Malzemeler:
* 2,5 su bardağı beyaz un
* 1 çorba kaşığı sirke
* 1 çay bardağı su (yetmezse ilave edin)
* Yarım çay bardağı sıvı yağ (isteğe bağlı)
* Tuz
İç Malzemesi:
* 250 gr az yağlı kıyma
* 1 adet incecik kıyılmış kuru soğan
* Tuz, karabiber
* 1/2 çay bardağı su
Yapılışı: Un,su, tuz,sirke (sıvı yağ istenilirse) kulak memesi kıvamında iyice yoğurun. Hamuru 40-45 dakika nemli bez altında dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın, her bezeyi tabak büyüklüğünde açın, Diğer tarafta kıymayı soğan,tuz ve karabiber ile iyice karıştırın, harca su ekleyin ve açılan her hamurun bir tarafına malzemeden 1 kaşık koyun, hamurun bir tarafına iyice yayın, diğer tarafını üzerine kapatın yarım ay şeklinde olsun, elinizle iyice bastırın ve,kenarlarını çay tabağı ile kesin, kızğın yağda arkalı önlü kızartın. Kağıt havlu üzerinde yağını süzdürün,sıcak sıcak servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Çiğ börek hamuru un,tuz ve su ile hazırlanır.
* Daha sonraki yıllarda daha lezzetli bir hamur olsun diye sirke (kat kat olması için) ve sıvı yağ ilave edilmiştir
* Bazen hamura yoğurt ilave ediliyor.
* Bazen yumurta da kırıyorlar.
* Ben tuz,un,sirke ve su ile hamuru yapıyorum.
* Çiğ böreğin kıyma harcının sulu olması gerekir..
* Çiğ börek bol kızğın yağda kızartılmalıdır.
* İçine koyacağınız soğanı rendeleyebilirsiniz soğan rendesi durdukça acısı çıktığından ben soğanı incecik kıyıyorum.
* Bezeleri açtığınız zaman isterseniz temiz bir defter içinde her sayfayı unlayarak , sayfalar arasında bekletebilir, sırayla içleyebilirsiniz.
* Çiğ börek yaparken yanınızda yardım eden biri olmalıdır.Biri açar içler, diğeri kızartır.
* Çiğ börek harcına baharat olarak sadece tuz ve karabiber konur.
* İçlenen börekler bekletilmeden hemen kızrtılmalıdır. Bekletirseniz sulanır, sonuç iyi olmaz.
* İç harç sulu olmazsa börek kızarırken kıyma içinde top top olur.
* Böreği yerken içinden suları damlamalıdır.
* Kızaran börekleri süzğeçe veya kağıt havlu üzerine alırsanız yağı süzülür.
* Çiğ börek Tatar böreğidir.
* Eskişehir'de çok meşhurdur.
ESKİYE RAĞBET OLSA BİT PAZARINA NUR YAĞARDI
11 yorum:
HARİKA OLMUŞ ÇOKTA SEVERİM ELLERİNE SAĞLIK
SEVGİLER:)
yaaa tabağı tümüyle yiyebilirim,ellerinize sağlık..favori böreğim..
çok severim çiğ böreği çok...
chissà come saranno buoni!!!!ciao ciao
Ellerinize saglik afiyetler olsun canim
bir gün bunu yapacağım ,ellerine sağılık canım.
elinize sağlık olay budur eskişehirli olarak tam not sevgiler
Ellerinize sağlık annemde çok sık yapardı....
sevgiler
merhaba..ellerinize saglik,en kisa zamanda denemeyi dusunuyorum :) sevgiler..
Buyrun beraber olsun, gönülden teşekkürlerrrr....
Selam ben de bu tarifi sabah gelen arkadaşlarımıza yaptım ama sanki çok yağ çekti gibi geldi. acaba ben mi bir yanlışlık yaptım. Kızgın yağda sallaya sallaya yaptım. tadı evet güzeldi ama çok yağ çekti ve açıkcası sizinki kadar kabarmadı :(
Yorum Gönder