Sizler için tarifini buldum ve yayınlıyorum...
Malzemeler:
* 2 çay bardağı zeytinyağı
* 1 çay bardağı su
* 1 paket kabartma tozu
* Az biraz şeker
* Aldığı kadar un
* Ceviz( şam fıstığı)
* Tarçın
Yapılışı: Bir tepsi içinde 2 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı su, az miktarda şeker,1 paket kabartma tozu ve aldığı kadar un ile karıştırılır. Kulak memesi kıvamına gelene kadar çok iyi yoğrularak hamur elde edilir. Ceviz büyüklüğünde alınan parçalar avuç içinde yuvarlak hale getirilir. İşaret parmağı yardımıyla açılan oyuğun içine, daha önce hazırlanana cevizli, tarçınlı karışımı doldurulur. Ağzını kapatılarak mekik şekli verilir. Tepsiye dizilen kerebiçler fırına verilir. Arzu edilirse beyaz köpükle de yenilebilir. Fırından çıktıktan kerebiçlerimiz servise hazırdır.
2. Tarif :Kerebiç Mersin’e özgü bir tatlı çeşidi.Ramazanların olmazsa olmazı.
Malzemeler:
2 yumurta,
1 ç.b.sıvı yağ,
100 gr,eritilmiş margarin,
1/2pk.kabartama tozu,vanilya,
1/2 çb. irmik,
1 ç.b.pudra şekeri,
alabildiği kadar un.
İç Malzemeleri:
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi ve tarçın.
Hazırlanışı:
Malzemelerimizi yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.
Dolapta 10 bekletiyoruz.
Daha sonra hamurdan cevizde iri parçalar koparıp içli köfte gibi açıp içine harcımızdan koyup kapatıyoruz.
Toz şekere bulayıp fırın tepsisine diziyoruz.
180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Eğer bulabilirsek orijinal köpüğe,yoksa koyu kıvamlı krem şanti hazırlayıp içine kerebiçlerimizi atıyoruz ve buzdolabında bir süre dinlendirip afiyetle yiyoruz.
2 yumurta,
1 ç.b.sıvı yağ,
100 gr,eritilmiş margarin,
1/2pk.kabartama tozu,vanilya,
1/2 çb. irmik,
1 ç.b.pudra şekeri,
alabildiği kadar un.
İç Malzemeleri:
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi ve tarçın.
Hazırlanışı:
Malzemelerimizi yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.
Dolapta 10 bekletiyoruz.
Daha sonra hamurdan cevizde iri parçalar koparıp içli köfte gibi açıp içine harcımızdan koyup kapatıyoruz.
Toz şekere bulayıp fırın tepsisine diziyoruz.
180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Eğer bulabilirsek orijinal köpüğe,yoksa koyu kıvamlı krem şanti hazırlayıp içine kerebiçlerimizi atıyoruz ve buzdolabında bir süre dinlendirip afiyetle yiyoruz.
Malzemeler
:1 su bardağı şeker (pudra şekeri kullanılırsa daha iyi olur fakat yarım su bardağından biraz fazla şeker yeterli olacaktır)
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ayçiçek yağı (kilisliler içerisine genellikle ayçiçek yağı değilde zeytinyağı kullanırlar)
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (6-6,5 su bardağı aldı benimkisi. kilislilerinki gibi bir tat istiyorsanız unla birlikte 1 su bardağı kadar irmik ekleyebilirsiniz, ben eklemedim)
İç Malzemesi:
2.5 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 yada 1.5 tatlı kaşığı damak zevkinize göre tarçın
yarım su bardağı susam (bunu eklemedim)
yarım çay bardağı da hindistan cevizi
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı:
bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içli köfte yapar gibi içini oyup karıştırdığımız iç malzemesinden 1 yada 1.5 kaşık ilave edip ağzını kapatın.
daha sonra yaptığınız bu kurabiyeleri kalıbın tam ortasına koyup elinizle hafifce bastırın. kalıptan çıkarmak içinde kalıbın ucunu bir tahta yada pişireceğiniz tepsiye hafifçe vurarak çıkartın.
tüm hamuru aynı işlemle hamur bitinceye kadar tekrarlayın.hafif yağladığınız tepsiye kurabiyeleri dizip üstü kızarmayacak şekilde pişirin.(püf noktası üzerileri kızarmayacak) kurabiyeler piştikten sonra hafif soğumasını bekleyip üzerini tamamen kaplayacak şekilde pudra şekeri dökülüp servis yapılır.
çöven kreması için:
2 adet çöven otu
5 su bardağı pudra şekeri
kurabiye için: 1 cay bardağı sıvıyağ
100 gr. erimiş ılık margarin
1 cay bardağı pudraşekeri
2 yumurta
yarım cay bardağı irmik (eklemeyebilirsiniz)
aldığı kadar un
içine:
toz antep fıstıgı vb.
5 su bardağı pudra şekeri
kurabiye için: 1 cay bardağı sıvıyağ
100 gr. erimiş ılık margarin
1 cay bardağı pudraşekeri
2 yumurta
yarım cay bardağı irmik (eklemeyebilirsiniz)
aldığı kadar un
içine:
toz antep fıstıgı vb.
Hazırlanışı
Çöven otunu yıkayıp tencereye alın. 4 bardak su ilave edin. Bir gece suda bekletin. Sabah çöven otunu 2 saat kaynatın suyu azalırsa kaynarken 1,5 su bardağı su ilave edin. Kaynayan çöven otunu süzün. Sıcakken şekerini ekleyin, karıştırarak eritin. Biraz ılıtın. Mikser ile köpük olana kadar çırpın, kıvamı koyulaşınca olmuş damaktır. ( 1 saat çırpın mikseri arada dinlendirin).
NOT:
* Tarifler Google'dan alınmıştır.
* Mamül adı verilen tatlıya çok benzeyen bir tatlıdır.
* Tatlımızın içine şam fıstığı,ceviz gibi malzemeler koyabilirsiniz.
* Yöreye özgü krem şanti gibi bir köpükle ikram ediyorlar.
* Köpük özel yöntemlerle yapılıyor.
* Köpüğe Çöven kreması deniyor.
DEVE ÜSTÜNDE KUDUZ DALARMIŞ
3 yorum:
Çok güzel bir tatlıya benziyor. Denemek lazım. Sevgiler canım. Hayırlı Ramazanlar...
Çok güzel bir tatlıdır. Hatayda üzerine köpük koymadan serviz ederler .uzun sürede saklanabilir..
sevgiler
Çok teşekkürlerr..
Yorum Gönder