19 Mayıs 2011 Perşembe

BAKLA FAVA ÇEŞİTLERİ

Bugün üç çeşit bakla fava;

HAVUÇLU BAKLA FAVA:



Malzemeler:
* 250 gr. kuru iç bakla
* 4-5 tane havuç orta boy haşlanmış havuç
* 1 tane kuru soğan
* 2-3 tane kesme şeker veya 2 çay kaşığı toz şeker
* 1/2 çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı
* 1 limon suyu
* 2 diş sarımsak
* 1/2 demet ince kıyılmış dereotu
* Tuz, karabiber

Yapılışı: İç baklalar akşamdan ıslanır. Havuçlar fotoğrafta görüldüğü gibi doğranır ve haşlanır. (uzun ince olarak, jülyen denilen şekilde de ancak yatay olarakta kesilebilir) Orta boy bir tencereye kuru baklaları, soyulmuş doğranmış soğanı, tuzu, karabiberi, dereotunu, yağın yarısını ve suyunu koyup iyice pişirin. Soğuduktan sonra mutfak robotunda kalan yağı, sarımsak ve limonu koyarak püre haline getirin. Kenarları yüksekçe bir borcamın içini streç ile kapladıktan sonra, havuçların yarısını borcamın dibine yerleştirin. Havuçların üzerine pürenin yarısını koyun ve yine bir sıra havuç dizin, tekrar kalan püreyi bastırarak yerleştirin. Borcamın üzerini streçle kapatıp, buzdolabında 4-5 saat bekletin. Servis sırasında favanızı servis tabağına ters çevirin ve süsleyerek servis yapın. Servis esnasında üzerine zeytinyağı ve/veya limon suyu dökülebilir.
Afiyet Şeker Olsun...

KALIP (KLASİK) FAVA:
Malzemeler:
*200 gr iç bakla (kuru)
* 1 havuç
* 1 limon
* 2 diş sarımsak
* 1 tane küçük kuru soğan
* 1/2 çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı
* 1/2 demet ince kıyılmış dereotu
* Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı:


Akşamdan ıslatılmış kuru iç bakla bir tencere içine konularak, üzerine dereotu, doğranmış soğan, sarımak, havuç, yağ ve su ilave edilerek pişirilir. Su, malzemelerin üzerini örtecek kadar ilave edilir. Piştikten sonra mutfak robotundan geçirilerek püre haline getirilir. Bir borcama streç serilerek basılır. Dilim dilim süsleyerek servis yapılır. Servis sırasında üzerine zeytinyağı ve/veya limon suyu eklenebilir.




Afiyet Şeker Olsun..




KURU İÇ BAKLA KÖFTESİ:
* Yukarıda tarif ettiğim her iki fava çesidinde de kullanılan temel fava malzemeleri aynen koyularak püre haline getirildikten sonra içine birazcık un ilave edilerek köfte şekli verilir. Yapılan köfteler önce beyaz una sonra çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa batırılarak kızgın yağda kızartılır. Üzerine zeytinyağ ve/veya limon dökülebilir.
Afiyet Şeker Olsun....

NOT:
* Kuru iç baklalar akşamdan mutlaka ıslanmalıdır.
* Kuru baklalar haşlamaya konulduğunda, kaynamaya başladıktan sonra oluşan köpükler mutlaka alınmalıdır. Bu köpükleri almazsanız lezzetini bozabilirsiniz.
*Baklayı haşlarken suyunun iyice çekmesini sağlayın, bakla püre haline gelebilecek düzeyde olmalıdır. Suyu az gelirse ilave edebilirsiniz.



* Havuç ve dereotu baklaya çok yakışan sebzelerdir.
* İçlerine konulan yağ, sarımsak, limon suyu ve dereotu sizin damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
* Elinizde bulunan kuru bakla haşlaması ile 3 çeşit bakla fava yapabilirsiniz.

* Kuru iç bakla çok vitaminli olmasına karşın bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Alerjisi olanlar dikkat etmelidir.

* Kuru iç baklanın romatizma hastalıklarına yararlı olduğu biliniyor.


KÖPEĞİN DOSTLUĞU LEŞİN BAŞINA KADARDIR


9 yorum:

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

MAŞALLAH neler yapılıyor bu baklayla ay çok lezzetli görünüyorlar canım ellerine sağlık değişik geldi bana denenmeli:)

mutfagabuyrun dedi ki...

çok şık bir görüntü canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Asiye VURAN dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel olmuş emeğine eline sağlık sevgiler

Özgen dedi ki...

Elinize sağlık üç tarif de harika olmuş sevgiler...

kalpkurabiye dedi ki...

herbirisi birbirinden güzel olmuş ablacımm ellerine sağlık olsunn:)
hayırlı cumalar dilerimm

Unknown dedi ki...

Tıpkı anne eli değmiş gibi :) ellerinize sağlık Zehra Hanım

beylikdüzü dedi ki...

Ellerinize sağlık ablacım çok leziz görünüyor.

Narince dedi ki...

Oh oh ellerine sağlık ablacığım, çeşit çeşit!

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok teşekkürlerrrr..Sevgilerrrr...