5 Ağustos 2011 Cuma

HAŞHAŞLI CEVİZLİ ÇÖREK

Malzemeler:*1 kg un
*1 çorba kaşığı kuru maya veya yaş maya
*1 tatlı kaşığı şeker
*Aldığı kadar ılık su
* Bir miktar tuz
* Bir küçük kase ezilmiş haşhaş
* Bir büyük kase dövülmüş ceviz
* Bir su bardağı sıvı yağ
* Bir kase susam
* Biraz çörekotu
*1 adet yumurta sarısı
Yapılışı:
Mayayı ve şekeri bir kase içinde ılık su ile eritip, 5 dakika kadar bekletin. Hamur kabına unu ve tuzu koyarak mayayı ekleyin ve ılık su ile beraber yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Üzerini örterek mayalanmasını bekleyin (yaklaşık 1 saat)
Hamurun mayası geldikten sonra hamuru 4 eşit parçaya bölün. Hamuru elinizle biraz genişleterek üzerine sıvı yağ dökün, haşhaşı ve cevizi üzerine yayın. Açmış olduğunuz hamuru 5 cm'lik şeritler halinde kesin ve her şeriti rulo haline getirin. Yağlamış olduğunuz tepsiye ruloları yerleştirin. Hamurun tamamını bu şekilde yaptıktan sonra üzerine yumurta sürün, üzerine bolca susam ve çörek otu atın. Hamurun mayasının gelmesi için 30dk.daha tepsi içinde bekletin ve 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet Şeker Olsun.......
NOT:
* Hamuru kendiniz mayalamadan ekmek fırınlarından da hazır satın alabilirsiniz.

* Marketlerde ve aktarlarda (baharatçı) ezilmiş haşhaş bulabilirsiniz.

* Ezilmiş haşhaşı bulamazsanız kuru haşhaşı teflon tavada kavurup robottan çekin ve kullanın.

* Hamurun mayasını çok iyi tutturmalısınız

* Tepsi içinde mutlaka mayalanmasını sağlayın.

* Maya olarak istediğiniz marka ve çeşidi kullanabilirsiniz.
* Mayalama yaparken en çok tercih edilen ve uygulanan teknik olarak, tüm malzemeler tek bir defada karıştırılarak yoğrulmaktadır.


*Yoğurulan hamur da 1 saat ila 2.5 saat arasında süren bir mayalanma sürecine bırakılır. Mayalanma süresinin kontrolü de ancak hamur sıcaklığı ve maya miktarı ile sağlanmaktadır.

*Hamur, mayalanma için iç sıcaklık olarak 25 derece santigrat ile 27 derece santigrata ulaşmış olmalıdır. Dolayısıyla hamurun iç sıcaklığı genel olarak, ortam sıcaklığına,unun sıcaklığına ve kullanılan suyun sıcaklığına bağlıdır. Diğer şartlar sabit kaldığında, mayalanma süreci mayanın artırılması ya da azaltılması ile ayarlanabilmektedir.


*En önemli püf noktası, ihtiyaç olan en az seviyede maya kullanmaktır. Gereğinden fazla maya kullanmak, hoş olmayan bir lezzetin ortaya çıkmasına sebep olur.

* Bursamızda düğünlerde,kına gecelerinde, özel davetlerde çok sık yapılan bir çörek çeşidimizdir.

* Türkiyenin çeşitli yörelerinde değişik şekillerde yapılmaktadır.


HERKES DOĞAR AMA HERKES VAR OLMAZ

14 yorum:

sevda dedi ki...

bizim burada da çok yaparlar bu çöreği.bilirim harika olur.görüntü harika.nasılda canım çekti.ellerine sağlık cnaım.öpüyorum.

Tarif Diyarı dedi ki...

hıııııım haşhaşlı çörek çook severim ellerine sağlık arkadaşım çook güzel görünüyorlar.Hayırlı ramazanlar.Sevgiler

Fatma dedi ki...

çok çok nefis olmuş canım miiiss gibi de koktu ellerine sağlık sevgiler:)

Gülcan dedi ki...

ablam ellerine sağlık harika görünüyor sevgiler. kocaman öptüm.

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

Hashasli corekler icin ellerinize saglik bizdede cok sevilerek tuketilir

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Bayılırım ben bunaaaaa :) Bursa kokar bana kalırsa. Bu arada Zehra Ablam hani bana bir şey gönderecektin, gözlerim yolda kaldı :)

NzlGl dedi ki...

Elinize sağlık ne kadar güzel bir tadı olur, sevgiler

Gönülünce dedi ki...

Sahurda yanına çay ohhh daha ne olsun...Nefis olmuşlar ellerine sağlık ablacığım...

Sevgiler...

tatlilar gülcandan dedi ki...

Canim günaydin ellerine saglik bende cok severim hashasli lokumu afiyetler olsun.Hayirli ramazanlar diliyorum öptüm.

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Bu çok güzel birşey, biliyorum. Ama beni biliyorsun Zehracım, böyle uzaktan bakarım, kokusuyla yetinirim. Aylin'in dediği gibi, nefis kokuyordur eminim:)) Sevgiler, ellerine sağlık..

Özgen dedi ki...

Elinize sağlık harika görünüyorlar sevgiler...

Seçil / Yemek Aşkı dedi ki...

ellerinize sağlık zehra abla.. pek güzel..

pelince.com dedi ki...

Vallahi şahane,şimdi olsa hiç affetmezdim:))) harikasın.. ellerine sağlık..

Kocaman Sevgiler..

annemineli dedi ki...

Teşekkürlerrrr..Sevgilerrrrrr....