17 Ocak 2012 Salı

BURGU BAKLAVA (HIRTLEVİK)

Malzemeler:
* Un (alabildiği kadar)
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 250 gr tereyağı veya sıvıyağ
* 1 yumurta
* 1 çay bardağı yoğurt
* Yarım çay bardağı sirke
* 1 paket kabartma tozu
* 1 çay bardağı su


İç malzeme:
* 250-300 gr kadar kavrulmuş dövülmüş ceviz veya fındık,fıstık
* 1 çay bardağı toz şeker

Şerbet için
* 6 bardak toz şeker
* 5-6 bardak su
* Yarım limonun suyu

Yapılışı:Hamur malzemeleri birbirine karıştın iyice yedirin, un ilave edin poğaça hamuru
kıvamında bir hamur yapın dinlenmesi için üzerini örtün 1 saat bekletin, diğer tarafta su ve şekeri karıştırın, şerbet ocak üzerinde kaynatın ravaklaşma başlarken limon suyu ilave edin, şerbeti ılıması için bir kenarda bekletin. Bir kap içinde cevizi toz şekerle karıştırın, dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın, oklava ile incecik açın içine erimiş tereyağını ve cevizi serpin, açılan yufkayı ortadan ikiye kesin, yufkanın ucundan siğara böreği sarar gibi incecik sarın ve elinizde her iki tarafdan büzerek burma şerit halinde tepiye kol böreği şeklinde dizin, bütün yufkaları yapın ve tek tek tepsiye dizin,kalan tereyağını kızdırın ve üzerine dökün 185 derecede ısıtılmış fırında iyice nar gibi kızarana kadar pişirin, baklava ılıyınca ılık şerbeti dökün...
Afiyet Şeker Olsun....
NOT:
* Baklavalık un farklı olur, marketlerde baklavalık un diye ayrılarak satılır..
* Çorum yöresi unları baklava ve hamur işleri için çok iyidir.
* İsterseniz hazır baklava yufkası kullanabiliriniz.
* Baklavaya tereyağ her zaman daha çok lezzet verir.
* Nişaşta hamurun açılmasını kolaylaştırır.
* Baklava nar gibi kızartılmalıdır.
* Şerbetinin kıvamı biraz koyu olmalıdır.
* Şerbete ilave edilen limon şekerlenmemesini önler.
* Şerbetni baklavaya dökülme zamanı ve ısısı çok önemlidir.
* Normal baklavadan daha kolay yapılır.
* Lezzetine doyum olmuyor.
* Daha güney doğu ve Şanlı Urfa'da sıra gecelerinde sunuluyormuş.
* Daha kalın şeklinede HIRTLEVİK adı veriliyormuş

KORUK YEMEDİM Kİ? KARNIM AĞRISIN



37 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, muhteşem görünüyor. Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Mmmm nefis, ellerine sağlık canım. Sevgiler...
    (Yemek Sevdam)

    YanıtlaSil
  3. ımmm harika görünüyor çıtır çıtır ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. emeğine ellerine sağlık.
    çoook güzel harika olmuş.
    :)
    bana da beklerim.

    YanıtlaSil
  5. Canım öyle bir anlatmışsın ki üstelik birde resimlemişsin ki daha ne diyeyim bu lezzet her yerde bulunmaz . gelsemde tatsam o güzelliklerden . annecşiğimde bvöyle baklavaları felç olmadan önce çok çok güzel yapardı benim iki kızımda anneannem gibi kimse güzel baklava yapamıyor diye hayıflanıtrlar. yapanın elleri dert görmesin, kocaman sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Ellerıne sağlık bereketi bol olsun..

    YanıtlaSil
  7. mımmmm enfes görünüyor.mest oldum ekran karşısında ellerine sağlık canım..nerde bende bu marifett...

    YanıtlaSil
  8. offf offf.harika.canım istedi ama.napacaz şimdi.

    YanıtlaSil
  9. Amanın bu nasıl bir tepsidir böyle Reyhan! aç aç bu hamurları yiycek hal bırakmaz insanda diycem ama manzara süper yedirir:)) Ellerine sağlık cnaım.

    YanıtlaSil
  10. Ayyy Zehra anne pardon ya sana reyhan dedim:)Reyhan diye bir müşteri ile konuştum sana yorum yazdım yazarken Reyhan dedim hahaha:))) Tam sarışınlığım tuttu yani:) Tüm yorumumu Zehra annem olarak değiştiriyorum . Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  11. Nesliciğim bloguna ulaşamadım,
    Elifciğim seninde yorum yerinde kelime doğrulama çıkmıyor.sevgilerrr..

    YanıtlaSil
  12. yok artık:))bu nedir ya..Allah aşkına vallaha şişecem..süpeerr olmuş..süper..harika..bayıldımmmm...

    YanıtlaSil
  13. Gözüm döndü, muteşem! Ortasından isterim!

    YanıtlaSil
  14. Muhteşem görünüyor:))ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar Zehra Hocam Facedeki Bursalı blog yazarları sayfasına tabiki de katılırım. İş yerinde face engelleniyor. Akşam evden girerim. Haber verdiğiniz için çok teşekkürler. Öptüm sizi, sevgiler

    YanıtlaSil
  16. This looks incredible, wonderful, crunchy and delicious

    YanıtlaSil
  17. Nefis bir görüntü
    Doğru tatlıcıya gitme isteği uyandıracak kadar baştan çıkarıcı ayrıca:)
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. Çok teşekkürlerrrr..sevgilerrrr..

    YanıtlaSil
  19. That is absolutely beautiful! I'd love to try that...you are very talented!

    YanıtlaSil
  20. What a fabulous treat! Now, I'm drooling...

    Cheers,

    Rosa

    YanıtlaSil
  21. What a stunning presentation! I wish I could try some and take a bite right now!

    YanıtlaSil
  22. Çok teşekkürlerrrr..sevgilerrrr...

    YanıtlaSil
  23. Lovely photo. Sure would love a slice now.

    YanıtlaSil
  24. Oy oy oy ne denebilir ki buna.
    Nefis vallahi
    Ellerine emeğine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  25. This baklawa look amazing!!! love it!

    YanıtlaSil
  26. ....these look so delicious.

    Cok Guzel. :-)

    YanıtlaSil
  27. this is so impressive! it's like you've taken my favorite dessert and caused me to love it even more. :)

    YanıtlaSil
  28. Bloguma bıraktığınız güzel sözcüklere gönülden teşekkürlerrr,sevgilerrrr.

    YanıtlaSil
  29. Bloguma bıraktığınız güzel sözcüklere gönülden teşekkürlerrr,sevgilerrrr.

    YanıtlaSil
  30. nasıl lezzetli görünüyor:) ben böyle yapabilmek için kırk fırın ekmek yemem lazım:) ellerine emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  31. Harika görünüyor.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  32. Merhabalar; hamur işlerinde Çorum unlarını kullanıyorum....

    YanıtlaSil
  33. Muhteşem tarifler elinize sağlık

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...