Malzemeler:
Köfte Hamurunun malzemeleri:
* 250 gr köftelik bulgur
* 1 yumurta
* 1 baş yemeklik ince rendelenmiş kuru soğan
* 100 gr yağsız dana kıyma
* Karabiber, kimyon, pul biber
* Su
Köftenin iç harcı için malzemeler:
* 100 gr orta yağlı kıyma
*2 yemek kaşığı tereyağ
* 1 tane incecik doğranmış kuru soğan
* Karabiber, pul biber, tuz
* 1 tatlı kaşığı salça
* Su
Çorba Sosu için Malzemeler:
* 1 çorba kaşığı tereyağ
*1 su bardağı haşlanmış nohut
* 100 gr kemikli et veya köftelik kıyma
* 1 tane ince rendelenmiş kuru soğan
* 1 çorba kaşığı un (silme)
* 1 çorba kaşığı kuru nane
* 1,5 çorba kaşığı salça (biber ve domates karışık)
* Su
Yapılışı:
Köftelik bulgur üzerine yumurtayı kırın, rendelenmiş soğanı yağsız kıymayı ve baharatları koyup su yardımıyla ezilene kadar yoğurun. Bulgur hamuru elinizde içli köfte (yapılışını daha önce tarif etmiştim linki tıklayarak ulaşabilirsiniz) yapılacak hale gelmelidir. Bulgur hamurundan alınan ceviz büyüklüğündeki parçaları elinizin içinde açarak, kavurduğunuz kıymalı harçtan içerisine koyup elinizin içinde yuvaklak köfteler yapın.
Daha sonra (küçük köfteler için) bulgur hamurundan daha küçük parçalar alarak ister içi boş ister içi kıymalı daha küçük köfteler yapın. Başka bir tarafta köftelik kıymadan küçük köfteler yapın.(köfte yerine parça et olabilir)
Büyükçe bir tencerede ince kıyılmış soğanı, tereyağ, salça ve un koyarak iyice kavurun. Daha sonra kavrulan malzemenin üzerine 1 litre kadar su koyun ve kaynayınca içine haşlanmış nohutları, büyük ve küçük köfteleri, kıymadan yapılan köfteleri ilave ederek iyice pişirin. Piştikten sonra maydanoz ile servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun.
NOT:* Analı kızlı denilen yemek biraz zahmetli olup çok lezzetli yöresel bir yemektir.
* Analı kızlı yemeğini ister parça etlerle, ister küçük kıyma köfteleri ile yapabilirsiniz.
* Büyük (anası) köfteler aynen içli köfte gibi yapılıyor.
* Küçük (kızı) köfteleri ister içi boş yapabilirsiniz, ister içine kavrulmuş kıyma koyabilirsiniz.
* Köftelerin içine koyacağınız kıymalar, daha önceden kavrulup biraz dondurulmuş olursa köfteler daha iyi "içli köfte" haline gelir.
* Ben parça et kullanmayı herzaman tercih etmiyorum çünkü zaten ağır bir yemek olan "analı kızlı" biraz hafif olsun diye kıymadan köfteler yaparak ilave ediyorum.
* İstereniz içine koyacağınız kıyma köfteleri kızartıp koyabiliriniz.
* Yemekte biber salçasını ve domates salçasını yarı yarıya kullanırsanız daha lezzetli olur.
* Yemek için tereyağ yerine margarin veya sıvıyağ koyabilirsiniz.
* İsterseniz sosuna limon ilave edebilirsiniz.
* Bazı yörelerde kuru nane kullanmazlar, ben yakıştırıyorum.
* İçli köfteleri önceden haşlayıp yemeğe sonradan ilave edebilirsiniz.
* Yemeğin suyuna koyduğumuz un, sosu biraz bağlamak için kullanılıyor.
* Nohutunuzu önceden haşlayınız.
* İçli köfte hamuruna isterseniz kıyma koymadan da yapabilirsiniz. Ben genelde koymuyorum. Hem daha hafif oluyor hem de daha ekonomik oluyor.
* İçli köftenin hamuruna kıyma koymazanız biraz un, biraz irmik ilave ederseniz güzelce yoğrulur. Elinizde iyice açılacak şekle gelmelidir.
* Bu yemek malatya yöresine ait ama Akdeniz ve Doğu illerimizde daha yaygın yapılmaktadır.
DELİK TAŞ YERDE KALMAZ, DELİ KIZ EVDE KALMAZ
10 yorum:
elinize sağlık, süper görünüyolar.
bu arada atasözüne ablam da ben de çok güldük okur okumaz, deli değiliz sanırım. :)))))
Ellerine saglik canim,kolay degil bunu yapmak cok ugrastirir!!
hazırını alıyorum.oda çok lezzetli.kimbilir ewde yapımı nasılda güzel canım.resimde harika görünüyor.ellerine sağlık.öpüyorum.
ablacımm ellerine emeklerine sağlık çorban nefis görünüyor:) aslında çorbadan çok yemek gibi bu tarz çorbalar ama böyle gelmiş işte:)
yüksük çorbasını yaparım da bu çorbadan hiç yapmadım :)
ben çok severim bu çorbanın ahsını.. eline sağlık:)
Elinize sağlık çok sevdiğim bir yemektir ama zahmetli olduğu için hep yapılmıyor tabi sevgilerimle...
annemle kiz kardesim yaparlar bu lezzeti, analarin yapimi anneme ait, kizlarinkise ise benim cimcimeye :) acayip keyif aliyorlar :))
cok güzel hazirlamissin, ellerine saglik..sicacik sevgiler
beni mest ettin canım gecenin bu vakti ellerine sağlık
süpersin afiyet şeker olsun size
Bal ablam ellerine sağlık enfestir
lezzeti olsada yesem öpüyorum.
Çok teşekkür ederim.Sevgilerrrr...
Yorum Gönder