17 Mayıs 2012 Perşembe

BATIRIK VE BATIRIK KÖFTESİ (İÇEL YÖRESİ)

 BATIRIK

Malzemeler:
* 4 su bardağı kadar ince kısırlık esmer bulgur
* 3-4 tane olgun rendelenmiş domates
* 1 demet çok ince kıyılmış maydanoz
* 1 çorba kaşığı domates  salçası
* 1 çorba kaşığı biber salçası
* 2 tane rendelenmiş kuru soğan
* 1 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* 1 demet incecik kıyılmış yeşil soğan (sadece yeşil yaprakları)
* 1 demet incecik kıyılmış taze nane
* 1 çay kaşığı kuru nane( isteğe göre)
* 200-250 gr tuzsuz yer fıstığı
* 1 kase hazır tahin
* 2 tane incecik kıyılmış salatalık
* 5-6 yaprak haşlanmış incecik kıyılmış beyaz lahana
* 4-5 yaprak incecik kıyılmış beyaz lahana
* 2 tane limonun suyu
* 1 çay bardağı kavrulmuş susam(küncü)
*Tuz
* Kimyon
* Baharat çeşitleri tercihe göre
* 4-5 damla nar ekşisi
 Yapılışı: Bulguru batırığı yapacağınız derince bir kaba alın az sıcak su ile ıslatın biraz kabarmasını bekleyin,
içine rendelediğiniz  domates ve soğanı karıştırın
ve iyice yoğurun,ayrı bir kapta fıstığı ve susamı yağsız
olarak kavurun,tahinide yağsız tavada kavurun, diğer bütün malzemeyi üzerine ilave edin yeniden yoğurun, maydanoz ve yeşilleri atın yeniden karıştırın,batırığınızı bu şekildede tüketebilir üzerine buzlu su ilave ederek çorba gibi de yiyebilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun...






BATIRIK KÖFTESİ
 Malzemeler:
* 1 küçük kase dövülmüş ceviz
* 200 gr yağsız kavrulmuş susam
* 50 gr kadar yağsız kavrulmuş tuzsuz yer fıstığı
* 1 çay bardağı sıvı tahin
* 4 çay bardağı kadar ince köftelik bulgur
* Baharat çeşitleri ve tuz
* 1 tane incecik kıyılmış yeşil biber
* 1-1,5 yemek kaşığı biber domates karışımı salça
* 4-5 adet incecik kıyılmış marul
* 2-3 yaprak haşlanmış ve incecik kıyılmış beyaz lahana
* 1-2 adet limon suyu
* 6-7 damla nar ekşisi
 Yapılışı: Bulguru batırık gibi sıcak su ile kabartın,İçine diğer bütün malzemeleri ilave edin mercimekli köfte gibi şekillendirin,marul ile servis yapın...
Afiyet Şeker Olsun...
 NOT:
* Batırık ve batırık köftesine koyacağınız baharat miktarları ağız tadınıza kalmıştır.
* Salça oranı ve çeşidi size kalmıştır.
* Ekşi oranını kendiniz ayarlayabilirsiniz.
*Yapacağınız batırının bir kısmını sulandırmadan bırakıp köftesini yapabilirsiniz.
* Köfteye salatalık koymuyoruz.
* Beyaz haşlanmış lahananız yoksa
ince kıyılmış marul yeterli olacaktır.
* Mersin tarafında susama Küncü denir.
* Çok beleyici ve vitaminli bir yemek türüdür.
* İçel civarında bayanlar gününde çok yapılmaktadır.
* Susam bu yörelerde bolca yetişmektedir.
* Marul içinde servis yapabilirsiniz.
* Malzemelerin(susam,fıstık,ceviz ve tahin) kavrularak yapılması kokuyu ve lezzeti ortaya çıkarıyor.
* İçinde her türlü malzemeden bir miktar vardır.
* Evdeki artık malzemelerden ortaya çıkmıştır.

YERİ GELDİĞİ ZAMAN USTA KATIR ÜZERİNDEKİ YÜKÜ ATAR

10 yorum:

nohut oda dedi ki...

batırık yemıstım ama ben fıstıklı hatırlıyorum yanlısmı

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Hiç denemedim ama nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

HaticeMutfakta dedi ki...

Batırık burda çok yapılıyo. Çok beğendiğim bi lezzet. Ama ben hiç denemedim. mersinde yaşıyorum ama mersinli değilim.Denemek isterim.Ellerinize sağlık.

Tarif diyarı dedi ki...

Batırık köfte olarak konyada çok yapılır tahinde ayrı bir lezzet veriyor çoook severim nasıl canım çektiiii:)ellerinize sağlık.Sevgiler

ilhan dedi ki...

Süper görünüyorlar. Ellerinize sağlık.

durutarifler dedi ki...

Tam bir bombaymış
İçinde yok yok
Ellerine sağlık
İyi ahfat sonları

Tirnaklar Fora dedi ki...

bayılırımmmmmmm

Ferkay dedi ki...

Hiç tatmadığım bir lezzet ellerine sağlık canım.
Sevgiler..

ANNEMİNELİ dedi ki...

Sevgili batırık severlere gönülden teşekkürlerrrr..

Unknown dedi ki...

çok sevdiimiz bir yiyecektir batırık bayılırız mersinliyiz:)