13 Temmuz 2012 Cuma

YASSI İÇLİ KÖFTE( ORUK)

 Malzemeler:

Köfte için:
* 500 gr ince köftelik bulgur
* 2 yumurta
* 1 çay bardağı irmik
* 2-3 su bardağı un
* 3-4 yemek kaşığı biber veya domates salçası
* Tuz, kimyon

İçi için:
* 500 gr orta yağlı koyun kıyması
* 5-6 tane büyükçe kuru soğan (robatta incecik doğranmış)
* 2 yemek kaşığı biber salçası
* Yarım paketten biraz fazla margarin
* 1 demet ince kıyılmış maydanoz
* Tuz, karabiber, kimyon, pulbiber


 İçinin Yapılışı: 
Soğanlar genişce bir tavada iyice yağın içinde kavrulur. Kıyma ilave edilip tekrar kavurmaya devam edilir. İçine maydanoz ve baharatlar konur ve altı kapatılır. İç harcın iyice donması saglanır. Gerekirse bir gece dolapta bekletilmelidir.
 Köftenin yapılışı:
Bulgur, yumurta, irmik ve diğer malzemeler karıştırın. Ilık su yardımıyla harçı devamlı yoğurun. Malzeme köfte yapılacak hale gelinceye kadar yoğurmaya devam edin. Köfte hamur kıvamına gelince avuç içi kadar koparın.İç harcından içine koyun yassı
köfteler yapın, ister yağlı kağıt serilen fırında 180 derecede kızartın veya kızğın yağda
kızartın. Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun....

NOT:
* Malatya yöresine iç koymadan kızartılır.
* İçine iç konduğu zaman daha lezzetli oluyor.
* İster fırında pişirin.
* İster suda haşlayın,
* İster yumurtaya bulayıp kızartın, yumurtasızda kızartabilirsiniz.
* Bazı bölgelerde sacda pişiriliyor.
* Malzemeniz varsa dışına da kıyma koyabilirsiniz.
* Normal içli köfte yapılıp şekli değiştiyoruz.
 * İçli köfte yaparken dış harcının çok iyi yoğrulması gerekir.
* Dış hamur iyi yoğrulursa köfteler iyi şekillenir.
* Aynı malzemeleri tepsiye döşeyerek yaparsanız sini köfte olur.


DİL İLE DÜĞÜMLENEN, DİŞ İLE  ÇÖZÜLMEZ

10 yorum:

mine dedi ki...

tadını merak ettim doğrusu ellerinize sağlık

Nil dedi ki...

ben hla evde yapmaya cesaret edemiyorum. nedense bunlar bana anne yemeği gibi geliyor. biz de kayınvalidemden nasipleniyoruz.

Unknown dedi ki...

Önümüz de ramazan, ramazan sofraların layık olmuş bu yemek :) Ellerine sağlık, üşenmezsen denerim ben bunu :)

Nilgün Torunoğlu dedi ki...

Ben genç kızken annemlerin evinin karşısında Kilisli bir aile otururdu. İyi insanlardı,lezzetli yemeklerinden bize de getirirlerdi,orukla o zaman tanışmıştım;içli köfteden daha çok severdim. Yıllar oldu yemeyeli. Keşke akıl edip de iyice bakıp ben de öğrenseymişim yapılışını. Çok lezzetlidir çok! Ellerine sağlık!

sarımutfak-hande dedi ki...

antebe gittiğimde yemiştim çok güzeldi seninkilerde harika görünüyor ellerine sağlık

umutluhayat dedi ki...

nefis görünüyor.ellerinize sağlık.

LEZZETİKRAM dedi ki...

hıım çook severim ellerine sağlık :)

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım arkadaşlarım güzel duygularınıza çok teşekkür ederim...sevgilerrr...

Pasta sarayim dedi ki...

Ellerine saglik canim enfes görünüyor
Bulgurun her yemegine bayilir ve yaparim,cok da saglikli. Sevgiler

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım arkadaşlarım çok teşekkürlerrr...