16 Ağustos 2010 Pazartesi

Bulgurlu Kabak Dolması






Malzemeler:
* 500 kğ dolmalık kabak
* 200 gr orta yağlı kıyma
* 1 çay baydağı pilavlık bulgur
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 2 yemek kaşığı margarin
* 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
* 4-5 diş ince kıyılmış sarımsak
* 1 tane rendelenmiş domates
* 1/2 demet kıyılmış dereotu
* 1/2 demet kıyılmış maydanoz
* 1/2 demet kıyılmış taze nane
* 1 tatlı kaşığı kuru nane
* Tuz, karabiber ve kimyon


Yapılışı: Kabakları kazıyıp içini oyduktan sonra üç parmak kalınlığında parçalara ayırın. İç malzemenin hepsini büyükçe bir kap içinde iyice karıştırın. Kabakların içine doldurduktan sonra
tencereye dizin, üzerine yine bir tabak kapatın, az su ve tuz ilave ederek, kapağını kapatıp yavaş ateşte pişirin. Dinlendikten sonra sarımsaklı yoğurt ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Benim kabaklar biraz büyüktü siz daha küçükleri tercih ederseniz daha güzel oluyor.
* Baharat ilavesi tercihinize kalmıştır.
* Kimyonu az koyun, rahmetli annem bütün bulgurlu yemeklere ilave ederdi,'' bulgurun gazını alır ''derdi.
* Dolma tenceresinin dibinde margarini ve salçayı eritip dolma harcına ilave ederim. Tencerenin dibinde salça ve yağ kalır daha lezzetli olur.
* Dolmalarda genellikle margarin kullanırım.
* Dolmalık kıymayı kuzu koyun karışımı kullanırım.Dolma yağlı olmazsa çok lezzetli olmuyor gibi geliyor.
* Dolmalara kuru nane her zaman çok yakışır.Taze nanem varsa ikisini
birlikte koyarım..
* Bütün yemekleri kısık ateşte yavaş yavaş pişirmek gerekir.
* Yemekler piştikten sonra en az 30 dk. dinlenmelidir.
* Dolmayı tencere dizdikten sonra üzerine su koymadan azıcık ocak üzerinde cızırdatırım. Daha sonra yavaş yavaş su ilave ederim.Gerekirse salçalı su koyarım.
* Dolmanın üzerine tabak kapatmak dolmanın içlerinin çıkmasını engeller.Ayrıca buharda pişmiş gibi olur.
* Kabakların bazılarının iki tarafıda boş olduğundan içini fazla doldurmayın.
* Arkadaşlarımın önerisi, bekletmeden tüketmek, ayrıca bulgura biraz pirinç katabiliriz.Önerilere gönül dolusu teşekkürlerrr...
* Diğer bütün dolmalara biraz bulgur koyarım ,ama bunu sadece bulgurla yapıyorum.
* Bu yemeği misafir günlerinizde kolayca sunabilirsiniz.
* Bulgur kabak dolmasına çok yakışıyor.Hem de daha sağlıklı ve besleyicidir.



BANA NE YEDİĞİNİ SÖYLE, SANA KİM OLDUĞUNU SÖYLEYEYİM

65 yorum:

  1. Hayırlı haftalar. Ellerinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı olmuş.
    Hayırlı iftarlar.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. ablacım canım ellerine sağlık çok ama çok severim
    afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Cnm ne güzel bilgiler vermişsin!Bulgurlu dolmayı ne zamandır denemek istiyrdum tarif güzele benziyor hemen uygulamaya geçmeli teşekkürler......

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık; yoğurtlu olunca bir başka güzel oluyor.Ben hiçbir yemekte margarin kullanmıyorum.Bazı yemekler onu istiyor ama ne yapalım sağlık. Çok lezzetli olduğuna eminim.Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık, nefis görünüyor..
    Bir de hemen tüketmek gerekiyor, çünkü bulgur lezzet veriyor ama bekledikçe şişiyor :)

    Ben yarı pirinç yarı bulgur kullanarak yapıyorum bu yemeği..

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. ellerinize sağlık nefis görünüyor mis gibi

    YanıtlaSil
  7. Merhaba. Bulgurlu dolmalar gerçekten nefis oluyor. Ellerinize sağlık, görüntü harika, bayıldım. Yoğurtlu ve dereotlu.... Mmmmm, olsa da yesek. Afiyetler olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Zehra Hanım;
    ellerinize sağlık dolmalarınız nefis görünüyor..
    mutlu haftalar dilerim..

    YanıtlaSil
  9. paylaştıklarını beğenerek takip ediyorum, çok ayrıntılı tarifler veriyorsun bu arada dolma muhteşem görünüyor :)

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık,
    kabak dolmasını pek sevmememe rağmen
    bunlar süper görünüyor
    bayıldımmmm

    YanıtlaSil
  11. oldu mu şimdi canım benim.şu oruç halimle mideme kramplar girdi inan.iştah patlaması yaşadım.gerçekten lezzetli görünüyor yaaa.elelerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. Merhaba ziyaretin ve yorumun için teşekkür ederim.Her zaman beklerim.Dolmaların nefis görünüyor ellerine sağlık.Görüşmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  13. bulgur ve kabak bir arda ise işte benim bittiğim andır.harika bir lezzet.helede bol yoğurtla.ellerinize sağlık zehra hanım.hayırlı iftarlar

    YanıtlaSil
  14. Canım arkadaşlarım güzel ve zarif yorumlara gönülden teşekkür ediyorum.Hepiniz sevgimle kalınnnnn...

    YanıtlaSil
  15. Gerçektende bulgur dolmalara çok yakışıyor hemde daha sağlıklı.
    Ellerinize sağlık görüntü süper:)

    YanıtlaSil
  16. Merhaba,
    Kabak yemeği ve kabak dolması bizim hanımın da çok lezzetli yaptığı yemeklerdendir. Son yıllarda bu kabak sayesinde çok zayıfladığımı hissediyorum.
    Sizin dolma da çok güzele benziyor, hele de yoğurtlu olunca başka bir güzel.
    Ellerinize sağlık çok güzel olmuş. İftardan birkaç saat önce blogunuzu ziyaret edince inanın yemek kokusu burnuma kadar geldi şimdi. Hele hemen aşağıdaki lokma tatlısını şimdi döküyorsunuz galiba.
    Aman aman çok dikkat bu yorumu okuyacağım diye yakmayınsakın lokmaları. Şerbetli tatlılara, helede lokmaya dayanamam. Ama söyledim ya 1 Ocaktan beri diyetteyiz. Ancak böyle resimlere bakabiliyorum...

    YanıtlaSil
  17. Bende yari bulgur yari pirincle yapiyorum,böylede nefis olmus bol yogurtlu istah aciyor aksama iftarda olsada yesek
    lokmalarda lokma olmus,eline saglik
    Bereketli iftarlar

    YanıtlaSil
  18. Ayy evde yemek de yok, çok canım çekti, neffis olmuş bu dolmalar yaaa...

    YanıtlaSil
  19. Merhaba sevgili Zehra... Merhaba güzel meslekdaşım ve güzel anne...
    Gezdiğimiz güzergâhlarda zaman farklı kesişmeler var... Hiç yabancısı olmadığım... yıllarca yaşadığım... Tarsus... Eskişehir.. Bursa...
    Ne güzel sayfamı takip etmen.. üstüne bir de beğenmen!!! Teşekkür ederim canım..
    Ancak, sayfanı seyirden sonra yutkunmaktan, yazmakta çok zorlandığımı bilmeni istedim!! Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  20. Canım arkadaşlarım içimi dolduran zarif yorumlara gönlümce teşekkeürlerrrr..Sevgilerrrrr...

    YanıtlaSil
  21. here is so many inspirations!

    Have a nice time!
    Paula

    YanıtlaSil
  22. Yoğurtla nasıl da sarılmış ellerine sağlık nefis bir görüntü

    YanıtlaSil
  23. "Dolmayı su koymadan azıcık ocak üzerinde cızırdatmak"
    Çoğunluk en az bir kez kabak dolması yapmıştır, bu olağanüstü lezzet katan ayrıntıyla acaba kaçımız?

    Püfler gene mükemmel.

    YanıtlaSil
  24. harika bir lezzet canım, enfes görünüyor :) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  25. Ellerinize sağlık, nefis görünen bu dolmalar için. Bende genellikle bulgurla yaparım. Bu şekilde dilimlemiyordum, ama iyi fikir bence.Tabaktaki görünümü kadar lezzetinin de güzel olduğuna eminim.Üzerine yoğurtda dökünce..yenilmez mi ama...teşekkürler, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  26. Bulguru dolmalara çok yakıştırırım ve mümkün olduğunca kullanırım ellerinize sağlık çok güzel olmuş hele yanında yoğurt ile harika gözüküyor.

    YanıtlaSil
  27. ellerine saglik !!! hayirli ramazanlar =)

    YanıtlaSil
  28. Kabak dolmasını severim ama bulgurlu şekli ile hiç denemedim deniycem :) ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  29. bulgurlusuda ayrı bir lezzet ellerine sağlık


    http://krematat.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  30. ♥ Olá, amiga!
    Passei para uma visitinha... amei!
    Está tudo muito lindo, criativo e saboroso.
    Boa semana!
    Tudo de bom!!!♥
    Beijinhos.
    Itabira♥♥
    ♥♥Brasil

    YanıtlaSil
  31. ♥ Olá, amiga!
    Passei para uma visitinha... amei!
    Está tudo muito lindo, criativo e bom gosto.
    Boa semana!
    Tudo de bom!!!♥
    Beijinhos.
    Itabira♥♥
    ♥♥Brasil

    YanıtlaSil
  32. şekerim.. canım benim.. off en sevdiklerimdendir kabak dolmasını..bizim oralarda da bulgurlu yaparlar, dolmayıda sarmayı da çok severiz.. sende bilirsin oralardan.. ah gene köyümü özledim..

    bütün hepsini yiyor ve kaçıyorum..

    YanıtlaSil
  33. ellerine sağlık ablacım..afiyet şeker bal olsun...

    YanıtlaSil
  34. Çok haklısın. Bulgur kadar kabağa yakışan bir şey düşünemiyorum. Ellerinize sağlık, olsa da yesek:-)
    öpücükler

    YanıtlaSil
  35. harika görünüyor bizdede çok sevilir ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  36. Canlarım güzel ve zarif yorumlarınıza gönlümden teşekkür ediyorum..Sevgilerrr...

    YanıtlaSil
  37. kabak dolması daha önce gözüme buy kadar güzel görünmemişti...nefis görünüyor...ellerinize sağllık....

    YanıtlaSil
  38. Canım ablacığım,
    Ellerine sağlık, dolma nefis görünüyor.
    Eminim bulgur dolmanın lezzetine lezzet katmıştır.

    YanıtlaSil
  39. bayılırım kabak dolmasına, görüntü işhımı kabarttı doğrusu ;)

    YanıtlaSil
  40. I like your blog, is beautifull!!!
    Thanks for the visit in my blog.
    Congratulacions from Brazil.
    Judite

    YanıtlaSil
  41. Hepinize gönül dolusu içten teşekkürlerrrr..Sevgilerrrrr...

    YanıtlaSil
  42. nefis olmuş. bencede yoğurt ve dereotu kabağın vazgeçilmezleri
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  43. ÇO İŞTAH AÇICI DURUYORLAR ELİNİZE SAĞLIK.SÜPER OLMUŞLAR.

    YanıtlaSil
  44. Nefis gözüküyor.. Bulgurla çok lezzetli olduğuna eminim.

    Sevgiler
    Müge

    YanıtlaSil
  45. eelerine sağlık canım çok güzel görünüyor,bulgurla ilk defa duydum ama deneyecem bir ara.
    sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  46. Kabak dolmasını çok severim, ben de genellikle bulgurla hazırlamayı tercih ederim... Bir de bol sarımsaklı yoğurtla... Çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  47. Canımarkadaşlarım zarif yorumlara teşekkürlerrrr....

    YanıtlaSil

  48. annemineli bomba gibiyiz dün beraberdik zaten ablacım :) En sevdiğim yemek kabaktır ablam bol dereotlu oh mis Ne demek yayınlamana gerek yok gönüller bir olsun, Paris koksun dolabın hihih :) Zaten sende Paris'e gidecekmişsin yakında :) Öperim kocaman.

    YanıtlaSil
  49. Ellerinize sağlık. Ben de böyle bol yoğurtlu severim kabak dolmasını.

    YanıtlaSil
  50. Canlarım teşekkürlerrrr...Sevgilerrr...

    YanıtlaSil
  51. sevgili annemin eli gene nefis tarifler verilmiş, ramazanda insan uğramaya korkacak;) sevgiler::))

    YanıtlaSil
  52. zehra ablam ellerine sağlık canım.çok öpüyorum seni.sevgiler ablacığım...

    YanıtlaSil
  53. Bulgur herşeye ayrı bir lezzet katıyor,ama kabak dolmasında denememiştim.Ellerineize sağlık

    sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
  54. ellerine sağlık,kabak dolmasında bulgur denemedim hiç,denicem ama,sevgiler

    YanıtlaSil
  55. ellerınıze saglık.blogunuz cok guzelmıs.

    YanıtlaSil
  56. ben de bu dolmayi yaptiim! etle aram cok olmadigi icinyesil mercimek ve bulgurumu eksik etmem, bu dolmayi pirincli normal kabak dolmasidan daha cok sevdim kabagim azdi bir ogunluk cikti pismanim:)

    YanıtlaSil
  57. Annem de yapar bu dolmadan. Ama o kabağı bütün olarak doldurur ve geniş bir tavada pişirirken tam kesmeden dilimler... Ellerinize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  58. ellerinize sağlık çok nefis görünüyor paylaşım için çok teşekkürler

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...