11 Şubat 2011 Cuma

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI

Malzemeler:
* 750 gr yıkanmış halka halka doğranmış yer elması
* 1 tane küçük küçük doğranmış ekşi yeşil elma
* 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
* 1 tane halka halka doğranmış havuç
* 5-6 diş sarımsak
* 1 fincan pirinç
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1-2 tane kesme şeker
* 1 tatlı kaşığı un
* 3-4 tane doğranmış domates
* 1 tane portakalın suyu
* 1 tane limonun suyu
* Tuz
* Üzeri için 1/2 demet dereotu

Yapılışı: Doğranmış soğanları zeytinyağ içinde kavurun üzerine doğranmış bütün sebzeleri, pirinci, limon ve portakal sularını, şekeri ilave edin, başka su ilave etmeden biraz pişmesini sağlayın, üzerine azıcık un serpin, tuzunuda koyup pişirin, suyu azaldıkça azar azar sıcak su ilave edebilirsiniz. İster soğuk ister sıcak dereotu ile servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun.....

NOT:
* Yer Elması vitamin bakımından çok zengin bir kök bitkilerimizdendir.
* A ve C vitamini bakımından çok zengindir.
* Yer Elması toprak altında yetişdiği için, pişirmeden önce çok iyi yıkanmalıdır.
* Üstü daha az yumrusuz olanları tercih ederseniz soyması daha kolay olur.
* Kalorisi düşük bir sebzedir.(Diyetler için uygundur)
* Yer Elmasını yemek yaparken istediğiniz şekilde doğrayabilirsiniz. Ben halka halka doğradım.
* Yer Elması doğrayıp hemen yemek yapmazsanız lütfen kararmaması için limonlu su içinde bekletin, hemen pişirirseniz suda bekletebilirsiniz.
* Yer elması geç pişen bir sebzedir.
* İsterseniz havuçları önce kavurursanız, pişme sorunu yaşamazsınız.
* Yeşil ekşi elmada yemeğe çok yakışıyor.
* Yer Elmasını isterseniz soyup elma gibi yiyebilirsiniz.
* Eski yıllarda biz meyve gibi tüketirdik, şimdi daha az tüketiyoruz.
* Yer Elmasına bol portakal ve limon suyu koymak yemeği lezzetlendiriyor.
* Un serpmek yemeğin suyunu biraz toklaştırır.
* Ben yemeğe salça koymadım, onun yerine difrize koyduğum domateslerden koydum.
* Yemek pişerken suyu azaldıkça sıcak su ilave yapın.
* Üzerine bol dereotu koymak lezzet katıyor.
* Zeytinyağlı yemekleri bir gece bekletireniz daha lezzetli olur.
* Servis yaparken üzerine biraz sızma zeytinyağı gezdirin.
* Zeytinyağlı yemekleri bol yağlı olursa daha leziz olur.
* Zeytinyağı miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz.



KUL KINADIĞINI, ÖLMEDEN GÖRÜRMÜŞ




25 yorum:

  1. severiz ama biraz daha az gaz yapsa daha iyi olurdu : )

    YanıtlaSil
  2. Hımmm çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. CANIM HAYIRLI CUMALAR. ELLERİNE SAĞLIK YER ELMASI NEFİS GÖRÜNÜYOR HİÇ YEMEDİM AMA CANIM ÇEKTİ İNAN EN KISA ZAMANDA BENDE DENEYECEĞİM. BU KADAR FAYDALI BİR NİMETİ YEMEK ŞART BENCE... SEVGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  4. ablacım ellerine emeklerine sağlık..
    harika bir zeytinyağlı yer elması bende portakallısını yapmıştım:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Merhaba eline sağlık harika bir zeytinyağlı olmuş çok hoşuma gitti sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. afiyet sifalar olsun canim ellerine saglik.. sicacik sevgiler

    YanıtlaSil
  7. yer elması bizde meyve gibi tüketlir.ben yemegini açıkçası hiç yemedim ve pişirmeye de cesaret edemedim.eminimki bizimkiler yemez.ama birgün kendim için pişirecegim.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  8. hımmm bayılırım buna ama unutmuştum uzun süredir, aklıma düşürdünüz:) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Zehracım; soyuyor musun bunları bilmiyorum ama ben güzelce yıkayıp kabuklu yapıyorum. Zira yer elması soymak = çin işkencesinin öteki adı. Hayır soyuyorsan önünde şapka çıkarıcam da o bakımdan sordum:)))Ellerine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
  10. Bal ablam bu kez biraz geç kaldım:)
    Ellerine sağlık enfes zaten senin
    ellerinden aksi mümkünmü.Mutlu pa
    zarlar öpüyorum.

    YanıtlaSil
  11. ellerinize sağlık.harika görünüyor.bilgi paylaşımı için ayrıca teşekkürler çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. Nefis olmuş ellerinize sağlık. Hayırlı Kandiller dilerim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  13. Her markete gittiğimde yer almasına bakıyorum ama almadan gidiyorum. Onları soymaya üşenip, yemeğini yapmıyorum. Oysa ne çok severim z.yağlı yer elmasını!

    YanıtlaSil
  14. Ellerinize sağlık tadını bilmiyorum sanki patates gibi bir kıvamı var.
    bana da beklerim.İzmir'den sevgilerimle.....

    YanıtlaSil
  15. Borçlarımızdan, ceza ve günahlarımızdan kurtulmak için bu gece dua edelim.. Allah affeden ve bağışlayandır, unutmayalım.. Eller semaya kalkıp, yürekler bir atınca bu gece, gözler sevinç yaşlarıyla dolacak.. Kandiliniz mübarek, dualarınız kabul olsun!

    YanıtlaSil
  16. Gerçekten güzel gözüküyor. :))

    YanıtlaSil
  17. Zehra'cım yer elmasını hiç domatesli yapmamıştım. Hep beyaz yaparım böylesini de denemek lazım. Ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
  18. Canım arkadaşlarım güzel duygularınıza gönülden teşekkür ediyorum..Sevgilerrrr...

    YanıtlaSil
  19. Yapıyorum benden başka yiyen olmuyor, ne fena annem yaaa...

    YanıtlaSil
  20. süper görünüyor
    ama ben bir türlü sevemedim yer elmasını :(((
    sevgilerimleeeeeeeee

    YanıtlaSil
  21. Canım annem yaptığında burun kıvırıp ağzıma sürmezdim. Geçen sene ilk defa denedim mutlaka her hafta alır oldum:)))
    elmalı tarif çok hoşuma gitti yarın aldıklarımı bu şekilde pişireceği
    ellerinize sağlık, sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Çok teşekkür ederim...sevgilerrrr...

    YanıtlaSil
  23. Pelo colorido e pelo belíssimo aspecto dos seus cozinhados devem ser muito saborosos! :)

    bjs
    Nélia

    YanıtlaSil
  24. merhaba.elinize sağlık.ben ayvayı kabuğu ile elma dilimi gibi (dağılmasın ve güzel görünsün amacıyla)doğrayıp ilave ediyorum.kerevize de çok yakışıyor.ayrıca yerelması çorbası da çok güzel oluyor.kolay soymak için az bir süre haşlayın.bildiklerimi paylaşmak istedim.dostlukla..

    YanıtlaSil
  25. İlave bilgilere gönülden teşekkürlerrr...sevgilerrrrr...

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...