11 Ağustos 2010 Çarşamba

SEBZELİ GÜVEÇ






Malzemeler:
* 350 gr. kuşbaşı veya kemikli kuzu eti
* 2 tane iri doğranmış patlıcan
* 2 tane irice doğranmış kabak
* 2 tane iri doğranmış patates
* 2 tane iri doğranmış kırmızı biber
* 4-5 tane iri doğranmış yeşil biber
* 2 tane orta boy yemeklik doğranmış kuru soğan
* 1 baş sarımsak
* 5-6 tane küçük küçük doğranmış domates
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
* Tuz, Karabiber, kekik


Yapılışı: Toprak güvenç tenceresine , yıkanmış doğranmış bütün malzemeleri güzelce yerleştirin. Üzerine yağını, baharatlarını ve tuzunu ilave edin. Malzemelerin üzerine cam bir tabak koyun, tencerenin kapağını folya kağıdı ile iyice sıkıştırarak kapayın.En üste tekrar kapağını kapatın, çok kısık ateşte 2-3 saat pişirin. Pirinç pilavı ve cacıkla servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun.



NOT:
* Patlıcanlar soyulup şekerli limonlu ve tuzlu suda 1 saat bekletilirse acısı kaybolur,daha lezzetli olur.
* Sebzeler irice doğranırsa ezilip kaybolmazlar.
* Taze fasulye koymak tercihe kalmıştır.
* Farklı sebzelerdende yapabilirsiniz.
* Et tercihi size kalmıştır. Ben kuzu eti ile daha lezzetli olduğuna inanıyorum.
* Domatesi bol olursa daha lezzetli olur. Hiç su koymadan pişirebilirsiniz.
* Domatesin kabuklarını soyup ilave edin.
* Sarımsak diş diş konulmalıdır. Miktarı artırabilirsiniz.
* Güvenç tencereleri pişirme sırasında ocaklarda uzun süre,ateş üzerinede olduğundan,ocağınızı çok kirlerebilir.Pişirme başlamadan ocağınızı folya kağıt ile kaplarsanız ocağınız kirlenmez.
* Tencerenin içine kapak koymadanda pişirilebilirsiniz.
* Güveç yapmanın en önemli püf noktası hiç hava almadan uzun süre pişirmedir.
* Güvenç tenceresinin kapağı çok iyi kapatılmalıdır. Hava almadan pişmesi sağlanmalıdır.
* Ben güveç tenceresinin ağzını iki kat folyo kağıdı ile iyice sarıp, kapağını koyarım.
* Rahmetli annem birde kenarlarına hamur yapıp kağıdı yapıştırırdı.
* İsteyen biraz biber salçası koyabilir.
* İsteyen fırında pişirebilir.
* Mahalle fırını olsa orda pişirtebilsek.
* Güveç piştikten sonra 30 dk. dinlendirerek,kapağı açılmalıdır.





SABIR AKLIN YARISIDIR

36 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Çok nefis olmuş bende tavuklusunu yapacağım. Görüntüsü süper ve iştah açıcı

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. canım tek kelimeyle enfes görünüyor.ellerine sağlık.sunumuna da bayıldım.sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Uno spezzatino davvero squisito! Bravissima :-)

    YanıtlaSil
  4. Ohhh süper.... Toprakta pişirmenin lezzeti de bir başka.Ellerinize sağlık.Sevgilerrr.

    YanıtlaSil
  5. elleırne sağlık canım hayırlı ramazanlar dılıyorum sevgıler

    YanıtlaSil
  6. canım ellerine sağlık afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. o kadar nefis ve o kadar canlı görünüyorki,alıp tabağı kaçasım geldi.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. canım ramazan ramazan fena oldum
    süper görünüyor yemekler
    ellerie sağlık

    YanıtlaSil
  9. ELİNİZE SAĞLIK.KESİNLİKLE RAMAZAN SOFRALARININ AĞIR TOPU.HAYIRLI RAMAZANLAR

    YanıtlaSil
  10. Hayirli ramazanlar diliyorum evvela... Nefis ve hafif bir yemek olmus elinize saglik.. medinem

    YanıtlaSil
  11. Canım arkadaşlarımın paylaşımlarına gönül dolusu teşekkürlerrr..Sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  12. looks absolutely delicious!

    YanıtlaSil
  13. Buz gibi bir cola eşliğinde muhteşem olur.Ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Nefis görünüyor. Ellerinize saglik. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Eline emeğine sağlık canım.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  16. Püf noktaları bir numara!
    Gerçekten herkesin sizin kadar iyi yemek yapabilmesine değer veriyorsunuz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. Bende; bütün arkadaşlarıma gönülden teşekkürlerrrr..Sevgilerrr..

    YanıtlaSil
  18. Merhaba, çok lezzetli günlüğü .... onlar yemek istiyorum.
    Saludos ...

    YanıtlaSil
  19. Ellerine sağlık gülüm,çok hoş görünüyor,hepsi..
    Cici ramazanlar olsun
    Muhabbetle :)

    YanıtlaSil
  20. Off süper canım elerine sağlık...

    YanıtlaSil
  21. canım ellerine saglık ve hayırlı ramzanlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  22. Güzel duygulara katılıyor ve teşekkür ediyorum.Sevgilerrrr...

    YanıtlaSil
  23. hyırlı ramazanlar diliyorum.güveç çok güzel olmuş.elinize sağlık.benimde kayınpederim ve eşim yapar ama herzaman değil. ben bir tabak alıp kaçtım izninizle.

    YanıtlaSil
  24. ellerine sağlık canım,çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  25. Elelrine sağlık sultanım öperim çokca

    YanıtlaSil
  26. Toprak güveçde pişen yemeğin lezzetine doyulmaz nefisss olmuş ellerinize sağlık...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. hey! this food looks delicious!

    YanıtlaSil
  28. ah işte en hakiki tencerem :)
    tadına bayılırım..
    eline sağlık- afiyetle

    YanıtlaSil
  29. türlüyü ve güveçte pişen herşeyi çok severim. bende ramazan geliyor iftar yemekli misafirleri geliyor diye yeni bir güveç aldım yağlayıp 1.15dk fırınladım şimdi kullanılmaya hazır buradaki tarifi denemk için bir fırsat çıktı, şimdiden güzel olacağına eminim çünkü neffis görünüyor doğrusu=)

    YanıtlaSil
  30. Oi querida vim deixar mais um racadino no seu blog não falamos a mesma lingua, mas o artesanato rompe fronteiras e quero que saiba que gostei muito daqui beijos com carinho da Leila

    YanıtlaSil
  31. Teşekkürlerrrr..Sevgilerrrrr..

    YanıtlaSil
  32. ellerinize sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  33. Canım teşekkürlerrr..Öptüm....

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...