* 100 gr asma yaprağı
* 2 su bardağı et suyu veya et su tablet
Köfte Malzemeleri:
* 400 gr orta yağlı dana kuzu karışımı kıyma
* 1 tane incecik rendelenmiş veya doğranmış kuru soğan
* 1 yumurta
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı biber, domates karışımı salça
*1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
* 2-3 diş dövülmüş sarımsak
*Tuz ve baharat çeşitleri
Üzeri için sos malzemeleri:
* 1-2 domates kabukları soyulmuş incecik doğranmış
* 1/2 demet yeşil soğanın yeşil yaprakları( incecik kıyılmış)
* 1 tane halka halka doğranmış havuç
* 1 yemek kaşığı sıvıyağ veya tereyağ
* 2 diş dövülmüş sarımsak
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığı buğday nişaştası
* 1 tatlı kaşığı sumak
* Tuz, baharat çeşitleri
Yapılışı: Köfte malzemelerini derince bir kab içinde iyice yoğurun, bir parmak kalınlığında köfteler yapın, kızmış sıvı yağda iyice kızartın, kızaran köfteleri haşlanmış asma yapraklarına tek tek sarın bir tencereye dizin, üzerine et suyunu dökün 10-15 dk pişirin, diğer tarafta sos malzemelerini karıştırın, baharat ilave edin ve bir taşım kaynatın, armaların üzerine dökerek yeniden bir taşım kaynatın, patates püresi veya sade olarak sıcak sıcak servis yapın...
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
*Bu yemek Malatya yöresinin yapraklı köfteye benziyor.
* Tokat yöresindede yapılıyor.
*Pinciniz dolmalık pirinç olmazsa, pirinçler çok irileşir ve sarma yaparken ölçünüz karışabilir.
* Dolma ve sarmaları yağlı kıyma ile yaparsanız daha lezzetli olur.
* Ben dolma ve sarmalara margarin kullandığımda daha lezzetli olduğunu zannediyorum.
* Dolma ve sarmaları yaparken tencere dibine kaburga kemiklerini dizerseniz daha da lezzetli olur.
* Sarma yaparken tencerenin dibine lahana parçaları koyabilirsiniz. Bu, sarmalarınızın yanmasını engeller.
* Yaprak sarması yaparken, yaprak saplarını da tencerenin dibine koyarsanız daha lezzetli olur..
* Dolma harcınıza istediğiniz baharatı damak tadınıza göre ilave edebilirsiniz.
* Yeşillikleri de çeşitlendirebilirsiniz, dereotu,taze nane gibi...
* Dolmanın üzerine kendi yaptığım domates püresi ilave ederim.
* Sarmaları pişirirken üzerine düz bir kapak veya tabak kapatırsanız sarmalar açılmaz ve daha düzenli pişer.
DEMİR TAVA GELDİ KÖMÜR BİTTİ, AKIL BAŞA GELDİ ÖMÜR BİTTİ
8 yorum:
Görüntü mükemmel asma yaprağının nefis tadı köfteyle birleşince.....yeme de yanın da yat lafı bunun için söylenmiş herhalde..))
mmm...
enfess görünüyoor:)
bu lezzet yapılır işte..
emeğine sağlıkk canım..
cici hafta sonları..
:)
mmm...
enfess görünüyoor:)
bu lezzet yapılır işte..
emeğine sağlıkk canım..
cici hafta sonları..
:)
mmm...
enfess görünüyoor:)
bu lezzet yapılır işte..
emeğine sağlıkk canım..
cici hafta sonları..
:)
mmm...
enfess görünüyoor:)
bu lezzet yapılır işte..
emeğine sağlıkk canım..
cici hafta sonları..
:)
of offf
ne güzel lezzetli bir görüntü öyle.
canım çekti doğrusu elinize sağlıkk
Yaprak sarmayı da köfteyide çok severim.İkisi birarada kimbilir ne lezzetli olmuştur şimdi.Elinize sağlık.
Çok teşekkür ederim...sevgilerrrr..
Yorum Gönder