Köfte için:
* 500 gr ince köftelik bulgur
* 2 yumurta
* 1 çay bardağı irmik
* 2-3 su bardağı un
* 3-4 yemek kaşığı biber veya domates salçası
* Tuz, kimyon
İçi için:
* 500 gr orta yağlı koyun kıyması
* 5-6 tane büyükçe kuru soğan (robatta incecik doğranmış)
* 2 yemek kaşığı biber salçası
* Yarım paketten biraz fazla margarin
* 1 demet ince kıyılmış maydanoz
* Tuz, karabiber, kimyon, pulbiber
İçinin Yapılışı:
Soğanları genişce bir tavada bol yağın içinde kavrun, kıymayı ilave edin tekrar kavurmaya devam edin, içine maydanozu ve baharatları koyun ve altı kapatın. İç harcın iyice donması için buzdolabında bekletin,. Gerekirse bir gece dolapta bekletin.
Köftenin yapılışı:
Bulgur, yumurta, irmik ve diğer malzemeleri karıştırın. Ilık su yardımıyla harçı devamlı yoğurun. Malzeme köfte yapılacak hale gelinceye kadar yoğurmaya devam edin. Köfte hamur kıvamına gelince avuç içi kadar koparın. İçi oyulur içine donmuş kıymayı koyun ağız kısmı iyice elinizle sıvazlayarak kapatın. Bunlar yapılırken ılık su yanınızda olmalıdırki hamur elinize yapışırsa ellerinizi sık sık ıslamanız için. Yapılan köfteleri kaynayan su içinde haşlayın, İstenilirse yağda kızartılır.
İçli Köfte için püf noktaları:
* İstenilirse içine yağsız iki kere çekilmiş kıyma konur.
* Ilık su köfte hamuru yapılırken yardımcınız olsun.
* Köfte hamuru çok yoğrulmalıdır.
* Köfte içi yağlı olmazsa çok lezzetli olmaz.(ısırdığınızda yağları akmalı)
* Haşlama suyuna birkaç tane limon tuzu atarsanız köfteleriniz parçalanmaz.
* İçli köfte yapmak biraz tecrübe ister.Sık sık denerseniz sonuça varırsınız.
* Köfte hamurunu avucunuzun içinde açarsanız kolaylık olur.
* İsteyen içine cevizde koyabilir.
* Kimyon bulgurun gazını alır.
* Biber salçası daha güzel yakışır.
BİLEN BİLİR ,BİLMEYEN BİR TUTAM MERCİMEK SANIR.
* Biber salçası daha güzel yakışır.
BİLEN BİLİR ,BİLMEYEN BİR TUTAM MERCİMEK SANIR.
8 yorum:
çok severim ellerine sağlık
Ben de haşlanmışını daha çok severim. Püf noktalarınıza bayılıyorum. Ellerinize sağlık. Dumanı da üstünde :)
Bende haşlanmış severim, güzel duygulara teşekkürlerrrr..sevgilerrrr..
Nefis görünüyor, keske bu saatte bakmasaymisim :) Ellerine saglik. Iyi bir hafta dilerim
Ben kızartmasını severim her ne kadar zararı fazla olsa da:) Önce haşlayıp sonra mı kızartmak gerekiyor, bir de ceviz koyulmuyor mu iç harcına?
ne yedim,ne yaptım,yapanın ellerine sağılık,yiyenlere afiyet olsun.
çok güzeller bayıldım bunlara
ellerine sağlık canım
sevgiler
Çok teşekkür ederim.....
Yorum Gönder