16 Eylül 2010 Perşembe

HAMUR İŞLERİ

AYNI HAMURDAN YAPILAN ÇEŞİTLİ TARİFLER:

Malzemeler:
* 3 yemek kaşığı yoğurt
* 1 yemek kaşığı sıvıyağ
* 1 yemek kaşıkğı sirke
* 1 tatlı kaşığı kuru maya
* 1 yumurta
* Tuz
* 600 gr. Un

Yapılışı: Bütün malzemeyi derince bir kap içinde karıştırıp yoğurun, mayalanması için 30dk. bekletin, hamuru aşağıdaki verilen çeşitli tarifler için kullanabilirsiniz.

NOT:
* Verilen ölçü bir çeşit içindir.
* İstenilire gözlemede yapabilirsiniz.
* Hamur mutlaka mayalanmaya bırakılmalıdır.
* Fırında pideler, poğaçalar yapabilirsiniz.
* Hamurun içine yumurta sayısını azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz.
* Hamura yumurta koymayabilirsinizde.

SIKMA:Sıkmanız veya dürümünüz hazır...
Pişen hamurlara harçtan koyarak rulo yapın.
İçine koyacağınız malzeme; Bol soğan piyazlık doğrayın sıvı yağda iyice kavrun. Soğuduğu zaman peynir ve çökelek (Lorda olabilir) karışımı ilave edin kırmızı pul biber ilave ederek karıştırın.
İsteyen farklı iç harçlar hazırlayarakta yapabilir.
Sıcakken üzerini margarin ile az yağlayın.
Yanmaz tavada veya saç üzerinde önlü arkalı pişirin.
Oklava ile küçük yuvarlak hamurlar açın.
Hamurunuzu yoğurduktan sonra küçük bezelere ayırın.

TAVADA YANIÇ BÖREK veya SAÇ BÖREĞİ Yapılışı: Aynı hamuru küçük küçük bezeler haline getirin, masa üzerinde oklava ile küçük küçük açın, içine isteğiniz harçı koyun, yarım ay şeklinde olan börekleri yanmaz tavada saç böreği gibi alt üst pişirin.NOT: Böreğin iç malzemesi olarak kıyma, patates, peynir, kabak, ıspanak,semizotu veya pırasa kavurması koyabiliriniz.Ben kıymalı tercih ettim.
YANIÇ İÇİ: Çorum'da yapılan çok sevdiğim yanıç böreği,önceden kavrulmuş kıyma ile yapılır, kavrulmuş kıymaya ince kıyılmış ıspanak,tuz ve karabiber ilave edilir.

FIRINDA PİZZA:

Yapılışı: Yapılan hamur yağlanmış tepsiye yayın üzerine istenilen pizza malzamesini koyup fırında pişirin....

TEPSİDE BİBERLİ EKMEK
Yapılışı: Yapılan hamur mayalanması 30 dk. bekletin. Bekletilen hamur yağlanmış tepsiye güzelce tepsiye yayın, Üzerine biberli harçıda yayın. El mayası gelmesi içinde 30dk. daha tepsi içinde bekletin. Sıcak fırında 180 derecede 30-40 dk. pişirin.

Üzeri İçin Biberli Harç İçin Malzemeler:
* 3-4 tane incecik doğranmış kuru soğan
* 1,5 çay bardağı sıvı yağ
* 2 yemek kaşığı kırmızı biber salçası veya taze kırmızı biberleri rondadan geçirip kullanabilirsiniz
* 1 yemek kaşığı susam
* 1 tatlı kaşığı isteğe bağlı olarak acı pul biber
* Tuzu salçanın tuzuna göre ilave edin

Yapılışı: Soğanı bol yağda iyice kavurun, üzerine salçayı ve susamı ilave edin, biraz daha kavurun soğuduktan sonra tepsideki hamurun üzerine yayın..İsteyen küçük küçük biberli ekmekler yapabilir.
GÜCÜN VARSA KIZINLA OTUR
PARAN VARSA GELİNİNLE OTUR
AKLIN VARSA EVİNDE OTUR

37 yorum:

  1. merhabalar
    hamur işleri nefis de ben en çok son söze bayıldım emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Canım hepsi birbirinden harika ama
    benim karnım acıktı:))Ellerine sağ
    lık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. oy oy şahane ellerine sağlık bir tanem..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Tavada, sacda pişerkenki kokusuna bayılırım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Aynurcuğum; çok teşekkür ederim..

    SErracığım,beğendiğine çok mutlu oldum..teşekkürlerrr...

    Deryacığım; zarif yorumuna gönülden teşekkürlerrr...

    Sevilciğim sende sağol,teşekkürlerrr...

    Elifciğim; gel beraber olsun,teşekkürlerrrr...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir hamur tarifi. Hele dürümlük yapılanına bayıldım. Resmen kokusu geldi burnuma :) Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Hepside çok güzel görünüyor ellerinize sağlık insanın hepsini yapası geliyor.
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  8. Tereyağımı alıp da geldim.İçi boş olandan bir adet rica etsem?

    YanıtlaSil
  9. bayiliyorum sizin tariflerinize sirada iki sey var deneyecegim, lahana sikma ve biberli ekmek harikalar ikiside, sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Hepside çok leziz gözüküyor,elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  11. Pemberehber;Hamur tarifi gerçten çok güzel oluyor.Tutmama riski yok.Ziyaretiniz için teşekkür..

    evatölyesi; Ziyaretiniz için teşekkürlerrr..Sevgilerrrr...

    Sufi; Canım gel buyur beraber olsun,teşekür ve sevgilerrr..

    Besteciğim zarif yorumuna gönülden teşekkür ediyorum.Sevgimle kucak dolusu teşekkürlerrr...

    Canancığım; gönülden teşekkürlerrr...

    YanıtlaSil
  12. Hepsi ayrı bir güzel görünüyor. Hamur işi deyince akan sular duruyor benim için. Ellerinize sağlık. Ayrıca kudret narı için yazdığınız yorum da çok hoştu. Ben de babannemi kaybedeli daha bir sene olmadı. Her zaman onda bir kavanozda bulunduğunu bildiğim için hiç yapıp saklama gereği duymamıştım. Ama artık o yok ve ben bu meyveyi ama dalında ama kavanozunda her görüşümde onu hatırlıyorum. Allah bütün ölmüşlerimize rahmet etsin inşallah.

    YanıtlaSil
  13. lila handcraft; Canım çabuk ve zarif ziyaretine öncelikle teşekkür ediyorum..Rahmet duygularına gönülden katılıyorum.Bizim buralarda mevsiminde bazen buluyorum.Bulursam sanada temin edeyim..Sevgilerrr.Öptüm..

    YanıtlaSil
  14. hayırlı cumalar dilerim canım...
    tariflerinde süper,ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  15. Tam benlik bir tarif olmuş, bir taşla birkaç kuş vurmaya bayılırım:)) Ellerinize sağlık, hepsi de nefis görünüyor. Afiyet olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. bir başka deyişle anne kokulu tarifler..
    ellerinize sağlık Zehra Hanım:))

    YanıtlaSil
  17. maşallah ne kadar güzel olmuş hepsi yiyenlere afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  18. Birselciğim,güzel dileklerine gönülden teşekkürlerrrr...

    Gelibolu, zarif ziyaretine teşekkürlerrr.Sevgilerrr...

    Denizciğim,güzel benzetmen çok hoşuma gitti,teşekkür ve sevgilerrr...

    Giülcancığım,hoşgeldin sefa getirdin..Teşekkürlerrr....

    YanıtlaSil
  19. Ya ne zamandır ziyaret edemiyordum sayfanı. Mesajına çok sevindim:) Bu hamur işleri nedir Aman Allahım! :) Yani özellikle hamileliğimin artık 7.ayında hamur işlerine dikkat etmem lazım diycem ama hepsi çok güzel gözüküyor:) Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  20. Güzel dilekleriniz için çok teşekkürler.Bende size nice 26 yıllar dilerim.Sevgiler....

    YanıtlaSil
  21. ayyyyyyyy hepsine ağzım sulandı:))

    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  22. Canım iyi akşamlar.Bu yarışma konu
    sunda aslında sanırım en çok ben dertliyim.Çünkü geçen sene benim
    bloğum birinci olarak açıklandı.Fa
    kat sahtekarlıkmış sonradan anladım
    Bu kez sayfama koymadan araştırması
    nı yaptım sağlam dediler.Bilgin ol
    sun öpüyorum...

    YanıtlaSil
  23. sıkmaya bayılırız.Ertesi güne kaldığındada çok lezzetli oluyor.Haşlanmış patatesi ezip baharatlandırıyorum.Çay yada ayranla muhteşem bir lezzet oluyor.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  24. bir taşla birkaç kuş vurmaca :))ama ne güzel olmuşlar ellerinize sağlık afiyetler olsun sevgiler

    YanıtlaSil
  25. hepsi birbirinden nefis görünüyor...biberli ekmegi mutlaka denemem lazim...
    ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  26. İşte ben bunları çok seviyorum.Tek hamurdan çeşitlemeler :)Ellerine sağlık harika görünüyorlar.
    Peki evimde oturuyorum öyleyse,ilerde ;)

    YanıtlaSil
  27. Olá flor,

    Que site delicioso!!! Deu fome.
    Já sou sua seguidora.
    Que Deus lhes abençoe...beijinhos

    http://ateliemagiartesanal.blogspot.com
    Sorteio no blog...participe!!!

    YanıtlaSil
  28. Ahh ahh iç geçirerek baktım ;)) nasıl hamur açıcam ben şimdi ...
    ellerine sağlık..

    Bu arada evlilik yıldönümünüz kutlu olsun.. Nice mutlu senelere...

    YanıtlaSil
  29. Hepsi çok güzel, ve lezzetli.
    Bir hamur bir sürü tarif bereketli hamur buna denir

    YanıtlaSil
  30. yutkunarak okudum her birini ellerinize sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  31. Tümaycığım; hoşgeldin sefa gvetirdin,güzel yorumlara teşekkürlerrr...

    Minik; teşekkürlerrrr...

    Papatya Prenses; teşekkürlerrrr..

    Deryacığım, bilgi için çok teşekkürlerrr..Sevgilerrr...

    Kardeşim, Patatesli sıkmada çok leziz oluyor.Zarif yoruma teşekkürlerrr...

    hdidem95; evet bende birkaç işi bir arada göreyim dedim,,teşekkürlerr..

    Sevimin sayfası;Biberli ekmeğide denemeni çok isterim,teşekkürlerr..

    Mutfak cini; canım gerçekten bende hamur işlerini çok eviyorum.Teşekkürlerrr..

    Mauriceia de Matos;Teşekkürlerrr..

    Plinciğim güzel dileklerine çok teşekkürlerrr...

    Zehracığım,seninle aynı fikirdeyim aynı hamuru bereketli hale getirdim.Teşekkürlerrr..

    Yemekbiraşk;teşekkürlerr..Gel beraber olsun....

    YanıtlaSil
  32. Ben bi erkek olarak hamu açamıyorum, lanet olsun -.-
    En iyisi bi anneme uğramak hehe :)
    Ellerinize sağlık süper post olmuş :)

    YanıtlaSil
  33. Bir hamurla harikalar yaratmışsın. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  34. Modofobik; Bencede anneni ziyaret edim bendende selam söyle...Sana hamur işi temin etsin...Ziyaret için gönülden teşekkürlerrrr....

    Mahbericiğim zarif yorumuna gönülden teşekkürlerrrr....

    YanıtlaSil
  35. Cici öğretmenim!
    Ellerine,gönlüne sağlık.Hepsine bayılırım,bir çırpıda yerim :)
    Aldım kaçtım ..
    Muhabbetle

    YanıtlaSil
  36. Canım Pepelam gönülden teşekkürlerrr..Sevgi ile öptüm....

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...