5 Mayıs 2010 Çarşamba

MAKİNADA YOĞURT MAYALAMA



Kapakları kapatıldıktan sonra en üst kapağıda kapattım. Makineyi fişe taktım. Makine 10-12 saat sonra kapatılır.Makine eskiden galiba otomatikti şimdi ben ayarlıyorum.Yoğurt kavanozları
buzdolabında 2-3 saat dinlenince yenilebiliyor.Afiyet Şeker Olsun..




Sütümüz parmağımızın dayanacağı sıcaklıkta olduğunda her kavanoza bir çay kaşığından az yoğurt mayası koydum karıştırdım. Kapaklarını kapattım.


Küçük kavanozlardan oluşan yoğurt makinamın, kavanozlarına sütleri taksim ettim. Yoğurt mayalamak için biraz daha büyük kabı var,onu pek kulanmıyorum. Küçük kavanozlarda daha ekonomik oluyor. Aynı zamanda ev yoğurdu olduğundan çabuk sulanıyor, küçük küçük olunca sulanmayıda önlüyom. Hazır yoğurtlar 10 günde bile bozulmuyor.Benim yoğurdum iki günde ekşiyor.Yüzde yüz doğalllll...


Komşularımdan aldığım ev yoğurdu mayasına azıcık şeker ve tuz koydum. kaşıkla iyice karıştırdım.






Yıllardan bir kenarda duran yoğurt makinam yeniden gümdeme geldi. Çok iyi tanıdığımız sütçüden aldığım sütü çok iyi kaynattım. Sütü çok çok iyi kaynatmak gerekir. Güvenmediğiniz
sokak sütlerini almayınız. Yıllarca pastörize süt alın dediler ,sonrada tavsiyelerinden vazgeçtiler.
Bende tekrar evde kendim süt olarak yoğurt yapmaya başladım. Makineniz yoksa; bir cam kaseye mayalama işlemini aynen yapılır. Kuytu bir köşede kalın örtülerle örterek 12 saat bekletebilirsiniz.








KIZIM SANA SÖYLÜYORUM GELİNİM SEN ANLA

19 yorum:

pippi haşmet dedi ki...

Kaç senedir görmemiştim bunu ben. Halamın vardı kim bilir ne yaptı.. Vay

Adsız dedi ki...

Zehracığım,
ben de hazır yoğurt yiyemiyorum ve yoğurdumu evde yaparım,yoğurt yapımını ben de paylaşmıştım,çok keyifli ve heyecanlı bir iş,afiyet olsun,sevgiler...

umutluhayat dedi ki...

oğlum bebekken hep mayalardım ama şimdi olsada yemiyor.ellerinize sağlık

ANNEMİNELİ dedi ki...

Ev yapımı yoğurda ilgi gösteren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.Sevgilerrrrrr....

Ada Deniz dedi ki...

bizde yıllardır kendimiz yaparız. hatta eli alıştı genelde eşim yapar yoğurdu. oldukça da güzel olur

Dilekhaniminmutfagi dedi ki...

BENDE EV YAPIMI YOĞURDU TERCİH EDİYORUM DİĞERLERİNE KATKI MADDELERİ KOYUYORLAR ELLERİNE SAĞLIK AEO

BEYZA dedi ki...

Bu aralar gazetelerdede okuyoruz,yoğurdunuzu muhakkak kendiniz mayalayın diyorlar.Ama pastörize sütle zor oluyor.En iyisi çiğ sütle eski usul kaynatıp yapmak.Elinize sağlık.

lezzettabağı dedi ki...

Bırak şimdi yoğurt yapmasınıda hemen dileklerini yaz ve akşam hava kararırken gül altına koy çünkü, bu gün hıdrelleeeezzz..Kızma canım yoğurtlar çok nefis görünüyor. Sevgiyle kal canımmmm..

nanekokusu dedi ki...

daha sağlıklı oluyor eskiden evlere sütçüler gelir süt getirirlerdi şimdilerde nerde gene köyde yapılan ev yapımı olanını tercih ediyoruz ellerinize sağlık sevgiler selamlar.

NuR dedi ki...

Afiyet olsunnnnn, benim makinem de, mutfak rafında öylece duruyor:( Oğlum orta-okulu bitirene kadar dışarıdan yoğurt almamış, yedirmemiştim. Pastörize sütlerle sanırım biraz sulu oluyor diyerek vazgeçtim mayalamaktan. Buralarda kapıya süüüüt diyerek sütçü gelmiyor artık:(( Ama bana hatırlattınız, yarın gene yoğurt mu mayalasam?:))))
Eline sağlık, afiyet olsun
Sevgiyle kal

made in funda dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK.KÜÇÜK KAPLARDA ÇK DAHA İYİ OLUYOR GERÇEKTEN.AFİYETLER OLSUN.

pelince dedi ki...

Vallahi şahane,çocuklar küçükken çok kararsız kalmıştım ben... ama harika bir alet...
afiyet olsun..

ANNEMİNELİ dedi ki...

canım arkadaşlarım,postta yayınlamadım reklam olmasın diye; Eker'in günlük sütüylede yapıyorum çok güzel oluyor.Herkese teşekkürlerr..Sevgilerrrr..
Hıdrellez ile ilgili güzel temennilere teşekkürlerrrr....

didem dedi ki...

Yogurt bizim en cok tukettigimiz seylerden.Oglum corbaya bile koymak istiyor.Bu tarif tam bize gore makinam yok ama Tr.ye gelince almak lazim gelicek herhalde.Cok tesekkur.Sevgiler

esra dedi ki...

şeker ve tuz olayını bilmiyordum iyi oldu öğrenmem bende koyarım artık..oğluma yeni aldım bende yoğurt makenisini çok seviyorum içim rahatladı aldıktan sonra içime sine sine yoğurt yediriyorum kuzuma...bende beklerim ..hayırlı günler..

Dilek Mutfakta dedi ki...

ablacım iyi hatırlattın dolabın bi kenarında duruyor makinem çocuklarım küçükken hep onunla mayalardım tek kullanımlık taze taze hemen çıkarmaya gidiyorum işe yarasın bari nesıl çalıştığını bile unuttum ama:)))))öptüm sevgiler....

ANNEMİNELİ dedi ki...

Eski makinalar işimize yaradı,çalışması kolay, hemen hatırlarsın.Sevgiler,teşekkürler.Öptüm....

nihalasli dedi ki...

Yeni yaziniza yorum yazarken altta bu postun linkini gordum hemen dikkatimi cekti:)
Burada bende yogurdumu kendim yapiyorum ve tr de neden daha once boyle yapmadigima uzuldum.cunku kansere karsi koruyucu oldugunu da duydum.Disaridakilerde neler var..
Benim boyle makinem yok hatta ben makinasi oldugunu bile bilmiyordum:)
Tr ye dondugumde boyle bir makina edinebilirim;tesekkurler..

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım hoşgeldin,güzel yorumlara gönül doluu teşekkürlerrr..öptüm...