* 1 kğ pırasa( sadece beyaz tarafları)
* 500 gr orta yağlı dana veya kuzu kıyması
* 1 çay bardağı dolmalık yıkanmış pirinç
* 2 baş ince doğranmış kuru soğan
* 2 diş kıyılmış sarımsak
* 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
* 1/2 demet ince kıyılmış dereotu
* 1 adet kabuğu soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domates
* Tuz, Karabiber, kuru nane
* 2 yemek kaşığı margarin
* 1 çorba kaşığı biber ve domates karışımı salça
* Pişirmek için 3 su bardağı kaynamış su
* Üzerini kapatmak için dolma kapağı, yemek tabağı veya yağlı kağıt
Yapılışı: Genişce bir kap içinde elinizle incecik doğranan soğanları tuz ile iyice yumuşatın,soğana kıymayı, domatesi,pirinçi, ve diğer malzemeleri ilave ederek iyice karıştırın. Dolmalık aldığınız pırasaların beyaz kısımlarını 5-6 cm uzunluğunda kesin, 10 dk kadar sıcak su içinde bekletin, baş parmağınızla arkasından basarak içlerini tek tek çıkarın, hazır olan dolmalık harcı içlerine doldurun tencereye güzelce dizin. Üzerine erittiğiniz salçalı yağı dökün, dolmaların üzerine bir tabak, dolma kapağı veya yağlı kağıt ile kapatarak pişirin. Piştiği zaman üzerine salçalı yağ ve maydanoz ile süsleyerek yoğurt ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun...
* Pırasa çok vitaminli ve lezzetli bir sebzedir.
* Pırasanızı seçerken mutlaka biraz kalın olanlarını tercih edin. İnce pırasalardan yapmak çok zor olur.
* Pırasanın sadece beyaz bölümlerini kullanın.
* Dolmalık kıymalar biraz yağlı olmalıdır.Ben kuzu ve dana kıymasını karıştırarak kullanıyorum.
* Dolmanın suyunu ben en son koyarım,önce dolmaları ocağa koyarım kendi suyunu bıraktıktan sonra yavaş yavaş sıcak su ilave ederim.Dolma çok su ile pişmelidir.
* Dolma yaparken yağınızı bolca koyarsanız daha lezzetli olur.
* Dolmanın dibine yağlı kemik parçası koyarsanız daha lezzetli olur.
*Dolmalara sıvıyağ koymuyorum. Katı yağlar daha lezzetli yapıyor.
* Et,pirinç ve baharat miktarının tercihleri sizlere kalmıştır.
* Ben dolmaları bol yeşillikli ve baharatlı yapmayı seviyorum.
* Dolma kapağı, yemek tabağı veya yağlı kağıt ile iyice kapatılmalıdır.
* Dolmalara ben birazda sarımsak ilave ederim.
* Dolma piştikten sonra üzerine yağlı salça yapıp dökmek lezzeti artırır.
* Ben tencerenin dibinde yağı salça ile eritip üzerine dolmaları diziyorum.Lezzetini artırdığını biliyorum.
* Bazı yörelerde dolmanın kıymaını az koyup pirincini daha bol koyarlar, sizlerin tercihinize kalmıştır.Ben bazı dolma çeşitlerine göre miktarı değiştiririm.
* İsterseniz üzerine kuru nane, ezilmiş sarımsak ve limonu karıştırarak ta dökebilirsiniz.
* Dolma piştiği zaman mutlaka 30 dk. dinlenmeden servis yapmayın, dinlenmesini sağladığızda dolma daha lezzetli olur.
* Ülkemizde her türlü sebzeyi sarmışlar ve dolmuşlardır. Hepsinin lezzetide çok leziz olmuştur.
HER İNSAN KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE MAÇ YAPAR
29 yorum:
Allah'ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun...
kandilin mubarek olsun canım.pırasa dolamları süper görünüyor.ellerine sağlık.öpüyorum.
Canım ablacığım,
Pırasa dolmasını pek severim, ellerine sağlık, nefis görünüyor.
Bu arada;
Kandilini kutlar, Hayırlara vesile olmasını dilerim.
Una receta deliciosa y muy original, no la conocía, pero me ha encantado.
Muchas gracias
Besos
geçenlerde yedik bir sofrada nefisti bayılıyorum pırasa dolmasına ellerinize sağlık
Sadece bir defe yaptım pırasa dolması biraz zahmetli geldi bana ama çoook lezzetli ve harika bir dolam ellerine sağlık arkadaşım.
canım bigilendirerek anlatmışsın tarifini çok hoş
ellerine sağlık nefis görünüyor
sevgiler hayırlı kandiller
Ellerine sağlık. Kandilin mübarek olsun :)
Bir Arnavut kizi olarak, pirasali herseye taparim. Harika bir tarif, kesinlikle deneyecegim.
Sevgiler,
Asuman
Gecenin güzel yüzü yüreğine dokunsun, şeytan senden uzakta, melekler başucunda olsun, güneş öyle bir geceye doğsun ki duaların kabul kandilin mübarek olsun.En içten sevgilerimle..
Pırasa dolması nefis görünüyor,ellerine sağlık canım. Ben de böyle yapıyorum nefis oluyor.Hayırlı kandiller diliyorum.
Sevgilerimle...
Pırasayı çok seviyorum.Bu dolmayı henüz yapmamıştım.Sayenizde tarif elimde...İlk fırsatta deneyeceğim.Elinize sağlık...
ne yalan diyeyim ablacım pırasa dolmasını ilk kez duyuyorum ama lezzetli görünüyor ellerine sağlık hayırlı kandiller.
UMA RECEITA MARAVILHOSA DE ALHO PORÓ!
Uuuummmmmm, delicioso.
Magnifico blog, gracias por tu visita al mio.
Un saludo.
özlemişim blogunuza gelıp tarıf okumayı:)) ellerinize saglık benım hep denemek ısteyıpde cesaret edemedıgım dolamdır:))bılgılerıde sonuna kadar okudum ve not ettım..sevgılerımle..
Hello, Thank you for the visit im my blog...
http://feitonahora.blogspot.com
Adorei a visita e vim conhecer seu cantinho também. De chegada encontro esses alhos porós recheados que parecem muito saborosos, adoro alho poró, mas até então nunca tinha imaginado recheá-los, ótima idéia!
Volte sempre, ok... já estou te seguindo também e voltarei com certeza!
Bjuss!!!
Blog Buluşmasında sizinle tanışmayı ben de çok isterdim. İnşallah bir daha ki sefere sohbet etme şansımız olur.
Pırasa dolmasını ilk kez duyuyorum. Lezzetli olmalı.. deneyeceğim. Sevgiler..
Pırasa dolması harika görünüyor.Elinize emeğinize sağlık canım.
Sevgiyle kalın...
Ellerine sağlık Bende denemiştim bir kaç kere sarma için bir alternatif
ellerine sağlık çok güzel görünüyor ,bende senin geçmiş kandilini kutlarım canım ettiğin dualar kabul olsun
sevgiler
gerçekten çok lezzetli olmalı püf noktalarıda harika ellerinize sağlık öğretmenim sevgiler
ellerinize sağlık açıkçası hiç yemedim ve yapmadım nefis görünüyorlar tarifinizi uyguluyacağım....
Bu dolmayı çok severim nefis olmuş ellerinize sağlık şimdi nasıl da canım çekti ah olsa da yesem. Güzel bir Pazar günü dilerim.
Çok teşekkürlerrrr...
Exquisito plato muy original rellenar los puerros,una receta muy encantadora y llena de sabores te felicito,además el Muhallebili esta estupendo y me encanta mucho,,gracias por el comentario,cariños y abrazos.
Çok teşekkürlerrrrr....
yemekler çok gzel görünüyor, elinize sağlık:)
www.LensMarket.Com
Yorum Gönder