1 Ekim 2012 Pazartesi

YAĞ MANTISI (KAYSERİ YÖRESİ )


Malzemeler:

Hamuru için:
* Yarım paket yaş maya
* 1 adet yumurta
* 2 yemek kaşığı yogurt
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ
* Maya için 1,4-2 su bardağı ılık su
* Tuz
* Yeterince elenmiş beyaz un

İçi için:
* 250 gr kıyma
* 1 tane rendelenmiş veya küçük küçük doğranmış kuru soğan
* Tuz
* Karabiber
 Sosu İçin:
* 1,5 yemek kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* 1 tatlı kaşığı ketçap
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 su bardağı veya daha fazla su
* Tuz
* kuru nane, pul biber

Yoğurt Sosu için:
* 1 kğ çırpılmış yoğurt
* 3-4 diş dövülmüş sarımsak
* Tuz

Kızartmak için:
* Bol sıvı yağ veya zeytinyağı
*  Büyükçe bir kızartma tenceresi
* Yağını almak için bolca kağıt havlu
 Yapılışı: Öncelikle maya,su,yağ,yumurta,yoğurt tuz ve un ile kulak memesinden biraz yumuşak hamuru yoğurun, mayalanması için üzerini örtün bekletin( yaklaşık 1 saat) Hamur mayalanırken iç malzemesini karıştırın, yoğurdu sarımsakla çırpın, bir tavada salçaları ve suyu karıştırın yağ içinde kavurun bir kenarda bekletin.Mayalanan hamuru ikiye bölün, her parçayı oklava ile büyükçe açın büyük karelere bölün ( çay bardağı ağzı ile yuvarlak kesebilirsiniz) karıştırdığın malzemeden her parçaya bir tatlı kaşığı kadar koyun ve kapatın, bol kızgın yağda puf puf kızartın, kağıt havlu üzerine çıkarın, yağını bırakan mantıların üzerine bolca yoğur ve sos dökün sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Kayseri yöresine ait bir mantı çeşitidir.
* Hamurun mayalanması çok önemlidir.
* Hamurun mayalanmasını anlamak için,hamurun iki kat olması gerekir veya parmağınızı batırınca eski şeklini alması gerekir.
* Tam kare şeklinde olması önemli değildir.
* Üzerine isterseniz domates sosu dökebilirsiniz.
* Baharat miktarları size kalmıştır.
* Çok lezzetli bir yemektir.
* İsteyen açmadan küçük parçalar halinde iç koyarak elinizde yuvarlak şekli vererek kapatır.





HEM KEL HEM FODUL


7 yorum:

Hatice Mutfakta dedi ki...

Ellerine sağlık.Çok sevdiğim bi yemek ama çok yağlı olduğu için çok sık yapmıyorum. Şimdi canım çekti valla..

Noblesse dedi ki...

fotoğrafları görür görmez yutkundum:)))nefis...ellerine sağlık

nursen aksoy dedi ki...

En sevdiğim mantı..Aile toplandımı hemen yaparım...Bayılırız ailecek..Kalabalıkla çok daha keyifli..Ellerine sağlık,çok güzel olmuş sizinkide..sevgiler.

funda dedi ki...

En sevdiğim hamur işidir mantı. Hiç bu şekilde yapılanı tatmamıştım. Kısmet olursa sizin tarifinizle ben de deneyeceğim. Ellerinize sağlık, teşekkürler...

Tombul Tarifler dedi ki...

BİR TÜRLÜ DENEMEK KISMET OLMASA DA BİZİM YÖRESEL MANTILARIMIZA BENZETİYORUM BİZ DE FIRINDA KIZARTIYORUZ BİR NEVİ BENZİYOR ELİNE EMEĞİNE SAĞLIK

fatoşun mutfağı dedi ki...

Mantıya kim hayır diyebilmiş ki bugüne kadar:))) Enfes bir sunum olmuş. Ağzımın suları aktı vallahi:))
Ellerine ve emeğine sağlık canım...
Sevgiyle kal...

iğne oyalarım ve hobilerim dedi ki...

mantıya bayılırım ellerinize sağlık banada beklerim sevgiler