8 Eylül 2011 Perşembe

SU BÖREĞİMİZ

Malzemeler:




* 5-6 adet yumurta
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 su bardağı kadar ılık su
* Aldığı kadar un



Kıymalı Börek içi harcı :
*300gr az yağlı dana kıyma
*2 adet incecik kıyılmış soğan( tercih etmiyebilirsiniz)
*1/2 demet incecik kıyılmış maydanoz
*1 çay kaşığı karabiber
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Peynirli Börek İçi Harcı:


* 250 gr az tuzlu yağlı peyaz peynir


* 1/2 demet incecik kıyılmış maydanoz


* 2 yemek kaşığı sıvı yağ



Yufkaların haşlanması için:
*Büyük bir tencere kaynayan su
* 1 tencere soğuk su
* 2 tatlı kaşığı tuz





Yapılışı: Yumurta, tuz, un ve suyu yoğurup orta sertlikte bir hamur yapın. hamuru 10 eşit parçaya bölün ve elinizde yuvarlayarak 10 tane beze elde edin, üzerini nemli bir bezle örtün 1 saat dinlenmesini bekleyiniz.



Kıymalı İç harcı yapılışı: kıyma ve yağımızı etler suyunu çekene kadar ocakta pişirin. üzerine kıyılmış soğanları ekleyin. ( bazı yörelerde soğan koymazlar sadece kavrulmuş kıyma konur) hepsini kavurup ocagın altını kapatın maydanoz az tuz karabiberi ekleyin ve ocağın altını kapatın soğuduktan sonra börek içi olarak kullanın.




Peynirli iç harcın yapılışı: Orta yağlı az tuzlu peyniri iyice çatalla ezin içine isterseniz maydanoz ilave edip karıştırın.Böreğin içine koyun.




Dinlenen bezelerimizi un yardımıyla 3 mm. kalınlığında tepsi büyüklüğünde açın, yağlanmış tepsiye kenarları sarkacak şekilde yayın, diğer bezelerine tepsimizin büyüklügünde açın. Yufka şeklinde açılan hamurları teker teker temiz sofra bezlerinin üstüne koyun, biraz yufkaların kurumasını sağlayın.
Diğer tarafta tenceremize su koyup kaynatıyoruz. İçine tuz atın. Yufkalarımızı üst üstte koyup 4'e kesiyoruz. Bir yarısını alıp sıcak suya atın. Süzgeçle çıkarıp soğuk suya daldırıp salata tahtası yada herhangi düz satıh üstünde soğuk sudan aldığımız hamuru elimizle düzleyerek fazla suyunu sıkın tepsimize taban yaptıgımız yufkamızın üstüne serin. Diğerleri de bu şekilde haşlayıp serin böylece yarı kat dolmuş oluyor. Hazırladığınız kıymalı harcı yufkaların her yerine eşit şekilde yayın. Sonra diğer yarı yufkalarınızı haşlayıp aynı şekilde tepsinize döşeyin.son kalan yufkanızı haşlamadan yufların üzerine yayın, Sonra bıçakla birkaç delik açın,üzerine bol yağ koyarak,ocağın tüm ateşlerini kısık olarak açın döndüre döndüre ve altını bıçakla kontrol ederek pişirim. Pişince üstüne kağıt seriyoruz. Sonra tepsimizin büyüklügünde bir tepsi kapatarak alt üst yapın, tekrar pişirdiğimiz tepsinizi yağlayarak diğer tepsinize aktardıgınız böreginizi pişireceginiz tepsiye yavaşca tepsiyle iterek aktarın, ateşimizi tekrar yakarak böreğinizin altını pişirin. Dilimleyerek servis yapın.

Afiyet Şeker Olsun..


NOT:



* Su böreği yufkası çok ince açılmaz.
* Tepsiye konulan ilk ve son yufka haşlanmadan büzülerek veya kenarları taşıttırılarak konulur.
* Su böreği kıymalı veya peynirli yapılır.
*İsterseniz hazır su böreği yufkası kullanabilirsiniz.
* Su böreği hamuruna bol yumurta konulur.
* Su böreği hamuruna yoğurt suyuda konulabilir.
* Su böreği ocak üstünde veya fırındada pişirilebilir.
* Bazı yörelerde bakır tepsilerde ocak üstünde pişirilir.
* Ocak üstünde pişirilen su böreği biraz daha zahmetli ve beceri ister.

* Ocak üstünde su böreğinin altını pişirdikten sonra ters yüz yapılarak diğer yüzü pişirilir.



* Ters yüz yapmak için aynı boyda bir başka tepsiye ihtiyacınız olacaktır.
* Küçük tepsilerdede yapabilirsiniz.
* Hamuru sıcak suda haşlarken bol su ve tuz içinde haşlayın.
* Hamuru çıkaracağınız soğuk su bol ve iyice soğuk olmalıdır.
* Hamurları ikiye ,üçe bölerek haşlayabilirsiniz, daha kolay olacaktır.İsterseniz bütün yufkayıda bir seferde haşlayabilirsiniz.
* Sıcak sudan haşlanan yufkalar soğuk suya konulduktan sonra mutlaka sudan süzdürülmelidir.
* Hamurlar dizildikten sonra üzerine bol yağ konulmalıdır. Su böreği az yağlı güzel olmaz.











NE KURDU GÖR, NEDE KUL HÜVALLAHA OKU

11 yorum:

Unknown dedi ki...

Bal ablam ellerine sağlık börek en
fes olmuş öpüyorum.

Erguvan Vakti dedi ki...

O ne güzel bir lezzettir,resimlerden müthiş olduğu belli,ellerin dert görmesin ablacığım:)

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Nasıl canım çekti.Ellerine emeklerine sağlık canım.Yemesi nefis,yapımı telaşelİ olan su böreğinin lezzeti görüntüsünden belli oluyor.
Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Canim ellerine emeklerine saglik nefis görünüyor yakin olsam ugrardim .

mutfagabuyrun dedi ki...

börek çok güzel canım.kıymalısını yemesemde peynirlisine bayılırım.ellerine sağlık.öpüyorum.

Nehir Butik Pasta dedi ki...

nefis bir görüntü olsada yesem dedim
ellerine sağlık

durutarifler dedi ki...

Ben eşime yaptırmıştım. Bana çok zor gelmişti. Ellerine sağlık. Sevgiler

MAZES dedi ki...

12 gündür Iğıdır-Aralıkatayız,2500 harcadık ama buz dolap,elbise dolabı alamadık,bir fırın alalım dedik,davul fırın aldık ,hayatımda ilk defa fırında ekmek yaktım ,nasıl kullanılır araştırdım ,ama bulamadım ,yak dene deneyeceğim ,insanın her şey canı çekiyoru burada ....
ellerine sağılık ,olsa da yesek .

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Zehracım; yazının sonundaki sözü biz 'ne şeytanı gör, ne salavat getir' diye söyleriz, böyle de ilginçmiş..Yemeğe gelince, ocak üstünde pişirilmesi ilginç. Ben fırında bilirdim. Ellerine sağlık, nefis..Bayılırım..Ama ben peynirlisinden alırım:))

Oglak Kizlari dedi ki...

Uffff ne lezzetli olmuştur kimbilir.
Yufka haşlamayı hiç duymamıştım. ne güzel fikir.

Ellerinize sağlık.

Şaşkın anne Çiğdem

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canlarım teşekkürlerrrrrr.....