlanmış borcama hepsini dizin. Beşamel sos yapın üzerine dökün, kaşar rendelerinide üzerine ekleyip üzeri kızarıncaya kadar 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Sarmaları ister salçalı sosla yada sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun.
Beşamel Sosun Yapılışı: Beşamel sos için margarini veya sıvı yağı bir kap içinde eritin, unu koyup pembeleşene kadar kavurun, sütü azar azar ekleyin, tuz ve karabiberide ilave edin ve ateşten indirip dolmaların üzerine dökün.

ISPANAK YAPRAĞI İLE ZEYTİNYAĞLI DOLMA:


Malzemeler:
* 500 gr haşlanmış ıspanak yaprakları
* 250 gr dolmalık pirinç
* 3-4 tane incecik doğranmış kuru soğan
* 1/2 demet kıyılmış maydanoz
* l/2 demet kıyılmış dereotu
* 1/2 demet kıyılmış taze nane
* 1 çorba kaşığı kuş üzümü
* 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
* 1-2 tane kesme şeker veya 1 tatlı kaşığı şeker
* 1 çay kaşığı yeni bahar
* Tuz, karabiber, pul biber, kuru nane
* Bol zeytinyağı
* 1 Limonun suyu


Yapılışı: İncecik doğranan soğanlar iyice kavurun. İçine yıkanmış ve süzülmüş pirinç eklenerek biraz daha kavurun, üzerine 2 su bardağı kadar su ilave edin biraz suyunun çekmesini sağlayın, suyunu çekince altını kapatın ve diğer bütün malzemeleri ilave edin biraz ılıyıncada karıştırın, haşlanmış ıspanak yapraklarını sarma gibi sarın. Üzerine sarımsaklı domates sosu koyabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun.

NOT:
* Mercimekli ıspanak sarması lezzetli ve güzel bir yemek oluyor.* Ispanak sarması yaparken ıspanakların yapraklarının büyük olması gerekir.Küçük yapraklar rahat sarılmıyor.* Ispanak dolması midesi hasta olanlara tavsiye edilir, hazmı çok kolay.* Mercimekli ıspanak sarması yaparken baharat ve yağ miktarı tercihleri size kalmıştır.* Beşamel sosu yaparken topaklandığı zaman sakın korkmayın, iyice çırpın pişerken topaklar sıcaktan çözülecektir.* Beşamel soslara muskat rendesi de ilave edebilirsiniz.* Beşamel sosa karabiber konulduğunda renği değişiyor, beyaz karabiber daha iyi yakışıyor.* Mercimekli sarmaların üzerine isterseniz domates koyabilirsiniz.* Zeytinyağlı ıspanak sarmasını yaparken içine bol soğan konulmalıdır.* Zeytinyağlı sarmalara mutlaka şeker ilave edilmelidir.* Zeytinyağlı sarmalara baharat ve yeşilliklerin miktarı sizlerin damak tadına kalmıştır.* Kuş üzümü ve fıstık koymakta size kalmıştır.* Zeytinyağlı sarmalarda yağı az koymayın, yağlı sarmalar daha lezzetli olur.* Ben dolmalar piştikten sonra dolmaları bir tepsiye alıp üzerine zeytinyağı ve limon döküp iyice tepsiyi sallarım sonra servis tabağına dizerim.* Marullada aynı tarifleri yapabiliriniz, ama marul daha ince olduğundan daha nazik olunmalıdır.



BABA SERVETTİR YEMESİNİ BİLENE, ANA SIRAT KÖPRÜSÜDÜR GEÇMESİNİ BİLENE,
KARDEŞ AYNA GİBİDİR BAKMASINI BİLENE

20 yorum:

SvGLove dedi ki...

Ispanagi pek seven esime degisik bir seyler sunmak icin harika tarifler! Bakalim becerebilecek miyim:)
Ellerinize saglik;)

zeymuran dedi ki...

ıspanak sarması farklı bir tarıf olmuş kaydedeyım bakalım not defterıme,ellerınıze sağlık

Fatma dedi ki...

çok değişik ilk defa duydum vede gördüm canım harikasın ne kadar güzel görünüyor keşke yaptıklarımızın tadına da baka bilsek:)
ayrıntılı bilgiler içinde teşekkürler
sevgilerimi gönderiyorum

annemineli dedi ki...

Ispanakla yaptığım dolmaları şiddetle tavsiye ederim...Sevgiler ve teşekkürlerrrr....

ŞÜKRAN dedi ki...

Çok farklı bir ıspanak tarifi olmuş eline sağlık bunu iri yapraklı ıspanak alınca deneyeceğim. eminim mercimek beşamel sosla çok yakışıyordur. ellerine sağlık. bugğün hıdrellez diel tutmayı unutma olur mu. Bütün dileklerinolmasını umut ederek sevgiler bırakıyorum.esenkal.

nilay dedi ki...

Çok güzel görnüyor gerçekten. Ellerine sağlık.
Sevgiler

SMİLENA dedi ki...

Ablacım harika olmuşlar .ellerine sağlık...

sevda dedi ki...

çok farklı bir tarif canım.görüntü harika.ellerine sağlık.öpüyorum.

BAYKUŞ GÖZÜYLE... dedi ki...

Mutlaka denemeliyim çok güzel görünüyor.et yerine mercimek de et kadar besin değeri yüksek.
Teşekkürler ,şimdi tarifi yazıyorum,yaptığımda yayınlayacağım.

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

ablacım çok cici bir tarif:)
ellerine emeklerine sağlık bence herkes bilmeli :)

Cafe Portakal dedi ki...

zehracım süper bir şey bu hiç duymadım ama tadını hayal ettim azıcık harika ellerine sağlık denerim inşallah.
sevgiler

♥GÖNÜL ÇELEN♥ dedi ki...

Bunu denemek istiyorum.
Teşekkürler.
Sevgiler:)

mutfakteyze dedi ki...

çok harika olmuş canım ellerine sağlık..

Banu dedi ki...

Canım tam bir sebze şöleni olmuş hımmm ellerine sağlık. İlk defa gördüğüm tarifler arşive aldım. sevgiler....

Aybike Ceylan dedi ki...

Ugramayali ne guzel seyler yapmissin, eline ve koluna saglik.

Bu arada hem anneler gunun kutlu olsun ve hem de cok guzel bir hafta sonu.

Sevgi ve selamlar..

annemineli dedi ki...

Çok teşekkür eder...Herkesin anneler gününü kutlarım...sevgilerrrr...

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Pazıyı sararız da ıspanağı ilk duydum Zehracım..Neden olmasın elbette. İçine mercimek koyarak üzüm yaprağı sarıyor bir komşum, bu da nefistir eminim onun gibi..Ellerin dert görmesin canım..

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Farkli,degisik ama lezzetli bir tarif.Ellerine saglik canim.
Sevgilerimle...

Sara & Miki dedi ki...

Benim tarifi benzer. Bu tarifi de Romanya'da yapılır.

belguzaranne.blogspot.com dedi ki...

elıne sağlık ıspanağı sevmeyenler ıçın koftesı ve sarması çok ıyı fıkır