18 Haziran 2010 Cuma

Zeytinyağlı Enginar Dolması





Malzemeler:
* 3 tane taze enginar
* 1 çay bardağı dolmalık pirinç
* 2 tane ince doğranmış kuru soğan
* 1 tane ince doğranmış domates
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 büyük kesme şeker
* 1 demet ince doğranmış yeşil soğan
* 1/2 demet kıyılmış maydanoz
* 1/2 demet kıyılmış dereotu
* 1/2 demet kıyılmış taze nane
* 1,5 veya 2 çay bardağı su
* Karabiber, pul biber
* Tuz

Yapılışı: İçi ayıklanmış taze enginarlarI 5 dk. sıcak suda haşlayıp, diğer tarafta soğanı zeytinyağında iyice kavurun. İçine yıkanmış pirinci ilave edikten sonra 5 dk daha kavurun içine 1,5 çay bardağı su ilave edip, su çekinceye kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp bütün malzemeyi içine karıştırıp kaşıkla tencerede döndürün ve kapağını kapatıp, 10 dk. dinlendirin. İç malzeme dinlendikten sonra enginarların içini doldurun, geniş bir tencereye koyarak az su ile pişirin. Soğuduğunda servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun....


NOT:
* Enginarları isterseniz sebzecinize dolmalık olarak temizletebilirsiniz.
* Kendiniz ayıklayacaksınız önce enginarların dış yapraklarının yıpranmışlarını alın. Daha sonra yaprakların üzerini keskin bir bıcakla üstünden azıcık kesin, diğer tarafta tuzlu ve limonlu su kaynatın, enginarları bu suyun içine dipleri üste gelecek şekilde 10 dk. kaynatın. Enginarları sudan çıkarın ve biraz soğumasını bekledikten sonra, tepelerine elinizle vurun sonrada bir tatlı kaşığı ile içlerini temizleyin, çok kolay olduğuna ben garanti ediyorum.
* Kendiniz temizlediğinizde daha zevkli oluyor.
* İçine mümkün oldukça bol yeşillik koyun.
* Zeytinyağını bol koyarsanız daha lezzetli oluyor.
* Enginar dolmalarının üzerine pişerken domates dilimi koyabilirsiniz.
* Zeytinyağlı dolma içlerini bazen çiğdende koyulduğunu biliyorum ve bazen bende yapıyorum ve çok güzel oluyor. Sarmalarda çiğden iç yapıp sarmak pek iyi sonuç vermiyor.
* Enginarın karaciğeri tedavi ettiği ve temizlediği söyleniyor.
* Dolmalık enginar küçük olmalıdır.
* Zeytinyağlıların 1 gece dolapta bekletilmesi daha lezzetli olmasını sağlar.

SADAKA SARAYDAN ÇIKMAZ...

44 yorum:

  1. Canım hayırlı cumalar ellerine sağ
    lık dolman harika öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. İşte çokkkk sevdiğim bir lezzet bayılırım...Nefiss olmuş ellerinize sağlık...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis bir görüntü. Masaya çiçek koymuş gibi bir estetiklik olmuş.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  4. görüntüsü harika. ama nedense denemekten çekindiğim bir yemektir enginar.ellerinize emeğinize sağlık.
    hayırlı cumalar,içten sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Enginar yemeğini sevmem ama dolmasına bayılırım.Enfes gözüküyor ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Zehra hanım öncelikle geçmiş kandiliniz mübarek olsun.
    Enginar dolması muhteşem nefis gözüküyor ellerinize sağlık.
    kucak dolusu sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Görüntü harika mutlaka tadı da. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Zarif yorumlarınıza gönül dolusu teşekkürlerrr..Sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  9. Kesinlikle haklısın canım. Zeytinyağlılar mutlaka 1 gece dolapta beklemeli. O zaman daha lezzetli oluyor...
    Zeytinyağlı enginar dolması ailecek favori yemeğimizdir.
    Ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Hem şık hem lezzetli görünüyor..
    :)
    Ellerinize sağlık canım..

    Tatlı cumalar..

    YanıtlaSil
  11. Görüntü muhteşem hiç böyle sunumunu görmemiştim en kısa zamanda deniycem çocuklara bende hep bütün pişiyorum ellerine sağlık bayıldım..

    YanıtlaSil
  12. Harika görünüyor.Ellerinize sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Denemeyi çok istediğim bir lezzet. Enginar temizleme konusunda kendime güvenemediğim için cesaret edememiştim. Bu kadar ayrıntılı bir tariften sonra mevsimi geçmeden hemen denemeliyim. Ellerinize sağlık, harika görünüyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar canim,
    enginar dolmasi harika olmus, sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Canım arkadaşlarım zarif yorumlarınıza gönül dolusu teşekkürlerr..Herkesi kocaman öptüm.....

    YanıtlaSil
  17. ah ne kadar güzelllll..
    yıllaar önce ilk Kıbrısta yemiş hayran olmuştum başarılı ev sahibesinin bu lezzetine
    hiç yapmadım,
    ve böylesini yapacağımıda hiç zannetmiyorum..
    ama biraz daha seyretmek istiyorum sevgili Zehra ! :)
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Şahane görünüyor. Ellerine sağlık

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Canım ablacığım,
    Ellerine sağlık, enginar dolması nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  20. off hiç yapmadım ve muhteşem görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.Gerçekten çok lezzetli oluyor.Zarif yorumlara gönül dolusu teşekkürlerrr..Sevgilerrrrr....

    YanıtlaSil
  22. mhhh, looks so delicious!
    X

    YanıtlaSil
  23. i never thought that i would ever like artichokes coz they look so strange, but then when i tried them for the first time (in Barcelona) i was simply over the moon with it ;)


    greetz from Berlin :)

    http://katjushadawaiii.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  24. looks delicious! Great blog!

    xx fesi-fashion

    YanıtlaSil
  25. İzmirde yemiştim ilk gerçektende muhteşem bir tat.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  26. http://belguzar anne.blogspot.com20 Haziran 2010 19:21

    merhaba elıne sağlık nefıs görunuyor su an çok bol lezzetlı doyurucubırtane aldım gıdıyorum

    YanıtlaSil
  27. eline sağlık nefis olmuş, bende soyulumuş alanlardanım:(
    selam ve sevgilerimle

    YanıtlaSil
  28. ELLERİNE SAĞLIK HEMŞERİM..ŞU BAYRAM GEÇER GEÇMEZ BİR BULUŞMA AYARLAYACAĞIZ İNŞALLAH...

    YanıtlaSil
  29. harikasın canım süper görünüyor ama sanırım beni aşar bu güzellik :) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  30. Canlarım teşekkür ederim.Sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  31. hayatım ellerine sağlık çok güzel görünüyor bir türlü enginarı böyle yemek nasip olmadı....öpüyorum sevgilerimle

    YanıtlaSil
  32. ahh now i am hungry heheh

    YanıtlaSil
  33. İlgi ve sevgilerinize gönül dolusu teşekkürlerrr...Sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  34. Aaaaaaaaaaa biz de kadınız diye geçinelim, koş Ömi koş hatun kişi sanat yapmış bak hele :)

    YanıtlaSil
  35. Canım Edacığım,sizler bizleri ikiye katlarsınız,çünkü sizler geleceksiniz,gelecekler hep bir adım öndedir.Sevgiyle kocaman öptüm...

    YanıtlaSil
  36. çok nefis gözüküyor,ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  37. Görüntü çok güzel ya insanın karnı doymadan gözü doyar^^ elinize sağlık harika olmuş(:(:

    YanıtlaSil
  38. işte en sevdiğim dolma.nefis görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...