11 Ağustos 2010 Çarşamba

SEBZELİ GÜVEÇ






Malzemeler:
* 350 gr. kuşbaşı veya kemikli kuzu eti
* 2 tane iri doğranmış patlıcan
* 2 tane irice doğranmış kabak
* 2 tane iri doğranmış patates
* 2 tane iri doğranmış kırmızı biber
* 4-5 tane iri doğranmış yeşil biber
* 2 tane orta boy yemeklik doğranmış kuru soğan
* 1 baş sarımsak
* 5-6 tane küçük küçük doğranmış domates
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
* Tuz, Karabiber, kekik


Yapılışı: Toprak güvenç tenceresine , yıkanmış doğranmış bütün malzemeleri güzelce yerleştirin. Üzerine yağını, baharatlarını ve tuzunu ilave edin. Malzemelerin üzerine cam bir tabak koyun, tencerenin kapağını folya kağıdı ile iyice sıkıştırarak kapayın.En üste tekrar kapağını kapatın, çok kısık ateşte 2-3 saat pişirin. Pirinç pilavı ve cacıkla servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun.



NOT:
* Patlıcanlar soyulup şekerli limonlu ve tuzlu suda 1 saat bekletilirse acısı kaybolur,daha lezzetli olur.
* Sebzeler irice doğranırsa ezilip kaybolmazlar.
* Taze fasulye koymak tercihe kalmıştır.
* Farklı sebzelerdende yapabilirsiniz.
* Et tercihi size kalmıştır. Ben kuzu eti ile daha lezzetli olduğuna inanıyorum.
* Domatesi bol olursa daha lezzetli olur. Hiç su koymadan pişirebilirsiniz.
* Domatesin kabuklarını soyup ilave edin.
* Sarımsak diş diş konulmalıdır. Miktarı artırabilirsiniz.
* Güvenç tencereleri pişirme sırasında ocaklarda uzun süre,ateş üzerinede olduğundan,ocağınızı çok kirlerebilir.Pişirme başlamadan ocağınızı folya kağıt ile kaplarsanız ocağınız kirlenmez.
* Tencerenin içine kapak koymadanda pişirilebilirsiniz.
* Güveç yapmanın en önemli püf noktası hiç hava almadan uzun süre pişirmedir.
* Güvenç tenceresinin kapağı çok iyi kapatılmalıdır. Hava almadan pişmesi sağlanmalıdır.
* Ben güveç tenceresinin ağzını iki kat folyo kağıdı ile iyice sarıp, kapağını koyarım.
* Rahmetli annem birde kenarlarına hamur yapıp kağıdı yapıştırırdı.
* İsteyen biraz biber salçası koyabilir.
* İsteyen fırında pişirebilir.
* Mahalle fırını olsa orda pişirtebilsek.
* Güveç piştikten sonra 30 dk. dinlendirerek,kapağı açılmalıdır.





SABIR AKLIN YARISIDIR

38 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok nefis olmuş bende tavuklusunu yapacağım. Görüntüsü süper ve iştah açıcı

Saygılarımla.

mintinin dünyası dedi ki...

canım tek kelimeyle enfes görünüyor.ellerine sağlık.sunumuna da bayıldım.sevgiler...

Lucia dedi ki...

Uno spezzatino davvero squisito! Bravissima :-)

anneanneninemekleri dedi ki...

Ohhh süper.... Toprakta pişirmenin lezzeti de bir başka.Ellerinize sağlık.Sevgilerrr.

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

elleırne sağlık canım hayırlı ramazanlar dılıyorum sevgıler

Sevil Şahin dedi ki...

canım ellerine sağlık afiyet bal olsun
sevgiler

umutluhayat dedi ki...

o kadar nefis ve o kadar canlı görünüyorki,alıp tabağı kaçasım geldi.ellerinize sağlık

MAVİANNE dedi ki...

canım ramazan ramazan fena oldum
süper görünüyor yemekler
ellerie sağlık

aleyna dedi ki...

ELİNİZE SAĞLIK.KESİNLİKLE RAMAZAN SOFRALARININ AĞIR TOPU.HAYIRLI RAMAZANLAR

tasarım mekani dedi ki...

Hayirli ramazanlar diliyorum evvela... Nefis ve hafif bir yemek olmus elinize saglik.. medinem

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım arkadaşlarımın paylaşımlarına gönül dolusu teşekkürlerrr..Sevgilerrrr....

Paula dedi ki...

looks absolutely delicious!

Nilgün Komar dedi ki...

eline sağlıkkkk

mutfakcini dedi ki...

Buz gibi bir cola eşliğinde muhteşem olur.Ellerine sağlık canım.sevgiler.

nesrin dedi ki...

Nefis görünüyor. Ellerinize saglik. Sevgiler...

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Eline emeğine sağlık canım.
Sevgiler:)

sarkaç dedi ki...

Püf noktaları bir numara!
Gerçekten herkesin sizin kadar iyi yemek yapabilmesine değer veriyorsunuz. Teşekkürler

ANNEMİNELİ dedi ki...

Bende; bütün arkadaşlarıma gönülden teşekkürlerrrr..Sevgilerrr..

Mavi. dedi ki...

Merhaba, çok lezzetli günlüğü .... onlar yemek istiyorum.
Saludos ...

Cafe Pepela dedi ki...

Ellerine sağlık gülüm,çok hoş görünüyor,hepsi..
Cici ramazanlar olsun
Muhabbetle :)

Pembe Tatlar dedi ki...

Off süper canım elerine sağlık...

yemekaski.com seçil dedi ki...

Ellerinize sağlık..

Unknown dedi ki...

canım ellerine saglık ve hayırlı ramzanlar diliyorum.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Güzel duygulara katılıyor ve teşekkür ediyorum.Sevgilerrrr...

Gülcan dedi ki...

hyırlı ramazanlar diliyorum.güveç çok güzel olmuş.elinize sağlık.benimde kayınpederim ve eşim yapar ama herzaman değil. ben bir tabak alıp kaçtım izninizle.

Gökkuşağının Rengi dedi ki...

ellerine sağlık canım,çok güzel görünüyor.

Stil Direktoru dedi ki...

Elelrine sağlık sultanım öperim çokca

Gönülünce dedi ki...

Toprak güveçde pişen yemeğin lezzetine doyulmaz nefisss olmuş ellerinize sağlık...

Sevgiler...

Rita dedi ki...

hey! this food looks delicious!

ANNEMİNELİ dedi ki...

Teşekkürlerrr...

ALIŞVERİŞ CİNİ dedi ki...

Neifss görünüyor! :)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ah işte en hakiki tencerem :)
tadına bayılırım..
eline sağlık- afiyetle

ANNEMİNELİ dedi ki...

Teşekkürlerrr....

tarih84 dedi ki...

türlüyü ve güveçte pişen herşeyi çok severim. bende ramazan geliyor iftar yemekli misafirleri geliyor diye yeni bir güveç aldım yağlayıp 1.15dk fırınladım şimdi kullanılmaya hazır buradaki tarifi denemk için bir fırsat çıktı, şimdiden güzel olacağına eminim çünkü neffis görünüyor doğrusu=)

Casa das Bonecas de Pano de Ipiabas dedi ki...

Oi querida vim deixar mais um racadino no seu blog não falamos a mesma lingua, mas o artesanato rompe fronteiras e quero que saiba que gostei muito daqui beijos com carinho da Leila

ANNEMİNELİ dedi ki...

Teşekkürlerrrr..Sevgilerrrrr..

uyar-dan dedi ki...

ellerinize sağlık çok güzel olmuş

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım teşekkürlerrr..Öptüm....