* 750 gr yıkanmış halka halka doğranmış yer elması
* 1 tane küçük küçük doğranmış ekşi yeşil elma
* 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
* 1 tane halka halka doğranmış havuç
* 5-6 diş sarımsak
* 1 fincan pirinç
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1-2 tane kesme şeker
* 1 tatlı kaşığı un
* 3-4 tane doğranmış domates
* 1 tane portakalın suyu
* 1 tane limonun suyu
* Tuz
* Üzeri için 1/2 demet dereotu
Yapılışı: Doğranmış soğanları zeytinyağ içinde kavurun üzerine doğranmış bütün sebzeleri, pirinci, limon ve portakal sularını, şekeri ilave edin, başka su ilave etmeden biraz pişmesini sağlayın, üzerine azıcık un serpin, tuzunuda koyup pişirin, suyu azaldıkça azar azar sıcak su ilave edebilirsiniz. İster soğuk ister sıcak dereotu ile servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun.....
* Yer Elması vitamin bakımından çok zengin bir kök bitkilerimizdendir.
* A ve C vitamini bakımından çok zengindir.
* Yer Elması toprak altında yetişdiği için, pişirmeden önce çok iyi yıkanmalıdır.
* Üstü daha az yumrusuz olanları tercih ederseniz soyması daha kolay olur.
* Kalorisi düşük bir sebzedir.(Diyetler için uygundur)
* Yer Elmasını yemek yaparken istediğiniz şekilde doğrayabilirsiniz. Ben halka halka doğradım.
* Yer Elması doğrayıp hemen yemek yapmazsanız lütfen kararmaması için limonlu su içinde bekletin, hemen pişirirseniz suda bekletebilirsiniz.
* Yer elması geç pişen bir sebzedir.
* İsterseniz havuçları önce kavurursanız, pişme sorunu yaşamazsınız.
* Yeşil ekşi elmada yemeğe çok yakışıyor.
* Yer Elmasını isterseniz soyup elma gibi yiyebilirsiniz.
* Eski yıllarda biz meyve gibi tüketirdik, şimdi daha az tüketiyoruz.
* Yer Elmasına bol portakal ve limon suyu koymak yemeği lezzetlendiriyor.
* Un serpmek yemeğin suyunu biraz toklaştırır.
* Ben yemeğe salça koymadım, onun yerine difrize koyduğum domateslerden koydum.
* Yemek pişerken suyu azaldıkça sıcak su ilave yapın.
* Üzerine bol dereotu koymak lezzet katıyor.
* Zeytinyağlı yemekleri bir gece bekletireniz daha lezzetli olur.
* Servis yaparken üzerine biraz sızma zeytinyağı gezdirin.
* Zeytinyağlı yemekleri bol yağlı olursa daha leziz olur.
* Zeytinyağı miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz.
severiz ama biraz daha az gaz yapsa daha iyi olurdu : )
YanıtlaSilHımmm çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilCANIM HAYIRLI CUMALAR. ELLERİNE SAĞLIK YER ELMASI NEFİS GÖRÜNÜYOR HİÇ YEMEDİM AMA CANIM ÇEKTİ İNAN EN KISA ZAMANDA BENDE DENEYECEĞİM. BU KADAR FAYDALI BİR NİMETİ YEMEK ŞART BENCE... SEVGİLERİMLE...
YanıtlaSilablacım ellerine emeklerine sağlık..
YanıtlaSilharika bir zeytinyağlı yer elması bende portakallısını yapmıştım:)
sevgiler..
Merhaba eline sağlık harika bir zeytinyağlı olmuş çok hoşuma gitti sevgiler...
YanıtlaSilafiyet sifalar olsun canim ellerine saglik.. sicacik sevgiler
YanıtlaSilyer elması bizde meyve gibi tüketlir.ben yemegini açıkçası hiç yemedim ve pişirmeye de cesaret edemedim.eminimki bizimkiler yemez.ama birgün kendim için pişirecegim.ellerine saglık.
YanıtlaSilhımmm bayılırım buna ama unutmuştum uzun süredir, aklıma düşürdünüz:) ellerinize sağlık
YanıtlaSilZehracım; soyuyor musun bunları bilmiyorum ama ben güzelce yıkayıp kabuklu yapıyorum. Zira yer elması soymak = çin işkencesinin öteki adı. Hayır soyuyorsan önünde şapka çıkarıcam da o bakımdan sordum:)))Ellerine sağlık canım benim..
YanıtlaSilBal ablam bu kez biraz geç kaldım:)
YanıtlaSilEllerine sağlık enfes zaten senin
ellerinden aksi mümkünmü.Mutlu pa
zarlar öpüyorum.
ellerinize sağlık.harika görünüyor.bilgi paylaşımı için ayrıca teşekkürler çok öpüyorum.
YanıtlaSilNefis olmuş ellerinize sağlık. Hayırlı Kandiller dilerim. Sevgilerimle.
YanıtlaSilHer markete gittiğimde yer almasına bakıyorum ama almadan gidiyorum. Onları soymaya üşenip, yemeğini yapmıyorum. Oysa ne çok severim z.yağlı yer elmasını!
YanıtlaSilEllerinize sağlık tadını bilmiyorum sanki patates gibi bir kıvamı var.
YanıtlaSilbana da beklerim.İzmir'den sevgilerimle.....
Borçlarımızdan, ceza ve günahlarımızdan kurtulmak için bu gece dua edelim.. Allah affeden ve bağışlayandır, unutmayalım.. Eller semaya kalkıp, yürekler bir atınca bu gece, gözler sevinç yaşlarıyla dolacak.. Kandiliniz mübarek, dualarınız kabul olsun!
YanıtlaSilGerçekten güzel gözüküyor. :))
YanıtlaSilZehra'cım yer elmasını hiç domatesli yapmamıştım. Hep beyaz yaparım böylesini de denemek lazım. Ellerine sağlık arkadaşım..
YanıtlaSilCanım arkadaşlarım güzel duygularınıza gönülden teşekkür ediyorum..Sevgilerrrr...
YanıtlaSilYapıyorum benden başka yiyen olmuyor, ne fena annem yaaa...
YanıtlaSilsüper görünüyor
YanıtlaSilama ben bir türlü sevemedim yer elmasını :(((
sevgilerimleeeeeeeee
Canım annem yaptığında burun kıvırıp ağzıma sürmezdim. Geçen sene ilk defa denedim mutlaka her hafta alır oldum:)))
YanıtlaSilelmalı tarif çok hoşuma gitti yarın aldıklarımı bu şekilde pişireceği
ellerinize sağlık, sevgiler
Çok teşekkür ederim...sevgilerrrr...
YanıtlaSilPelo colorido e pelo belíssimo aspecto dos seus cozinhados devem ser muito saborosos! :)
YanıtlaSilbjs
Nélia
merhaba.elinize sağlık.ben ayvayı kabuğu ile elma dilimi gibi (dağılmasın ve güzel görünsün amacıyla)doğrayıp ilave ediyorum.kerevize de çok yakışıyor.ayrıca yerelması çorbası da çok güzel oluyor.kolay soymak için az bir süre haşlayın.bildiklerimi paylaşmak istedim.dostlukla..
YanıtlaSilİlave bilgilere gönülden teşekkürlerrr...sevgilerrrrr...
YanıtlaSil