5 Haziran 2012 Salı

TAVUKLU VE DOMATESLİ FIRIN PİLAVI (PİLAV PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI)

 Malzemeler:

Pilav Malzemeleri:
* 2 su bardağı  pilavlık pirinç
* 2 domates (kabukları soyulmuş incecik doğranmış)
* 1 yemek kaşığının yarısı kadar domates salçası
* 2 yemek kaşığı tereyağ( margarin veya zeytinyağı)
* Tuz,karabiber
* 3 su bardağından az su

Tavuk İçin Malzemeler:
* 2 tane tavuk but
* 1 yemek kaşığından az yağ
* 1 tane incecik kıyılmış soğan
* 1-2 diş ezilmiş sarımsak
 Yapılışı: Bir pilav tenceresine domatesi, salçayı ve yağı koyarak iyice kavurun.Üzerine ıslatılmış ve süzülmüş pirinci ilave edin.  Yeniden kavurun. Suyunu,tuzunu koyup pilavı pişirin.
Diğer tarafta tavukları az yağda salça ile kavurun üzerine az su koyarak suyu çekene kadar pişirin, pişen tavukları ayıklayın.Tavukları bir kalıba iyice batırarak yayın,üzerine pişen ve demlenen pilavı doldurun. Yağlı bir kağıt kapatarak 180 derecede  20 dk pişirin.Fırından çıktıktan  sonra servis tabağına ters çevirerek  servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...


PİLAV İÇİN PÜF NOKTALARI :
*Pirinç tuzlu, sıcak su içinde 45 dk.ıslatılır. 
*Pilav yapılacak tencerede yağı kızdırılır,süzülen ve yıkanan pirinçler içine atılarak iyice kavrulur. 
*Pilavlık pirincin taneleri iri olmalıdır.
* İyi bir pilav için su ölçü nispeti çok önemlidir.
* Pirinçin su kaldırma nispeti iyi bilinmelidir.
* Pilavlara etsuyu ilavesi çok yakışır.
* Domatesli pilavlar diğer pilavlara göre daha az su kaldırır.
* Pilavlara konulan şeker ve limon parlaklık ve taneleştirmeyi sağlar.
* İyi bir pilav iyi dinlenmelidir.
* Pilav dinlenmeden karıştırılmamalıdır.
* Dinlenen pilavı karıştırırken tahta kaşık sapı ile tel tel karıştırmalıdır. Yoksa hamur olur.
* İstenilirse kaynayan suyada pirinç salınarak pilav yapılır.
* Suya pirinç salınarak yapılan pilavların yağı sonradan yakılarak konur.
* Pilav tenceresi her evde özeldir.
* Teflon, bakır, çelik gibi tencereler kullanılır.
*Pilavlarınızın yağı az gelirse üzerine yağ yakabilirsiniz. 
*Pilav pirinç ıslatılmadan da yapılır. Bu yöntemle yapıldığında suyu daha fazla konulur.
* Pirinç yağ içinde saydamlaşana kadar kavrulur.
* Su ölçüsü pirinç cinsine göre değişebilir.
* Suyu konulan pilavın önce iyice kaynaması beklenir,sonra altı kısılır.
* Pişen pilavın üzerine kağıt havlu kapatılır. Ateşten indirilir.Sıcak kalması için sofra bezine sarılabilir.

PİLAV ÇEŞİTLERİ

 *Sade Pilav
* Domatesli pilav
* Düğün pilavı (nohutlu ve etli yapılır)
* Süzme pilav 
* Kavurmalı, kıymalı, ciğerli pilavlar 
* Domatesli pilav
* Baş ve beyinli pilav
* Et, paça ve tavuk suyu ile yapılan pilavlar.
* İç pilavlar
* Dolma pilavlar
* Midyeli pilavlar.
* Zeytinyağlı pilavlar.
* Sebzeli pilavlar
* Enginarlı pilav
* Patlıcanlı pilav
* Kuskus pilavı
* Çilav (acem pilavı )
* Yeşilliklerle yapılan pilavlar
* Şehriyeli pilavlar (arpa, tel, yıldız gibi )
* Kestaneli pilav

TÜKÜRSEM YÜZÜM, ÇIKARSAM GÖZÜM


10 yorum:

HaticeMutfakta dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor Ellerine sağlık...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım teşekkürlerrrr...

SULTANLARIN DÜNYASI dedi ki...

ellerine sağlık canım.enfes görünüyor

Hdtvizler dedi ki...

Harika Tarifler için teşekkür ederim elinize sağlık..

Irenes Leckereien dedi ki...

Hummm, das hört sich sehr lecker an ;o))

Liebe Grüße
Irène

pembe kekik dedi ki...

Domatesli pilavı çok severim.Paylaşım için çok teşekkürler.Sevgiler:)

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok teşekkür ederim.sevgilerrrr..

Casa das Bonecas de Pano de Ipiabas dedi ki...

Olá amiga esse arroz. parece ser delicioso beijos da Leila

anneanneninemekleri dedi ki...

Harika görünüyor ellerine sağlık.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Teşekkürlerrrr..Sevgilerrrrr..