Malzemeler:
* 500 gr. un (2 subardağı)
* 1 yumurta
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 2 yemek kaşığı yağ
* Alabildiği kadar su
İçi İçin:
* 300 gr.kıyma
* 1 tane rendelenmiş kuru soğan
* Tuz ve karabiber
Üzeri için:
* 500 gr yoğurt
* 4-5 diş dövülmüş sarımsak
* Tuz
Sosu İçin:
* 2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
* 1 yemek kaşığı salça
* 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* 1 tatlı kaşığı kuru nane
* 1 tatlı kaşığı sumak
Yapılışı: Mantı hamuru yapmak için bütün malzeme karıştırılıp yoğurulur. Hiç pürüzsüz sert bir hamur yapılır (kulak memesi yumuşaklığından daha sert olacak) Hamur kıvamına gelince çıktığı
kadar avuç içi büyüklüğünde beze yapılır ve üzeri unlanır. Nemli bez altında daha sonra açmak için bekletilir.
Bezeler oklava ve un yardımıyla böreklik yufkadan daha kalın açılır, biraz bekletilir. Yufkalar 5 cm.eninde şeritler halinde kesildikten sonra şeritler üst üste konulup 3-3,5 cm kadar küçük karelere
kesilir. Küçük karelerin içine kıymalı harçtan konulup üçgen şeklinde veya dört ucu birleştirilerek kapatılır. Mantıları kaynayan tuzlu su içinde haşlayıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağ kızdırılıp dökülür veya bir başka şekil olarak salçalı suda haşlayıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağ dökülür.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Mantı hamuru biraz sert olmalıdır aksi takdirde yumuşak hamur iyi açılmaz ve kaynayan suda erir.
* Mantı yufkası açmak zorda olsa, börek yufkası açmaktan daha kolaydır.
* Mantı yufkası biraz kalın açılır.
* Hamur açarken un kullanmak işimizi kolaylaştırır.
* Hamur açarken oklavanız iyi olmalıdır.
* Hamur çok iyi yoğrulmalıdır.
* Hamur çok iyi yoğrulmalıdır.
* Hamurdan yapacağınız bezeler el içinde iyice yoğrulmalıdır.
* Üzerine kızdırğınız yağ, tereyağ olursa daha lezzetli olur.
* Yoğurdunuzu sarımsakla pürüzsüz şekilde karıştırın.
* Üzerine pul biber, kuru nane ve sumak koyabilirsiniz.
* Üzerine yağ içinde salça kızdırarakta dökebilirsiniz.
* Damak tadınıza göre lezzeti ayarlayabilirsiniz.
ELE KARIŞAN YERE KARIŞIR
bsyılırım mantıya ellerinmize sağlık sizde harika yapmışsınız
YanıtlaSilHarika görünüyor...Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilSevgiyle
Nefis görünüyo ellerinize sağlık
YanıtlaSilcanım mantı istedi görünce:))
sevgiler...
ellerıne sağlık canım bızde mantıyı bu sekılde kapatıyoruz.bak sımdı nasıl canım cektııı:)sevgiler
YanıtlaSilişte beni cezbeden cazibe!! bayılırım,biterim ,canım çekti bu saatte eline sağlık canım
YanıtlaSilsevgiler
mANTI SEVENLER HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM.sEVGİ VE SAYGILARRR...
YanıtlaSiloh mis gibi koktu.ellerine saglık.
YanıtlaSilBu yemek değil bence bir şölen...Tereyağının cızırtısını duyuyorum ve sarımsağın kokusu...Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilMantıyı çok severim görüntüsü harika. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Nefis görünüyor.
Üstüne de bolca acılı kırmızıbiber, of of .
Sevgiyle kal.
Aa, bu mantı tam Tarsus işi olmuş. Annem de hep böyle yapardı.
YanıtlaSilBenim gibi mantı seven arkadaşlarım hepinize güzel yorumlar için teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarrr....
YanıtlaSilHiç dayanamam mantıya, sevmeyen varmı acaba? Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilCanım hoş geldin.Teşekkürler.Sevgi ve saygılarrrr.....
YanıtlaSilBir kayseriliye mantı dedin mi dur orda.Ben de durdum kaldım.
YanıtlaSilKayserili birine mantı anlatmak sanırım zor.İşallah beğenmişsinizdir.Sevgi ve saygılarrrr....
YanıtlaSilmantınız ve bütün tarifleriniz çok güzel..ellerinize sağlık..
YanıtlaSilSelmacığım teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarrrrr......
YanıtlaSildenemek istiyorum mantı yapmayı bigün. tarifleriniz iyi ki var :)
YanıtlaSil