30 Mart 2011 Çarşamba

BİR EKMEK HİKAYESİ

Malzemeler: * Bir kutu Sinangil Tahıl ekmek unu * 1,5 yemek kaşığı sıvıyağ * 10 gr(2 tatlı kaşığı) şeker veya bal * 1,5 su bardağından az su * Az tuz * İçindeki maya Yapılışı: Ekmek makinasının pişirme kabına önce su sonra Sinangil unuve maya konulur. Orta renk ayarı, uyğun pişirme ayarı yapılır ve 3 saat pişirilir. Üzerine ayçekirdeği,yulaf ezmesi, keten tohumu veya haşhaş konulabilir. Pişince biraz dinlendikten sonra servis yapın.... Afiyet Şeker Olsun.... NOT: * Suyun yarısını su yerine süt koyabilirsiniz. * Ekmeginizin içine biraz süt tozuda ilave edebilirsiniz. * Ben ekmek yaparken sıvıları en son koyuyorum. * Sinangilin bu unu tahıllı ekmek için çok ideal... * Makinanız yoksa elde yoğurup fırında pişirin. * Fırında yaparken malzemeler karıştırılarak pürüzsüz kıvama gelinceye kadar iyice yoğurun. * Elde edilen hamur nemli bez altında 20-30 dk. mayalanması için bekletilir. * Hamura unlu bir zeminde ekmek şekli verilir. * Şekil verilen ekmek hamuru 50-60 dk. nemli bez altında hamur iki kat olana kadar bekletilir. * Şekil verdikten sonra hamurun bekletilmesine el mayasının gelmesi denir. *Kabaran hamur bir fırça yardımı ile ıslatılarak 200 derecede 30-40 dk. pişirilir. * Ekmeklerinizin parlak olmasını isterseniz fırının içine ısıya dayanıklı bir kabın içine su konulabilir. *Fırınızı önceden mutlaka ısıtın... * Ekmeklerin büyüklüğüne göre pişirme süresini ayarlayabilirsiniz. BİR EKMEK HİKAYESİ: Emekli olduktan sonra ekmek yapmaya başladım. Ekmek karnımızı doyuran, evimizin olmazları içindedir. Giderek ben ekmeğe benzedim ekmek bana benzedi. Doğduğumda buğday tanesi kadar saf ve temizdim. Zamanın içinde ekmek gibi çeşitli şekillere girdim. Ekmek her eve girdi, zengin fakir demedi. Bende herkesle arkadaş oldum. Bazen yerlere atıldım ekmek gibi ama mutlaka günah diye benide ekmeğide yerden aldılar..Ekmek hamuru mayalanırken iki kata ulaşır bende yaşam süremde hem kiloda hemde kişiliğimde iki katıma ulaştım.Bu yüzden unun terinin kıymetini hatırlatmak için buradayım. Bir arkadaşı tanımak istersen arkadaşlarına bak..Bir ekmeği tanımak istersende ununa bak....... NEFİS ÜÇ KÖŞELİ DİKENDİR. NE TÜRLÜ KOYSAN BATAR

13 yorum:

sevda dedi ki...

sıcak sıcak yapıp yemesi harika olur arkadaşım.ellerine sağlık.sevgiler.

derya dedi ki...

Bal ablam harikasın ellerine,emeğine sağlık.özellikle hikaye ve sonuna bayıldım öpüyorum.

SERRA dedi ki...

ekmeğiniz harika görünüyor, hemen yapasım geldi, elinize sağlık, yalnız ben bunun hepsini yerim yaparsam:)

Cafe Portakal dedi ki...

ellerine sağlık canım bende gönderdim ekmeğimi:)

Özgen dedi ki...

Ekmek de güzel ama yazınıza bayıldım çok etkilendim nerden alıntı yaptınız çok merak ettim sevgiler...

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Biliyorsun Zehracım, ben kendi karışımlarını kendim hazırlıyorum, hazır karışımları kısmen içine karıştırıyorum ama denedim ve biliyorum ki, garanti kabaran, lezzet veya çökme vs. endişesi olmayan karışımlar bunlar..Nefis görünüyor zira..Ellerine sağlık canım..

nilay dedi ki...

Ekmekle beraber kendini ne güzel tarif etmişsin.
Emeğine ellerine sağlık.

♥GÖNÜL ÇELEN♥ dedi ki...

Güzeeeeel:)

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

ablacımm o güzel yanaklarından ve kıymetli ellerinden öpüyorum..
ne kadar güzel bir özleştirme yapmışsın..
tebrik ederim seni..

Nilgün dedi ki...

Sevgili Zehra blog problemleri yüzünden uzun zamandır görüşemedik. Bende sürekli makinada ekmek yapıyorum. Doğrusunu söylemek gerekirse yaptığın ekmekten çok yazdığın yazı beni mest etti. Her ikisi içinde ellerine sağlık. İyi hafta sonları...

JİVAGO dedi ki...

Bir zamanlar zeytinin teri'ni çok
büyük zevkle okumuştum. Ekmek de en
az onun kadar emek istiyor.

Ellerinize sağlık.
Sevgilerimle..

NarincE dedi ki...

Ekmek başımızın tacı, ellerine sağlık annem.

annemineli dedi ki...

Canım arkadaşlarım güzel yorumlara gönülden teşekkürlerrr...Sevgilerrrr...