Malzemeler:
* 1 tane kuzu işkembesi
* 1 çay bardağı pirinç
* 1/2 çay bardağı pilavlık bulgur,
* 1 tane incecik doğranmış kuru soğan
* 100-150 gr Yağlı koyun kıyması yada incecik kıyılmış satır kıyması veya küçük doğranmış kuzu kuşbaşı
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 çay bardağı haşlanmış nohut
* 2-3 diş dövülmüş sarımsak
* Tuz, baharat çeşitleri
* İncecik kıyılmış maydanoz
Dolmanın Suyu İçin:
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı domates biber karışımı salça
* Bir tane et su tablet
* Sıcak su
Yapılışı: İşkebenin temizlik aşamaları bittikten sonra bir tahta üzerinde karelere veya dikdörtgenlere ayırarak
kesin, diğer tarafta normal dolma içi gibi
yapın, içine koyacağınız baharat ve yeşillik çeşitleri size kalmış iç malzemeyi iyice karıştırın, kestiğiniz işkembe parçalarına 1 yemek kaşığından fazla iç koyun, yorgan iğnesi ve yorgan ipi ile her tarafını güzelce dikin, Düdüklü tenceresine bir soğanı incecik doğrayın tereyağında kavurun içine salça ve diğer malzemeleri ilave edin, üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edin düdüklünün kapağını kapatarak 1 saat pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Rahmetli anacığım bizim çocukluğumuz da yapardı, ruhu şad olsun..
* İşkembe yani sakatat
her damağa hitap etmez, sevenlere güzel bir yemektir.
* İşkembe dolması zahmetli ve değişik bir lezzeti olan yemektir.
* Mardin yöresine ait bir yemek olmasına rağmen doğu bölgelerine yapılan bir yemektir.
* Mardin yöresinde KİBBE,KİBE,KİBBEH gibi isimleri vardır.
* Kürtçe'de "ÜRK" ya da "KEPAYE" denirmiş.
* İşkembe dolması ağır bir yemektir.
* İşkembe dolmasına el kıyması, ciğer,
veya küçük kuşbaşı et konulmaktadır.
* Tereyağ yerine başka yağ kullanabiliriniz.
* İşkembe dolması genellikle Mumbar ile birlikte doldurulmaktadır.
* İçine nohut ilave etmek tercihe kalmıştır.
* İçine pirinç koymadan sadece bulgur ile yapılabilir.
* İşkembe ve Mumbar dolmaları Kurban bayramı yemekleri içine girer.
* Yağlı yapılmazsa lezzetli olmaz.
* Kuzu işkembesi yerine dana işkembeside kullanabilirsiniz.
* İşkembenin ve mumbarın temizlenmesi çok zahmetlidir.
* Ben işkembeyi temizlenmiş kullandım.
* Temiz alınan işkembeyide evde tekrar güzelce yıkamak ve bir taşım kaynatmak gerekir.
* Hatta haşlamadan önce un ile ovmak daha lezzetli yapıyor.
* Yerken iplikleri keserek yiyebilirsiniz.
* İşkembenin çok pişmesi gerekir,iyi pişmezse yemeğiniz lezzetli olmaz.
* 1 satte pişmezse siz yeniden pişene kadar pişirin...
* İşkembeyi keserken kendi becerinizi kullanacaksınız.
* Bazı yörelerde soğuyan işkembe dolmalarını dilimleyip, yumurta ve galete ununa batırıp kızartıyorlarmış.
TOY DAN SONRA NARA
Bal ablam eşim Mumbarı çok sever.Ben sakatat olarak sadece ciğer yiyorum ellerine sağlık öpüyo
YanıtlaSilrum.
Çok değişik bir yemek,işkembenin sadece çorbasını bilirdim:(( Ellerinize sağlık,süpersiniz vallahi. Mumbar dolması bizim burada da yaparlar..Sakatat ile aram yok,eşim ve çocuklarım işkembe severler...Onlar için denerim yemeğinizi ..Teşekkürler...Sevgiler:)
YanıtlaSilEn sevdiğim lezzetlerden biridir. Uzun zaman oldu yemeyeli canım çekti
YanıtlaSilBaba evinin kurban bayramında vazgeçilmez yemeği.Çok zahmetli ve zaman alıcı,yemek sitelerinde ilk defa görüyorum ,emeğinize sağlık.Selam ve sevgiler.
YanıtlaSilellerine saglık,hıc denemedım ama yapacagım zaman senın tarıfınle yapıcam..annecıgınede Allahtan rahmet dılıyorum..
YanıtlaSilablacım işkembe severler için güzel bir tarif olsa gerek ama sevmeyenler için bişiy diyemiyorum :)
YanıtlaSilellerine sağlık..
canım ellerine sağlık
YanıtlaSil:)
ben hiç ayırt etmeden her yemeği yerim.
Canlarım,İşkembe her damağa hitap etmez, sevenler tadını çok iyi bilir.Güzel cümlelere teşekkürlerrr...
YanıtlaSilaaayyyyyyyy naptınıız ben Hakkariliyim ve bizim evde işkembe pişince parti veririzi ve kalabalık bir sofrada yemeye doyamayız çok sık yaptığımız bir yemek biz kürtçede "ÜRK" ya da "KEPAYE" deriz.elinize sağlık dudaklarmı yalaya yalaya izledim aşamaları:))))
YanıtlaSilİşkembe dolmasını hiç bilmem
YanıtlaSilÇorbasına bayılırımmmmm
Ellerine sağlık
Sevgiler
Benim için şahane bir yemek çok beğendim...Ellerine sağlık ablacığım...
YanıtlaSilSevgiler...
Canlarım çok teşekkür ederim.sevgilerrr...
YanıtlaSilcanım becerikli hanım ))senin bilmediğin bişey yokmu yahuuu :)))
YanıtlaSilellerin dert görmesin emi bayılırım karın mumbar dolmasına...
çok öptüm sevgiler:))
Çok güzel olmuş ama ne kadar zormuş yapılışı ellerinize sağlık afiyetler olsun.Sevgiler.
YanıtlaSilCanım arkadaşlarım,övgü dolu güzel sözlerinize gönülden teşekkür ediyorum.Sevgilerrr....
YanıtlaSilSakatat sevmeyenleri sevmiyorum ben de:))
YanıtlaSilBu nasıl bir şey böyle, nasıl canım istedi, anlatamam. Çokkk güzel görünüyor bu arada, birinci fotoya bayıldım. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBiz bu yemeği bilmeyiz(tadını merak etmedim değil) ama işkembe severiz.
Buralar sıcak olmasa niyetlenirim geçen sene paça çorbası yapmıştım, zor yedik.
Çok faydalı ve detaylı bilgilerle tarifi vermişsiniz, teşekkürler...
Görüşmek dileğiyle, sevgiler...
Sareciğim ve Narinim,güzel sözlerinize gönülden teşekkür ederim.sevgilerrrrr...
YanıtlaSilYour posts are making me feel hungry, just wish you had a translate button.
YanıtlaSilThank you for following my blog x
Teşekkürlerrrrrr....
YanıtlaSilCanım çok teşekkür ederim, Hemen katılacağım...
YanıtlaSilAnneciğiniz nur içinde yatsın. Sizi iyi ki dünyaya getirmiş. Ne iyi olmuş ki siz de bu siteyi açmışsınız. Tam da öğle yemeğine yakın bloğunuzdan nefis kokular taaa burnuma kadar geldi :) Siz gözümüzü, gönlümüzü doyurdunuz. Benim bloğuma da beklerim. Ben de size tablolarımla kısa bir istanbul turu sunayım.Sevgiyle kalın....
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSil