* 500 gr beyaz nohut(akşamdan ıslatılmış)
* 100 gr tahin (küçük bir kavanoz)
* 2 tane limonun suyu(limon tuzu da olabilir)
* 7-8 diş dövülmüş sarımsak
* Azıcık kimyon, tuz
Sosu için:
* 100 gr tercihe göre sıvıyağ veya tereyağ
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* Sucuk veya pastırma
* 1 tatlı kaşığı sumak
* Maydanoz (ince kıyılmış)
Yapılışı: Akşamdan ıslanan nohutu bol su ile düdüklüde iyice pişirdikten sonra nohutlar robottan gecirilir. İçine tahin, limon, sarımsak, kimyon ve tuz konulup kaşıkla devamlı karıştırılarak, bir tencere içinde pişirilir. İyice ezilerek pişen nohut ezmesi, bir tabağa ince bir tabaka şeklinde konulur. Üzerine biberli, sucuklu(pastırma) ve yağlı harç yakılarak dökülür. Süslemek içinse sumak ve maydanoz kullanılır.
Afiyet şeker olsun.
NOT:
* Nohut robottan çekildikten sonra içine haşlama suyu konularak inceltilebilir.
* Robotta çekilen nohut kaşık ile devamlı karıştırılıp, pürüzsüz hale getirilmelidir.
* İçine limon yerine limon tuzu da konulabilir.
* Kimyon nohutun gazını alır.
* Haşlandıktan sonra nohutun kabukları soyulması gerekir. Benim robotum bunu yaptığı için ben soymuyorum.
* Üzerine bol yağ dökülmelidir.
* Yağın içine sucuk, pastırma koymadan da yapılır.
* Humus çok besleyicidir.
* Bir tabak humusla bir ekmek yenilebilir.
* Tarsus'da Kervan denilen humuscuda yedim çok güzeldi ve benimkinin de o kadar lezzetli olduğuna garanti veririm:)
* Nohut tozu ile de humus yapılabiliyor -benim tercihim değil.
MÜSLÜMAN MAHALLESİNDE SALYANGOZ SATMAK.